Reputatul medic nutriţionist acad. prof. univ. dr. Nicolae Hâncu vă oferă câteva sfaturi care vă vor ajuta să păstrați un stil de viață sănătos în perioada Sărbătorilor de iarnă.
„Bucuria Sărbătorilor și plăcerea bucatelor. Între 30 noiembrie (Sfântul Andrei) și 7 ianuarie (Sfântul loan), într-un interval de 5 săptămâni, este cea mai mare densitate de sărbători si sărbătoriți din cursul unui an, iar Crăciunul este Sărbătoarea Sărbătoarelor. Bucuriile sunt și ele pe valul emoțiilor care ne mângâie viața, în cele mai felurite moduri. Evident, obiceiurile tradiționale, fac parte din aceste zile magice. Între ele bucatele. În toate casele, bucatele stau pe „masa de Sărbători”. Găsim în ele viața alimentelor, nu doar energie și nutrienți ci și arta prelucrării lor cu suflet și iubire. Mai întâlnim și o provocare. Sunt tentațiile care ne învăluie la tot pasul. Ne lăsam cuceriți de vraja lor, devenind campionii consumului nesăbuit? Ar fi mare păcat. Ne va ajuta înțelepciunea să găsim echilibru între bogăția bucatelor și moderația consumului, ca parte a stilului de viață sănătos, de care să ne amintim mereu. An de an, nu obosim în a spune că, mai ales acum „ să gustați din toate dar nu mâncați din toate”. Nu interzicem nimic dar să ne amintim de „moderația aristotelică devenită” moderație în toate, toate cu moderație”. Ar fi ideal să ne controlăm mintea, pentru ca, apoi, ea să ne controleze pe noi. TUTUROR, CRĂCIUN FERICIT. Cu drag si dragoste, de la N. Hâncu, nutriționist rațional”, a transmis cunoscutul medic clujean.