November 26, 2024

Un weekend prelungit in Cluj-Napoca nu trebuie sa fie plictisitor. Daca orasul iti este cunoscut si vrei sa vezi si alte obiective interesante poti sa alegi sa explorezi imprejurimile Clujului si judetul Cluj, cu toate frumusetile sale care iti vor taia respiratia. Si ai ce vedea, mai ales ca multe obiective s-ar putea sa nu iti fie asa de cunoscute precum cele din Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca e un oras frumos, splendid, cochet si modern, dar si un oras vechi, in care traditiile inca se mai pastreaza. Nu degeaba a fost supranumit si “Orasul Comoara”. Daca ai tot fost in Cluj-Napoca si nu vrei sa mai iei la pas iarasi tot orasul poti sa te gandesti la cateva plimbari prin judetul Cluj si imprejurimile orasului. Vei descoperi cu siguranta adevarate comori pe care le poti trece pe lista de obiective demne de atentia ta.

O rezervaţie naturala splendida, Stufărişurile de la Sic. Nu e departe deloc de Cluj-Napoca, ai de parcurs doar 60 km. Odata ajuns acolo vei descoperi a doua cea mai mare intindere de stuf din Romania, pe primul loc aflandu-se Delta Dunarii. Cat vezi cu ochii ai doar stuf, 220 de hectare acoperite cu el, suprafata totala a rezervatiei de langa Cluj e de peste 505 ha. Si chiar ai ce vedea aici, 42 de tipuri de plante, pasari, amfibieni si chiar reptile. Plus ca ai un ponton de lemn de 1 km pe care te poti plimba cum vrei si un turn de observare, doua foisoare, panouri cu tot felul de informatii interesante ca sa pleci de acolo cu o cultura generala mai bogata.

Comuna Mărişel. Desi numele nu iti spune nimic, Măriel e cunoscut pentru partia de acolo, pentru Juni, pentru Avram Iancu si Muzeul Satului sau Observatorul Astronomic. Se adauga Biserica Sf. Arhangheli Gavriil si Daniil, Drumul lui Antonescu, Imparatia lui Zamolxe. O plimbare pana acolo iti va permite sa vizitezi cel mai intins platou montan locuit din Apuseni. O priveliste cu adevarat minunata este si cea data de Lacul Beliș-Fântânele vazut din telescaun.

Cascada Vălul Miresei din Mărgău. Localnicii o mai stiu si de Cascada Răchiţele, caderea de apa este de peste 30 m, vara debitul e mai mare si e un adevarat spectacol sa o admiri, iar daca mergi sa o vezi iarna vei avea alt spectacol pentru ca peretele din stanca ingheata si devine perfect pentru escalada pe gheata. Plus ca vei auzi celebrele povesti despre numele cascadei, despre mireasa cazuta de pe stanci a carui voal a ramas agatat pe stanci. Cascada s-ar fi format atunci de la plansul nuntasilor socati de cele intamplate. Se recomanda parcurgerea traseului pana la cascada pe jos ca sa te bucuri de tot peisajul splendid. Drumul e forestier, ai multe stanci si provocari, insa peisajul este perfect pentru orice fel de drumetie.

Dealul Botii. Aici gasesti soseaua minune din Cluj, ce leaga Răchiţele şi Bălceşti, cel din urma din comuna Beliş. Transfagarasanul din Cluj, cum se mai numeste zona, se afla la peste 1.000 m altitudine, ai dealuri superbe, munti fantastici, treci si prin catunul unicat Dealul Botii. Satul Dealul Botii ramane izolat de restul comunei odata ce s-a construit lacul de acumulare Beliş. Se poate merge si cu masina pe acest drum pentru a vedea peisaje spectaculoase daca nu te grabesti deloc.

