Ciorbele si borsurile sunt printre cele mai apreciate preparate traditionale romanesti din cartea de bucate. Sunt usor de pregatit, sunt gustoase, satioase, ne aduc nutrientii de care avem mare nevoie si au de toate, carne, legume si… bors. Nu trebuie sa fii bucatar cu experienta ca sa pregatesti un bors bun.
E nevoie de ceva documentare, de rabdare, de putina indemanare si curaj sa te joci cu retetele un pic ca sa obtii cel mai bun bors pe care l-ai gustat si facut pana acum.
Poate cea mai cautata si mai ceruta ciorba „moderna” e borsul de curcan. Borsul de curcan te imbie cu o aroma unica, carnea are o textura interesanta si e foarte frageda dupa gatire, gustul e peste asteptari mereu, iar combinatia cu borsul de calitate si cu legumele proaspete e fenomenala. Adaugi si niste verdeata si un ou si ai deja o reteta perfecta pentru zilele friguroase de toamna sau de iarna.
Carnea de curcan are putine grasimi, scade nivelul colesterolului din sange, sistemul imunitar e imbunatatit, are multe proteine, niacina, vitamina B6 si mult seleniu. E mult mai hranitoare decat carnea de pui, cam 160 g calorii per 100 grame carne. Contine si fier, potasiu sau zinc, seleniu si fosfor. Plus ca te ajuta sa slabesti mai usor si sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata, dormi mai bine cand consumi cantitati moderate de carne de curcan.
Poti folosi carnea de curcan in supe sau salate, omlete, chiar in tocanite si neaparat in borsuri, ciorbe. Fii cat mai creativ si vei avea un meniu intreg doar din curcan. Sanatate curata in farfurie, asta iti aduce curcanul. Desi e o carne destul de fada, daca stii sa o gatesti corect si sa ii adaugi si condimentele corecte vei obtine mereu feluri de mancare care se vor termina imediat pentru ca vor avea gust bun si vor fi adorate de intreaga familie.
Borsul de curcan se poate face acasa foarte simplu, ai nevoie de 2 ore si un pic ca sa il gatesti corect si sa obtii un gust excelent. De ce ai nevoie pentru cel mai delicios bors pe care l-ai facut vreodata? In primul rand de curcan, aripi si gaturi, poate un ciocanel dezosat, cam 1.5 kg, de bors, 1 L, de casa sau bors cumparat daca nu ai facut, 4 morcovi, 3 cepe mai mari, jumatate de telina mare, 1 pastarnac, o radacina de patrunjel, 3 ardei grasi de toate culorile, galben, verde, rosu, 3 rosii mai mari, leustean, tarhon neaparat proaspat si un ou, sare.
Pentru inceput se taie toata carnea sau se dezoseaza ca sa avem bucati cat mai mici. Se fierbe bine in apa cu sare, se schimba apa, se scoate de pe foc doar dupa ce carnea e facuta deja. Se curata si se taie toate legumele in cubulete cat mai mici. In apa in care a fiert carnea se adauga legumele rapid si se lasa la fiert inca 30 minute. Rosiile se curata de coaja si se adauga si ele taiate in cubulete mici.
Cat timp fierbe totul fierbeti si borsul, trebuie dat intr-un clocot. In ultimele cinci minute de fiert se adauga perand rosiile si de abia dupa ce au fiert putin rosiile punem si borsul fierbinte. La final, dupa ce au fiert legumele si rosiile potrivim de sare dupa gust.
Separat se bate un ou si se toarna in bors amestecand mereu cat il turnati. Leusteaunul si tarhonul se pun ultimele si se acopera cu un capac borsul care deja miroase foarte bine. Gustul obtinut la final e diferit de al altei ciorbe sau supe pe care ati mai gustat-o, e usor de facut si de el se vor bucura cu siguranta toti membrii familiei sau prietenii veniti la masa.
Pentru un bors altfel poti experimenta si cu alte legume sau cu alte combinatii de condimente, verdeata care iti plac. Reteta nu e una fixa, poti sa ii aduci imbunatatiri si sa ai de fiecare data cele mai bune si mai interesante borsuri de curcan pe care le poti manca in fiecare zi cu aceeasi placere.
Spor la gatit si pofta buna! Si nu uita: un bucatar bun stie intotdeauna sa faca cele mai bune alegeri si sa ofere celor care vor sta la masa o surpriza in fiecare farfurie. Lasa imaginatia sa zburde cat timp gatesti si vei primi de fiecare data aprecierile meritate de la cei din jurul tau. Cu cat vei gati mai des borsul de curcan, cu atat iti va iesi mai bine si te vei desprinde la un moment dat si de rigoarea retetei. Borsul de curcan e alegerea cea mai buna pentru o masa delicioasa si satioasa pregatita pentru sarbatori sau pentru ocazii speciale, dar si pentru o zi obisnuita.