
România va participa în premieră la Mondialul măcelarilor, World Butchers’ Challenge 2025, fiind singura țară din sud-estul Europei în competiție. Evenimentul se va desfășura în capitala Franței, Paris, pe 30 și 31 martie. O echipă formată din 12 măcelari, inclusiv mureșeanul László Biró, se pregătește intens, având antrenamente de la începutul lunii iunie 2024.
Echipa „Măcelari de Elită”, care va reprezenta România în acest weekend la competiția World Butchers’ Challenge 2025 de la Paris, a pregătit pentru concurs 150 de preparate (110 realizate de seniori și 40 de juniori) ce provin din toate regiunile unite de Munții Carpați.
Inițiativa Fundației „Ștefan Moldovan” din Cluj-Napoca de a trimite anul acesta o echipă de măcelari români la World Butchers’ Challenge 2025, cea mai prestigioasă competiție mondială dedicată măcelăriei, a pornit din dorința de a schimba percepția asupra meseriei și de a atrage noi generații spre acest domeniu esențial.
„Am pornit acest proiect deoarece am considerat că are capacitatea de a prezenta meseria de măcelar sub o altă formă, de a o aduce în fața publicului ca un spectacol astfel încât să stârnească interesul tinerei generații”, a declarat Florin Moroșanu, directorul executiv al Fundației Ștefan Moldovan.
„Mâine vom pleca la Paris foarte încrezători. Mulțumesc echipei care a crezut în acest vis și a lucrat cu determinare să ajungem până aici. Vom demonstra că meseria de măcelar poate fi dusă la nivel de artă și spre că în acest fel îi vom face pe tineri să se reîndrăgostească de această meserie”, a încheiat Cosmin Moldovan, inițiatorul proiectului și președintele Fundației Ștefan Moldovan. El a precizat că proiectul a fost inițiat în urmă cu un an, însă când s-a înscris participarea la concursul de la Paris echipa de măcelari încă nu era formată. „Nu aveam echipă, nu aveam fundație înființată, dar am crezut în acest vis și am făcut aceste demersuri. Am strâns o masă critică în jurul meu și astăzi acest proiect frumos devine realitate.”, a declarat Cosmin Moldovan.
La Paris, echipa „Măcelari de Elită” va celebra istoria și gusturile României și, totodată, va arăta că măcelăria este o profesie capabilă să surprindă prin tehnică, inovație și pasiune.
Conceptul cu care „Măcelarii de Elită” va concura împotriva celor mai bune 13 echipe similare din lume reprezintă Munții Carpați, coloană vertebrală a istoriei românilor.
„Echipa este formată din măcelari din mai multe regiuni ale țării, așa că fiecare membru al echipei a venit cu ideile lui, care s-au metamorfozat în produsele cu care vom concura. A fost o provocare atât pentru ei, cât și pentru mine acest proiect. M-a ambiționat ideea de a ne confrunta cu cele mai importante țări din lume”, a spus Marius Verdeși, designerul culinar al echipei, în timpul conferinței de presă care a precedat plecare echipei la Paris.
Masa pe care echipa noastră va aranja preparatele în timpul competiției constă dintr-un peisaj montan străjuit de un castel aflat sub clar de lună, aranjamentul gastronomic urmând a include tot felul de bunătăți, precum pastramă de oaie, cârnați ardelenești, sarmale, mici, gulaș sau cârnați de Pleșcoi.
„Acești băieți sunt plini de determinare, au dat dovadă de foarte multă perseverență și creativitate. Sunt convins că masa de prezentare a României va fi cea mai reușită și vom surprinde într-un mod plăcut juriul”, a declarat Gelu Vișan, cel care a gestionat partea de rețete cu care România merge în concurs.
Pe lângă produsele tipic românești, „Măcelarii de Elită” vor aduce în fața juriului preparate premium din vită, cum sunt suculentele T-Bone steak și alte selecții de steakuri, menite să evidențieze calitatea superioară a cărnii și măiestria tranșării. Nu vor lipsi preparate din carne de miel si din carne de pasăre, unele dintre ele reinterpretând într-un stil modern diferite preparate tradiționale.
De asemenea, pentru a-și demonstra creativitatea, echipa noastră a inventat câteva preparate special pentru acest eveniment mondial. Printre ele se numără un cârnat cu portocale, o combinație de arome care îmbină savoarea cărnii cu prospețimea citricelor, barca făcută din costițe și carne tocată și tortul din carne și cașcaval, cee ace demonstrează capacitatea măcelarilor români de a inova păstrând, în același timp, respectul pentru tradiție.
Echipa „Măcelari de Elită” va pleca spre Paris pe 27 martie, urmând să concureze împotriva celor mai bune 13 echipe de măcelari din lume în zilele de 30 și 31 martie, la Paris Expo Porte de Versailles. Cei care vor reprezenta România la Paris sunt: Gabriel Arghir (Macelleria Torelli, Torino, Italia), Sandu Mirea (Auchan Drumul Taberei, București), Ciprian Irimia (Raitar, Suceava), Adrian Petre (Carne și sare, București), Georgian-Marius Petre (Cathedral Distribution, Buzău), Bíró János László (Petry, Târgu-Mureș), Cătălin Angheru (antreprenor, București), Florin Stîngă (Sergiana, Brașov), Alin Moldovan (Boo.bburger, Cluj), Paul Cordea (Moldovan Carmangerie, Cluj.
World Butchers‘ Challenge a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment ajuns la cea de-a opta ediție, și care adună anul acesta în concurs 14 țări: Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Franța, Germania, Italia, Islanda, Marea Britanie, Irlanda, Noua Zeelandă, România, Spania și Statele Unite ale Americii.
Articolul România intră în competiția mondială a măcelarilor. Din echipa de elită fac parte și clujeni apare prima dată în ziarulfaclia.ro.