Lacul Beliş, satul Bologa. In sat ai o cetate medievala, moara de apa, castru roman si un peisaj deosebit de frumos. Cand ajungi in preajma Cetatii Bologa, Bastionul Ţării Călatei, vechi de 700 de ani, vei putea admirea locul in care se adaposteau localnicii in vremuri grele. La un moment dat e distrusa de lobonti, soldati ai Imperiului Habsburgic, dar in prezent o poti admira in toata splendoarea sa. Castrul roman Resculum este alt obiectiv turistic important din zona, o asezare veche ridicata prin 106, a fost garnizoana Cohortei II Hispanorum, aparatoare a granitei Imperiului Roman. Mai sunt de admirat santul de aparare si portile de acces in castrul respectiv.

Barajul, lacul de pe Valea Drăganului. Barajul este pe raurile Drăgan si Sebeşel, vei avea o panorama splendida cand ajungi acolo. Tot in acest loc vezi multi pesti, de la mreana la pastrav curcubeu, pastrav auriu, dar poti sa te descoperi si la cabana Paraul Crucii. Cand a avut loc dictatul de la Viena din 1940 se spune ca multa lume s-a refugiat acolo din satele ce erau cedate.

Arborele de Sequoia, Rogojel. La 80 km de Cluj-Napoca este un arbore de Sequoia, in Muntii Apuseni, aflat la poalele muntilor Vlădeasa, amplasat intre satele Sacuieu si Rogojel. Are 40 m, se inalta peste Dealul Domnului si traieste acolo de peste 100 ani. Samanta lui a fost adusa din America foarte bine ascunsa intr-un baston. Se ajunge usor pana la arbore, Dealul Domnului este deja cu drum pietruit si ingust. 30 de minute si ai ajuns daca lasi masina pe mai departe de zona unde e arborele.

Castelul Banffy, Bonțida. Se afla la 30 km de Cluj, are un stil baroc excelent pus in evidenta. Aici se desfasoara si Electric Castle, un renumit festival de muzica de calitate. Castelul e construit de Dionisie Banffy al-II-lea, are un parc superb in jur, fiind gandit ca o replica a palatului Versailles. Distrus in razboi partial, el devine spital de campanie si baza militara.

Laguna Albastra, Aghireşu. Peisajele superbe, culoarea apei care nu te lasa sa iti iei ochii de la ea, toate sunt de gasit in acest loc parca desprins dintr-un basm. Lacul a aparut pe o fosta mina de caolin, nuanta din zona imita nuanta cerului. Apa este calda de multe ori, limpede, in jur ai liniste cata vrei, vegetatia din jurul lacului este superba.

Satul Chidea. Se afla la 40 km de Cluj, intr-un loc superb, Valea Borşei, este cunoscut si ca satul cu case impietrite, totul e din piatra. Tuful calcaros a fost materialul folosit, e o roca vulcanica, se prelucreaza greu, dar e un material excelent pentru constructie. E practic un sat-muzeu care abia asteapta sa fie descoperit.

Parcul Etnografic Național Romulus Vuia. Se afla langa celebra padure Hoia, este si primul muzeu in aer liber din tara, datand inca din 1929, avand la inceput 75 ha. Ce poti vedea aici? Multe lucruri interesante printre care si Biserica de lemn din satul Chirales, complexe mestesugaresti de la Preuteasa, Hărniceşti, cuptorul pentru ars var din Baba, fierarii din Rimetea, Vărzari.

1 thought on “Ce poti vizita in jurul Clujului cand te afli intr-un weekend prelungit in “Orasul Comoara”?

  1. Un weekend prelungit in Cluj-Napoca e cel mai potrivit pentru a descoperi imprejurimile sale si superbele obiective turistice ascunse. Ai de ales intre muzee, rezervatii, cascade, lacuri si toata povestea la care se adauga si traditiile inca vii. Asa ca lasa-te surprins de locurile si obiectivele speciale, pe care le poti gasi doar in partile Clujului. Nu te vei plictisi definitiv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *