April 18, 2025

Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor USAMV Cluj-Napoca a derulat joi, 10 aprilie 2025, Atelierul de foccacia cu drojdie și maia, în cadrul căruia participanții au învățat despre secretele dospirii, dar și despre tehnici de frământare, împăturire și aromatizare, care transformă aluatul simplu într-o capodoperă culinară, precum foccacia. După cum au informat reprezentanții USAMV Cluj-Napoca, atelierul s-a desfășurat la Stația pilot Gastronomie (Calea Florești nr. 64) și face parte din cursurile organizate pentru comunitate de către facultățile USAMV.

Atelierul a pus accentul pe înțelegerea diferențelor tehnologice dintre focaccia cu maia naturală și cea cu drojdie comercială, oferind o perspectivă comparativă asupra impactului fiecărei metode asupra aromei, texturii și timpului de fermentare. Un element-cheie al sesiunii a fost aplicarea corectă a tehnicii ”Stretch and fold” – o etapă esențială în dezvoltarea rețelei de gluten. A fost o experiență valoroasă și o incursiune în știința din spatele artei culinare, consolidând rolul facultății noastre ca spațiu de dialog între educație, inovație și comunitate. Felicitări echipei de organizare și participanților!”, au transmis organizatorii atelierului de foccacia.

Participanții au parcurs etapele esențiale pentru a ajunge la un aluat reușit, fiind îndrumați de ing. Florentina Zbucea și ing. Alina Rîșco. Pentru a învăța direct de la specialiștii USAMV cei interesați au putut să se înscrie în prealabil completând un formular și achitând o taxă în acest sens.

sursă foto: USAMV

Tia SÎRCA

 

Articolul Specialiștii USAMV au predat lecții de preparat foccacia apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *