Credem că vă sunt utile câteva date și despre alimentele procesate. Spre deosebire de alimentele ultraprocesate, prezentate în numărul trecut, acestea provin direct din forma naturală, la care se adaugă cel mult 2-3 ingrediente cum ar fi sarea, zahărul oțetul, murăturile, cu scopul conservării și al îmbunătățirii gustului. În general sunt recunoscute ca o versiune a alimentului original. Vă ajutăm să le recunoașteți.
* Conservele de legume, leguminoase, prezervate în sare, oțet sau murate.
*Preparate de tomate-paste, extracte, concentrate-prezervate cu sare sau zahăr.
*Fructe în sirop de zahăr – compoturile – cu sau fără adaus de antioxidanți.
*Nuci și semințe, sărate sau zaharate
*Bacon sau pastrama de vită.
*Conserve de pește-ton, sardine, macrou- cu sau fără ulei, vegetale sau extract de tomate.
*Brânzeturi proaspete
*Pâine proaspătă, neîmpachetată, din faină de grâu, drojdie, sare, apă, – maia.
*Mămăliga în special din mălai grunjos.
Alimentele neprocesate sunt cele care își păstrează forma și conținutul original, fără nici un aditiv. Ele se obțin direct din plante sau animale. Se mai cunosc alimentele minim procesate, adică cele naturale, supuse unor procese minime de curățire, eliminarea unor părți sau fracționare. Acestea pot fi uscate, congelate, fermentate, pasteurizate – metoda de conservare a alimentelor prin distrugerea microbilor -, fără adaos de uleiuri vegetale, grăsimi animale, zahăr, sare sau aditivi. Vă ajutăm cu câteva exemple?
* Fructele, legumele, leguminoasele, cerealele păstrate – de preferat nu în pungi de plastic.
*Pastele uscate sau proaspete, cușcușul, grișul și mămăliga preparate cât mai simplu.
*Nuci, alune și semințe, fără sare sau zahăr
*Ierburi proaspete sau mirodenii cum ar fi oregano, pătrunjelul, leușteanul, piperul, cinamonul, thime, dar nu cele uscate, cu adaos de sare.
* Carnea proaspătă sau congelată, de pui, pește, fructe de mare.
*Lapte pasteurizat și iaurt natural fără zahăr.
Cât de important este să cunoașteți aceste diferențe între alimentele folosite? Răspunsul este simplu și enunțat anterior, vă ajută să le proporționați și chiar să le eliminați din consumul zilnic. Va fi foarte greu, deoarece alimentația noastră zilnică este foarte bogată în acest tip de alimente, în ciuda faptului ca o parte din ele sunt, oarecum, reconsiderate. Se sugerează chiar meniuri în care ele să fie prezente. Cea mai mare provocare pentru țara noastră este dată de carnea ultraprocesată – mezelurile – și în egala măsură, dulciurile. Dacă primele se consumă la mesele principale, gustările dulci sunt prezente peste tot, în toate locurile unde pot fi vândute cu prețuri accesibile. Noi nutriționiștii propunem înlocuirea lor cu fructe! Faceți parte dintre cei care reușiți acest lucru? Dacă nu, trebuie măcar să încercați.
Vom reveni asupra temei care, credem că vă captivează. Cel puțin așa rezultă din comentariile celor care ne citesc.
Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu.
Universitatea Iuliu Hațieganu.
Rețeaua privată de sănătate Regina Maria.