April 18, 2025

Domnule ing. Vasile Onaca, știm că sunteți absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și că de la absolvire v-ați dedicat cu totală dăruire profesiei alese. Vă rog să ne spuneți, în debutul acestui reportaj publicitar, care a fost una dintre marile dumneavoastră satisfacții în aceste câteva decenii?

– Exceptând familia care este sfântă, pot afirma cu deplină certitudine că salvarea unei bune părți din fosta Avicola Cluj a fost un mare risc asumat, dar care a renăscut cu multă trudă și sprijinul unui colectiv de oameni care au crezut, ca și mine, că putem reabilita și repopula fermele cu pui pe care îi creștem și îi abatorizăm pentru consumul cerut de populația județului Cluj și a oamenilor din Transilvania.

– Apropo, de ce lângă brandul ONCOS ați adăugat și Fermele Transilvane?

– Dacă îmi permiteți să vă dau un răspuns punctual, mai scurt, vă rog să rețineți că el simbolizează tradiția noastră românească, producția acestor pământuri milenare din a căror roade au fost zămislite și temeliile multor mari orașe de azi. Așa a crescut și ONCOS, prin muncă, seriozitate, respect, bună colaborare cu cei ce produc în fermele Transilvaniei. Să nu uităm prăpădul după evenimentele din Decembrie. Ori cerealele din care se procesează numeroase produse alimentare, în primul rând pâinea, apoi carnea de pasăre, porc, ovine, bovine, legumele și fructele, plantele tehnice, furajele nu se produc în marile aglomerații urbane, ci în fermele de profil, unde munca este istovitoare, dar calitatea produselor este mult mai sănătoasă față de cea care vine, congelată, de peste mări și țări. Eu sunt promotorul produselor fermelor transilvane, crude sau procesate și sunt bine primite în toate cele 75 de magazine ONCOS din acest areal geografic.

Domnule antreprenor Vasile Onaca, aveți un sortiment bogat de produse de panificație, creșteți, pentru carne, șapte milioane de pui anual, peste 50 de sortimente de mezeluri în fabrica de la Bonțida, iar mai nou, trimiteți spre consum și carne de vită, porc, oaie, capre, prin repunerea în funcțiune a abatorului din Iara. Cum motivați cumpărătorul, consumatorul să-și facă plinul coșului zilnic din cele 75 de magazine ale Grupului ONCOS?

– În primul rând, să se gândească la calitatea produselor noastre românești care respectă multe componente tradiționale de la care nu abdicăm, iar igiena și controlul tehnologic sunt impecabile. Dar pentru detalii tehnologice vă rog să ascultați o parte dintre specialiștii care coordonează principalele domenii ale activității noastre, ei sunt specialiștii avizați chiar să ne convingă de ce este bun gustul produsului românesc, ce trebuie protejat și promovat.

Unul dintre acești specialiști este șeful fermei de creștere a puilor din Lomb, dl. ing. Mircea Ignat. „Carnea de pui crescuți în ferma noastră are gust și prospețime. Este obținută din furajarea puilor cu cereale care nu conțin coloranți, hormoni de creștere, antibiotice și alți aditivi nocivi.

Puii cresc în cele mai curate și îngrijite spații care se curăță tot timpul, se fac dezinfecții în halele de creștere înainte de populare și sunt îngrijiți permanent de personal calificat. Întregul proces de furajare și creștere este atent monitorizat de lucrătorii fermelor, de medicii veterinari ai grupului ONCOS și cei de la DSVSA, Apele Române și Direcția de Sănătate Publică. În ferme avem aparate performante de urmărire permanentă a microclimatului de creșterea puilor. Așternutul este curat și înlocuit când este necesar, în concluzie avem experiența și motivația necesară pentru a livra carne de pui sănătoasă tuturor celor ce au plăcerea să consume carne de pui crescuți în fermele noastre tradiționale”.

Rămânem în sectorul procesării cărnii de pui, porc și vită provenită din fermele transilvane, așa că am apelat la amabilitatea dnei Anamaria Cătuna–Cozma, directorul Fabricii de Mezeluri Bonțida, care ne-a spus: „Mezelurile noastre sunt preparate din carne românească atent selecționată. Fiecare produs -și nu sunt puține, avem 54 de sortimente – este realizat printr-un proces de fabricație tradițional, respectând cele mai înalte standarde de igienă și siguranță alimentară, pentru a oferi gustul autentic și natural al cărnii românești.

Pentru iubitorii de carne de pui, sau cei care doresc să reducă aportul de grăsimi și calorii, oferim mezeluri din carne slabă, precum carnea de pui ce provine din cele cinci ferme proprii ale Grupului ONCOS. Acestea reprezintă o opțiune sănătoasă și ușor digerabilă, datorită conținutului scăzut de grăsimi saturate și proteinelor de calitate, oferind o alternativă delicioasă și celor ce țin la…siluetă.

Avem o diversitate de salamuri, inclusiv picante, zece sortimente de cârnați, inclusiv cabanos, trandafir și integral de pui, pastrame de pui, ruladă, mușchi, șuncă, slănină afumată, kaizer, costițe, crenvurști, parizer și exemplele sunt multe și mai ales gustoase, datorită și condimentelor folosite ce sunt în totalitate de proveniență indigene”.

Despre Pâinea noastră cea de toate zilele, ne-a vorbit șefa brutăriei ONCOS, dna Mariana Neag, care crede cu tărie în valoarea lucrului bine făcut, cu respectarea gustului și calității tradiționale românești. Nu vrea să audă de pâinea congelată, atâta timp cât pe pământul nostru crește grâu, iar lângă făina de bună calitate avem apă curată, sare, drojdie și maia.

Cu aceste ingrediente folosite de generațiile trecute începe zilnic ritualul pregătirii aluatului și coacerii pe vatră a numeroaselor sortimente de panificație, fără aditivii alimentari folosiți de alte brutării.

Maiaua este agentul de fermentare și dospire ce dă calitate produsului și îi asigură un gust bun, fără aciditate și o mai bună prospețime. Brutăria folosește făină albă, făină integrală și neagră, din care se realizează un număr mare de sortimente, din care nu lipsește pâinea bătută, cu acea coajă crocantă și foarte gustoasă. Timpii de dospire și coacere în cuptoarele de cărămidă, ne precizează dna Mariana Neag, sunt stabiliți pentru fiecare sortiment, și fiecare pâine care pleacă spre consumatori de pe vatra brutăriei ONCOS, conține și grija, priceperea și o bună parte din sufletul celor ce o produc.

Încheiem cu precizarea dnei Aurora Bogza, director responsabil cu magazinele, care a ținut să precizeze că în acest început de an ONCOS a deschis încă cinci unități de desfacere, ultimele două în satul Mera și municipiul Cluj–Napoca, ajungând la un total de 75 de magazine în toată zona. La sărbătorile religioase și naționale, toate aceste unități îmbracă o ținută artizanală de tradiție, iar domnișoara director comercial, Anca Bogdan, a subliniat faptul că produsele realizate de cei peste 700 de angajați ai Grupului ONCOS, ajung zilnic proaspete în magazine, transportate cu cele 20 de mașini frigorifice și alte multe mijloace de transport speciale. Iar clienții, în special cei cu familii mai nevoiașe, trebuie să știe că vor beneficia de oferte speciale de Paști la produse precum: pulpe de pui dezosate, fără piele, mici proaspeți din carne de porc și vită, șuncă Bonțida, cârnați de casă afumați și multe altele.

Articolul ONCOS – Gustul tradițional, românesc, trebuie protejat și promovat apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *