
A devenit o frumoasă tradiție ca, în mijlocul toamnei, când pământul țării, fermierii ei și procesatorii roadelor muncii din toate sectoarele agricole, oferă pieței, magazinelor și consumatorilor o gamă bogată de produse alimentare să sărbătorim ”Ziua produsului românesc”.
Între numeroasele ferme și societăți care produc și procesează, pe un loc meritoriu se află Grupul ONCOS, cunoscut de 30 de ani ca unul dintre cei mai mari producători de carne de pui și produse de panificație din Transilvania, Așa cum am mai consemnat și în alte reportaje, Grupul ONCOS își respectă an de an blazonul economic nu doar prin creșterea și abatorizarea celor aproximativ șapte milioane de pui crescuți în fermele proprii, ci și prin prospețimea produselor ce le livrează zilnic spre cele peste 70 de magazine de desfacere ale grupului, în care intră să se aprovizioneze cumpărători din șase județe ale Transilvaniei.
Și la sfârșitul acestei prime decade a lui octombrie, Ziua produsului românesc și a producătorului autohton a fost marcată cum se cuvine de cei 700 de angajați ai marii societăți clujene, dovedind din nou că acest important producător de carne de pui și numeroase produse de panificație este generos cu miile de familii ce-și fac aprovizionarea din magazinele sale, unde prețurile ofertante se practică în multe perioade ale anului, inclusiv de Ziua produselor românești care nu lipsesc de pe rafturile întregii rețele de magazine ce funcționează sub acest brand.
Și la această ediție a Zilei producătorului și produselor agroalimentare românești, în toate magazinele ONCOS din Cluj – Napoca și județ, din cele ce aprovizionează o parte din populația județelor limitrofe Clujului, a fost oferită o bogăție de produse de carne de pui, apoi pâine și specialități de panificație și alte multe sortimente ale industriei alimentare livrate magazinelor ONCOS de producători români. Iar această adevărata zi de sărbătoare a adăugat farmec și prin ținuta personalului din aceste unități, unde iile și costumul național au creat un decor de o pilduitoare frumusețe artizanală moștenită și păstrată cu sfințenie și în acest areal geografic al Transilvaniei.
Vorbind de ținută și decor artizanal, chiar președintele Consiliului de Administrație al Grupului ONCOS, ing. Vasile Onaca, a venit echipat în strai popular, iar pe multe rafturi au fost puse cusături de odinioară.
Acest important eveniment a fost organizat de conducerea ONCOS la magazinul său alimentar din fața gării, unde alături de cumpărători au fost prezenți managerul general, Vasile Onaca, directorii Anca Bogdan și Aurora Bogza, șefa unității, Catalina Sebi, reprezentanții Direcției Agricole și ai presei, care au vizitat bogăția de produse expuse spre vânzare și au fost invitați să servească din platourile pregătite exclusiv cu produse ONCOS pentru acest eveniment.
La întrebările jurnaliștilor a răspuns mai întâi președintele Consiliului de Administrație, dl. Vasile Onaca, care a subliniat faptul că Grupul ONCOS , cu cea mai mare rețea locală de magazine a sărbătorit în stilul său , tradițional, Ziua Producătorului. Îmbrăcați în straie de sărbătoare, angajații tuturor magazinelor au întâmpinat clienții cu și mai multe surprize și promoții și i-au îmbiat să testeze cele mai noi produse fabricate de această companie clujeană.
La întrebarea Ce înseamnă să fi producător român în zilele acestea, a răspuns punctual prin a preciza că se scoală zilnic la orele 4 – 5 dimineața, că înseamnă multă muncă, înseamnă să fim aproape de consumator permanent, nu doar în această zi, adică în toate zilele anului calendaristic. Nu a omis să amintească faptul că sunt pe piață de 30 de ani, iar recent, familia ONCOS oferă consumatorilor o categorie nouă de produse, adică mezeluri din carne de pui și porc.
”A apărut oportunitatea de a cumpăra o fabrică de mezeluri care era în faliment și am avut curajul și inițiativa de a trece la procesarea cărnii de pui produsă în fermele proprii și carne de porc achiziționată de la fermieri români … lucrăm numai cu carne de porc crescut în România. Nu lucrăm cu amelioratori, folosim numai ingrediente autohtone, de preferință crescute și procesate, adică să luăm energia de lângă noi, de locul în care trăim, Transilvania”, a precizat dl. Vasile Onaca.
Printre produsele de succes se numără parizerul, șunca și crenvurștii din piept de pui, produse apreciate de copii și vârstnici, motiv pentru care le livrăm și în cadrul programului After-School, a mai adăugat șeful companiei.
Un alt produs vedetă este cârnatul din piept de pui, care s-a bucurat de o cerere crescândă de la punerea în consum, aici secretul îl constituie gustul autentic care nu se schimbă pentru că materia primă provine din producția noastră, a completat dna Aurora Bogza, directorul rețelei de magazine. Tot dânsa ne-a informat că grupul ONCOS aduce pe piață o gamă variată de mezeluri și produse din carne, toate fabricate la Bonțida cu ingrediente de cea mai bună calitate, ba mai mult , în fața unor vitrine, a prezentat numeroasele produse proaspete oferite la vânzare pe tot parcursul anului.
Întrebând două doamne: Lucia Munteanu și Elena Pascal, de ce preferă aprovizionarea din magazinul ONCOS, mi-au răspuns la unison că aici găsesc produse proaspete și de calitate, la prețuri bune, dând impresia că Ziua produsului românesc este o permanență.
Revenind la dialogul cu presa a d-lui Vasile Onaca, trebuie să amintim și faptul că a mărturisit că produce zilnic cca 15 tone de diferite produse de pâine cu maia și fără amelioratori și aproximativ 50 tone carne de pui; că are dorința de a achiziționa un abator în perioada următoare, pentru abatorizarea vitelor mari, porcilor, cailor și oilor și își îndreaptă atenția chiar și spre o fabrică de produse lactate, motivând și de ce își dorește aceste noi proiecte investiționale. Grupului ONCOS – Fermele Transilvane este preferat și pentru prospețimea produselor sale realizate după rețete tradiționale, care ajung zilnic în magazine cu mașinile frigorifice ale grupului, cel mai nou magazin a fost deschis chiar de Ziua produsului românesc, în județul Bistrița Năsăud.
Cât despre acțiunile caritabile ale acestui mare producător de pâine , carne și mezeluri, sunt multe de spus, însă amintim doar faptul ca în fiecare an organizează ,, Ziua Seniorilor’’, cum o face și în această săptămână la Grand Hotel Napoca, unde se vor servi nu doar meniuri din produsele ONCOS pentru 450 de pensionari ai Clujului, ci și un program distractiv.
Dumitru VATAU