
Desi nu e pe gustul tuturor, pieptul de curcan poate fi o carne excelenta pentru cele mai sofisticate preparate. Carnea de curcan este un tip de carne extrem de sanatoasa, ofera organismului nutrienti de calitate, vitamine si minerale, nu este grasa, este foarte sanatoasa, iar proteinele din ea se digera fara probleme. Retete delicioase cu piept de curcan pot fi pregatite si acasa daca vrei sa mai gatesti si altceva decat pui pentru intreaga familie.
Pieptul de curcan se gateste ceva mai greu decat un piept de pui, e adevarat, e mai greu si de asezonat, de condimentat, ai nevoie de ceva experienta. Insa cu putina rabdare si ceva documentare pe Internet vei descoperi cele mai bune retete cu piept de curcan pe care le poti incerca acasa si le poti pregati pentru cei dragi.
Un exemplu poate fi pieptul de curcan umplut cu ciuperci. Ai nevoie pentru aceasta reteta care iti lasa gura apa doar cand te gandesti la ea de un piept de curcan de un kilogram, sare si piper dupa gust, ciuperci la conserva sau proaspete, cam 400 g, o ceapa, 100 g cascaval de calitate ras, 200 g sunca feliata, crengute de rozmarin, sase linguri de ulei de masline, 200 ml vin alb.
Batem bine carnea de curcan dupa ce am portionat-o cu un ciocan de snitele ca sa o subtiem si sa o facem exact ca pentru snitele. Se condimenteaza bine cu sare si piper si se lasa deoparte.
Intre timp se pregateste umplutura pentru piept. Se soteaza ceapa in ulei, se toaca marunt inainte, se adauga ciupercile si se mai soteaza in jur de 10 minute, se asezoneaza iar totul cu sare si piper dupa gust.
Pe piept se pune cascaval ras, se aseaza deasupra umplutura pregatita, stratul sa fie uniform. Deasupra vine iarasi restul de cascaval, se ruleaza strans totul si se aseaza langa si felii de sunca. Tot ruloul cu piept de curcan trebuie sa fie infasurat in sunca cat mai bine. Se leaga cu sfoara alimentara ca sa nu se desfaca cand e dat in cuptor.
Se pune ruloul in tava unsa bine sau cu hartie de copt, se pun si crengutele de rozmarin, se stropeste totul cu ulei de masline. Tot acum punem si vinul.
Se preincalzeste cuptorul la 240 de grade, se acopera tava cu folie de aluminiu si se scoate folia dupa 30 de minute de copt, dupa care se coboara temperatura la 180 grade, se lasa iar 20 minute, ca sa se rumeneasca bine.
Dupa ce e gata rulada se taie felii la servire, se pot adauga in farfurie morcovi baby, pastai sau orice fel de garnitura doriti.
O alta varianta de reteta de piept de curcan umplut poate fi cea cu ciuperci, masline si putin cascaval, vedetele fiind maslinele. Diferit de reteta anterioara este cantitatea de cascaval, 300 g, se adauga si trei oua, masline feliate 300 g, ceapa 250 g, gogosari si castraveti murati.
La umplerea pieptului de curcan subtiat bine si portionat, batut cu ciocanul de snitele se folosesc condimente naturale, oregano, marar, cimbru, patrunjel, ce mai doriti, se aseaza un strat omogen de ciuperci, masline, cascaval si ceapa, oua, in partea de rulare avem castravetii si gogosarii taiati marunt.
Se gateste bine in vas roman si se adauga si apa, se da la cuptor 75 de minute. Se lasa vasul fara capac in ultimele 15 minute pentru rumenire.
Daca nu vrei neaparat rulouri poti alege sa faci gratin din piept de curcan umplut cu ciuperci, caise in sos de smantana cu cascaval, o reteta mai complexa, dar cu un gust uau!
E nevoie de jumatate de piept de curcan taiat fileuri, 400 g ciuperci taiate, ulei de masline, 50 g caise confiate, 300 ml smantana, marar, condimente pui, 50 g unt, boia dupa gust, 100 g parmezan, patrunjel verde proaspat, 6 cartofi.
Se bate pieptul cu ciocanul de snitele, se condimenteaza bine cu ce dorim, se umple cu ciuperci si caise felii, cu patrunjel crengute. Il rulam cat de cat si il dam deoparte. Punem in tigaie ceva mai tarziu, dupa 10 minute rulourile lejere, le rumenim frumos. Se prepara si o pasta din mustar cu ulei de masline, condimente pui.
Se pun rulourile in vas termorezistent uns inainte cu ulei, unt, se aplica pasta peste rulouri. Intre timp facem si sosul de smantana cu 70 g parmezan si il punem si pe el peste rulouri. Adaugam boia deasupra. Se da vasul la cuptor preincaluit 200 grade Celsius 15 minute. Adaugam si parmezan si lasam la rumenit.
Ne ocupam mai departe de cartofii acordeon, ii feliem usor, cat sa nu se desprinda feliile, se presara cu sare, se adauga si unt, se pun pe folie separata de aluminiu. Se strange apoi folia, asezam cartofii in tava si lasam la copt 40 minute langa pieptul de curcan.
La servire se feliaza ruloul si se serveste cu cartofii acordeon alaturi si cu sosul ramas in vasul de gatit.