
Ne găsim în perioada premergătoare sărbătorilor de Paște, când toți creștinii se pregătesc de acele momente solemne. Conform tradiției gospodinele prepară cele mai gustoase specialități din carnea de miel, dar cel mai important lucru este vopsitul ouălor. La Gherla în ajutorul lor sare Fundația ”Téka”, unde în perioada 14-18 aprilie, în fiecare zi începând cu ora 17,00 doritorii pot participa la cursul de încondeiat ouă, ce are loc în modernul și bine dotat atelier meșteșugăresc inaugurat recent în vecinătatea Liceului ”Kemény Zsigmond” de pe strada Fermei.
Acolo participanții pe lângă tehnica încondeierii fac cunoștință și cu modul de vopsit a ouălor cu miere , dar și cu alte produse de patiserie specifice Paștilor. Tehnica încondeierii urmează un scenariu bine stabilit. Ouăle încondeiate de Paște sunt considerate un simbol al regenerării și al purificării, ce reînvie tradițiile specifice sărbătoarei creștinești anuale, simbolizând sosirea primăverii și renașterea naturii. Astfel de activități meșteșugărești au loc în această perioadă și în cadrul Clubului copiilor Gherla, cercul podoabe și machete.
Szekely Csaba
Articolul Atelier de încondeiat ouă de Paște la Gherla apare prima dată în ziarulfaclia.ro.