November 26, 2024

In mod normal esti in cautarea de carti interesante carora sa le gasesti un loc in biblioteca ta. Le cumperi, le aranjezi frumos si incepi sa le citesti. Doar ca nu toate cartile sunt demne de a sta in biblioteca ta. Oricat de deschis ai fi la nou cartile din lista urmatoare s-ar putea sa te faca sa renunti o vreme la ideea de lectura inedita si diferita.

Cum recunosti o carte potrivita pentru biblioteca ta? Trebuie sa fie interesanta, sa fie scrisa de un autor cunoscut sau cel putin la moda, sa fie usor de citit si sa iti imbogateasca bagajul de cunostinte generale sau macar sa te ajute sa te detasezi vreme de cateva minute sau ore de realitatea prea complicata in care traiesti zi de zi.

Nu toate cartile vor fi demne de a sta pe rafturile bibliotecii tale, asta e o certitudine. In continuare vei descoperi cateva dintre cele mai ciudate carti din lume pe care mai toti cititorii le evita si nu si le doresc in biblioteca de acasa.

Gadsby, de Ernest Vincent Wright. Daca pana acum te-ai obisnuit deja cu diferite carti care aveau zeci de pagini si ti-ai spus ca o astfel de carte ar putea fi o alegere buna mai ales pentru noptile geroase si serile prea urate de iarna nu ar fi una rea s-ar putea sa iti schimbi parerea. Gadsby ar putea face parte din biblioteca ta doar cand esti in cautarea unei experiente inedite de lectura. De ce inedite?

Pentru ca sunt 50.000 de cuvinte in roman, insa din toate lipseste litera E. Si daca nu era suficient ca nu puteai citi mai nimic fara sa te enervezi sau sa iti pui mintea la contributie, cartea are si un subiect ciudat dezvoltat in jurul lui John Gadsby care organizeaza cum poate un grup de tineri ca sa revitalizeze orasul natal. De multe ori ai descrieri care par suprarealiste, in care cuvintele care te astepti sa apara nu prea sunt de gasit si de inteles.

Africa „Alfabetica”, de Walter Abish. Si in acest volum, ca si in cartea precedenta, ai o abordare ciudata. In primul capitol ai doar cuvinte care incep cu litera A, in al doilea capitol ai cuvinte care incep cu A si B, in al treilea ai cuvinte ce incep cu C si tot asa pana la litera Z. Si dupa ce se termina cu toate cuvintele care incep cu literele alfabetului se inverseaza ordinea lor, se scot cuvintele cu literele din alfabet in ordine descrescatoare pana cand raman iarasi cuvintele cu A. E foarte greu sa mai intelegi ceva din actiune si toate literele si cuvintele te vor face sa renunti la putin timp dupa ce incepi sa citesti.

Manuscriptul Voynich, autor necunoscut. Aici e foarte ciudat totul. Nu stii despre ce e vorba, cine a scris lucrarea respectiva, in ce limba e scrisa cartea. Pe fiecare pagina intalnesti o limba necunoscuta, ai niste flori ciudate peste tot. De ani intregi criptografii cu experienta incearca sa descrifreze codul secret din spatele acestor pagini fara noima fara prea mare succes. Se stie doar ca lucrarea a aparut prin secolul 15 si ca autorul nu prea stie sa deseneze flori deloc…

Finnegan’s Wake, de James Joyce. Daca te astepti sa ai in fata un roman excelent, cu un stil aparte si actiune interesanta ai sa fii dezamagit de James Joyce pentru prima data. Cartea se termina cu o propozitie lasata la jumatate, incepe cu sfarsitul aceleiasi propozitii, iar in interior ai mai multe limbi si niveluri de logica ce te depasesc. Si cand te astepti sa lasi din mana cartea doar pentru ca nu prea intelegi ce se intampla vin si cuvintele lungi pline de consoane pe care chiar nu ai cum sa le intelegi oricat de mult ti-ai fi dorit. Poate fi o capodopera a absurdului cartea lui Joyce, insa nu e pentru cei care nu au rabdare sa citeasca ceva total diferit si sa fie deschisi la nou si la inedit.

Impotriva naturii, de Joris-Karl Huysmans. Ce socheaza aici e subiectul actiunii din carte. Ai o testoasa care are carapacea incrustrata cu bijuterii, iar testoasa moare. Nimic deosebit. Mai ai si un singur personaj, un aristocrat france care are multe deziluzii. Toata cartea e o descriere fara sfarsit a situatiei sale si a sa, dar si a testoasei moarte. Numai daca nu ai ce face si iti plac descrierile prea mult, amanuntele nesfarsite poti sa dai o sansa si acestei carti.

Lecții de dans pentru cei avansati in varsta, de Bohumil Hrabal. Un barbat se tot gandeste la viata sa si la aventurile sale, la cariera sa de cizmar, la cuceririle sale amoroase. Toata cartea e doar despre gandurile sale. Cate pagini are cartea? Una singura. Cate propozitii are cartea? Una singura. Nu are niciun sens sa o numesti carte pentru ca nu intelegi nimic din ea si nu ai pagini intregi cu diverse propozitii care au vreo noima. Dar macar e intr-o limba pe care o intelegi pana la urma.

Povestea fetelor Vivian, de Henry Darger. Darger a fost un portar din Chicago, a tinut secret ca scria o carte. Dupa moartea sa proprietarul cladirii unde isi facea treaba a descoperit lucrarea literara. Cartea are mai multe volume, 15.000 de pagini, ai o multime de povesti si aventuri interesante in aceste pagini, 300 de ilustatii de copii si creatori aproape umane. Unele ilustratii sunt sub forma de colaje, cel mai mare ceas care apare in carte are peste trei metri.

How It Is, de Samuel Beckett. E o carte cu o actiune simpla: un tip intalneste alt tip, probabil, in noroi. Celalalt pleaca la un moment dat si primul tip ramane singur in noroi. Un roman intreg despre un individ care sta in noroi. Un comentariu infinit despre ceva banal. Cu siguranta nu vei vrea sa ai cartea in biblioteca si sa o recitesti mai ales daca te-ai obisnuit deja cu o lectura selectiva.

Codex Seraphinianus, de Luigi Serfini. E o enciclopedie despre o lume imaginara, a unei lumi imaginare, scrisa toata intr-o limba inventata. Ce putea fi mai frumos si mai subtil? Nu vei fi in stare sa iti dai seama ce scrie in carte, despre ce e vorba, iti va lua ceva sa te obisnuiesti si cu toate cuvintele din ea. Ilustratiile insa sunt de o frumusete suprarealista, sunt superbe. Un cuplu se transforma in crocodil, fructele sangereaza, pestele se transforma in ochi umani. Totul e ciudat in carte, dar tocmai asta a atras si cititorii, care sunt deja cu miile, desi nu ai ce citi practic pentru ca nu intelegi nimic. Nici tu si nici ceilalti oameni dornici de lectura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *