Poate cel mai simplu si mai popular desert, tarta se afla pe masa romanilor si de sarbatori, dar si cu ocazii speciale sau cand ai nevoie de un desert rapid pentru familie. Tarta are un blat simplu peste care se pot pune fel de fel de compozitii, in functie de gusturi si de preferinte. Fructele sunt baza pentru tarta, dar si compozitiile cu nuci diferite sau cu diverse creme, care merg la interior cel mai bine. Daca nu ai inspiratie ti-am pregatit in randurile ce urmeaza cateva retete de tarte perfecte pentru orice ocazie.
Tartele sunt desertul preferat al copiilor si al adultilor. Sunt usoare, au si fructe, au si carbohidrati, plus ca sunt simplu de pregatit si nu ai nevoie sa fii mastechef ca sa reusesti de fiecare data sa incanti papilele gustative ale celor dragi. Cand ai putin timp liber poti incerca orice fel de combinatii vrei, tartele iti permit sa fii creativ in bucatarie si sa te joci cu ingredientele pe care le ai in frigider.
Dulci sau sarate, tartele raman alegerile favorite mereu, mai ales ca sunt si foarte gustoase si de cele mai multe ori mai sanatoase decat orice fel de desert cumparat din comert. Ca sa nu pierzi timp cautand cele mai bune retete de tarte am pregatit pentru tine patru dintre cele mai bune si mai delicioase.
Tarta cu multa ciocolata. E o reteta clasica de tarta, o poti savura in orice sezon si se pregateste rapid. Ai nevoie doar de 150 g ciocolata amaruie de preferat, 150 g unt de calitate, gras, trei oua, 70 g zahar si 20 g migdale macinate foarte bine, plus 40 g faina de calitate. Ca sa creasca aluatul adaugi pe lista un sfert de lingurita de praf de copt si doua linguri de zahar pudra, si nu uiti de frisca.
Iei untul si ciocolata zdrobita, se topesc amandoua pe baie de apa, se lasa la racit cat sa se racoreasca. Intre timp batem ouale bine, adaugam zahar, migdale, faina, praful de copt, incorporam spre final si ciocolata topita. Turnam repede toata compozitia in forma pentru tarte, tapetam cu folie de aluminiu, nivelam si dam la cuptoriul preincalzit la 200 grade Celsius timp de 20 de minute. Dupa coacere se lasa la racit, se adauga zahar pudra peste, se scoate din forma tarta, se poate si taia si se serveste cu frisca dupa gust. O nebunie de desert!
Tarta cu gem si migdale. Poti alege orice fel de gem pentru aceasta tarta, dar de preferat ar fi cel de caise. E nevoie de 400 gem, 350 g aluat foarte fraged, 150 g unt, 150 g zahar tos, 200 g migdale pe care le vei macina, 100 g orez macinat si doua oua batute bine, jumatate de lingurita de esenta de migdale, 25 g fulgi de migdale.
Ca si la reteta precedenta vei preincalzi cuptorul la 190 grade Celsius, se intinde aluatul in forme. Se acopera cu hartie pergament, se presara si niste boabe de mazare si se da la cuptor 15 minute. Se da laoparte mazarea, hartia, se da iar la cuptor inca 5 minute. Untul si zaharul se vor freca bine pana la compozitie spumoasa, se incorporeaza rapid migdale si orez, dar si ouale batute.
Gemul se intinde intr-un singur strat pe aluat, se toarna compozitia cu migdalele. Se da totul la cuptor 35 de minute, ca sa se rumeneasca bine tarta. Tarta se lasa la racit, se poate pune si frisca de casa si se serveste ca desert.
Tarta cu mere si multa scortisoara. E cea mai simpla si mai gustoasa tarta. Ca sa o pregatesti e nevoie de 1 kg de mere coapte bine, o lamaie bio, 60 g zahar, 40 g unt, scortisoasa pisata o lingurita. Aluatul se va pregati cu 200 g faina, 15 g pentru framanatare, 100 g unt care a fost deja inmuiat, o lingurita de rom, un praf de zahar de calitate, sare.
Se amesteca mai intai faina cu sarea si zaharul, untul. Se framanta bine, se adauga si romul, doua linguri bune de apa, dupa care se framanta pana la consistenta dorita. Se lasa aluatul la frigider pret de o ora.
Intre timp se curata merele, se taie fiecare mar in felii cat mai subtiri, se stropesc cu suc de lamaie proaspat stors ca sa se evite inegrirea lor. Se porneste cuptorul, se intinde aluatul si se pune in forma de tarta, se aseaza si merele, se stropeste totul cu untul racit si topit in prealabil. Se pudreaza la final cu zahar si ceva scortisoara dupa gust. Se da tarta la cuptor 40 de minute. Se serveste tarta calda, cu inghetata de vanilie, daca iti place.
Tarta cu pere si castane proaspete. Vei avea nevoie pentru aceasta tarta inedita de 600 g castane care se pot manca, patru pere proaspete, jumatate de lamaie, 250 g aluat fragezit, 600 ml lapte, 350 g zahar tos de calitate, un baton de vanilie.
Se lasa castanele crestate bine pe fata plata 10 minute in apa care fierbe. Se scot, se scurg si se lasa la racit, se curata bine, chiar si de pielita. Intre timp punem laptele in oala, se fierbe, se adaga 250 g zahar, se amesteca bine, se incorporeaza si castanele, se lasa sa fiarba 40 minute la foc mic.
Castanele se fac piure si se mai adauga lapte. Perele se curata dupa, se stropesc cu zeama de lamaie. Se pun si ele pe foc in 400 ml apa, 80 g zahar, miez de baton de vanile. Se fierbe apa cu cele adauga cinci minute intai, dupa care se adauga perele. Se lasa la fiert 15 minute.
Cuptorul se preincinge la 180 grade Celsius, se pregateste forma cu aluatul si ingredientele puse in ea. Se scurg perele, se taie rapid in patru, se curata, dupa care peste aluat se pune trei sferturi din piureul de castane, peste care se pun bucatile de pere fierte. Ce ramane spatiu liber se mai umple cu restul de piure de castane.
Tarta se coace 30 de minute pana la rumenire si se serveste simpla, cat inca e calda.