
Mancarea gatita acasa nu poate fi intrecuta de niciun fel de mancare comandata de la un fast-food sau de la un restaurant de prin oras. Stii ce pui in mancare, o poti gati cum vrei si ai satisfactia de a avea pe masa ceva facut de tine, cum stii mai bine. Daca esti bucatar de ocazie sau amator si iti doresti sa mananci ceva foarte bun si usor de gatit, care sa fie apreciat de intreaga familie, atunci orezul sarbesc va fi alegerea perfecta indiferent de sezon si de timpul pe care il ai la dispozitie.
In bucataria balcanica orezul este mereu la loc de cinste. Se gateste usor, este spornic, contine carbohidrati esentiali pentru energie, creierul functioneaza bine si el daca avem o portie consistenta de orez in fiecare saptamana. Plus ca in orez avem multe vitamine si minerale, componente organice, orezul e hranitor si nu are colesterol sau sodiu, nu afecteaza inima, nu iei in greutate daca il consumi frecvent.
Pentru cei care cauta o varianta ceva mai sanatoasa se poate opta pentru orezul integral, cu multe fibre insolubile care vor ajuta digestia, cu vitaminele A si C, antioxidanti din belsug. Metabolismul e stimulat si el indiferent de ce tip de orez consumam, vom avea un sistem imunitar mai puternic si cu siguranta un preparat excelent obtinut din el de fiecare data.
Unul dintre cele mai usoare si mai delicioase preparate, simplu de pregatit oricand si cu un miros si gust deosebite este orezul sarbesc. Ca la orice fel de pilaj, la orezul sarbesc stabilim de la inceput masurile, apa de trei ori cat cantitatea de orez, timpii de fierbere corespund celor recomandati de producatori, ii gasim pe pungi.
Servit ca fel principal sau ca garnitura, orezul sarbesc va incanta papilele gustative ale familiei si ale invitatilor. Chiar daca nu ai experienta cu gatitul e foarte usor sa faci un orez sarbesc ca la restaurant. In 25 de minute ai terminat de gatit orezul si il poti manca alaturi de cei dragi.
Pana sa il vezi in farfurie faci rost de ingrediente: 200 de grame de orez pentru pilaf sau cu bobul rotund, de trei ori cantitate de apa, cum am vazut deja, o ceapa, doi morcov, doi ardei grasi, boia dulce, sare de mare, piper, ulei de masline, cimbru uscat, pasta de tomate, jumatate de legatura de patrunjel pentru la final. Ceapa se toaca marunt, morcovul il dai pe razatoare, ardeiul rosu se taie cubulete mici. Se pregatesc cam doua linguri de ulei de masline, o lingurita de pasta de tomate.
Iei o tigaie adanca, pui uleiu, adaugi ceapa, o calesti nu mai mult de doua minute, adaugi morcovii si ardeiul gras, se soteaza totul inca doua minute. Pana aici nimic complicat. Cand s-au inmuiat putin legumele adaugi orezul si apa si amesteci bine cateva secunde. Adaugi boia, o lingurita, sare dupa gust, putin piper, dupa gust. Se fierbe bine orezul pana cand acesta ajunge la consistenta recomandata de pilaf si in functie de recomandarile producatorului. Putem pune si pasta de tomate peste cimbru. La final se pune mult patrunjel tocat dupa gust si se inchide focul, se acopera tigaia cu un capac pentru a se „linisti” orezul.
In orezul sarbesc poti pune orice fel de legume vrei, ai prin casa, nu e o reteta fixa, ai mana libera sa il faci cum doresti si cum iti place. La service orezul sarbesc se va aranja pe masa alaturi de o salata sau de muraturi.
Pentru cine doreste se poate pune si carne de pui taiata cubulete si prajita putin, o data cu ceapa, se va prefera pieptul sau pulpa fara os, se poate folosi si supa de pui sau de legume la orezul sarbesc in loc de apa. Gustul excelent il obtii si daca lasati orezul sarbesc la cuptor, la foc mic, dupa ce a fiert putin pe aragaz. Nu uita de rosii, proaspete sau la conserva, cuburi, daca ai nevoie de o aroma ceva mai intensa de rosii si de un gust mai dulceag.
Orezul sarbesc este o mancare pe care o poti pregati pentru masa festiva, pentru meniul de zi cu zi, pentru sarbatori sau oricand ai pofta de ceva bun, rapid, satios si sanatos. Cu siguranta nu va ramane niciun bob de orez in oala, tigaia in care l-ai pregatit si gustul va fi unul autentic de fiecare data. Ai grija insa sa nu arzi orezul si sa nu il lasi sa se lipeasca, mesteca mereu in el, nu folosi focul prea tare pentru a gati orezul sarbesc-ca orice orez, si orezul sarbesc are nevoie de gatire lenta ca sa iasa perfect si de foarte putina interventie din partea ta.
Spor la gatit si nu uita: fii creativ in bucatarie, nu te teme sa incerci daca iti vine o idee cat gatesti si incearca sa respecti cat poti de bine indicatiile de baza. Restul e arta pentru ca in bucatarie mancarea buna este si mai buna cand te implici total si ai multa imaginatie.