March 4, 2025

Continuăm prin a vă oferi câteva sfaturi, pentru alcătuirea alimentației carpato-danubiene.

(Vă rog să considerați că aceste sfaturi le urmează pe cele din articolele anterioare, pe care poate ar fi bine să le recitiți.)

MODERNIZAREA FELULUI PRINCIPAL

*Încercați să introduceți multe vegetale, în stare crudă (salate) sau gătite corespunzător.

*Folosiți cereale și produse cerealiere integrale.

*Ca sursă de grăsimi utilizați numai uleiuri vegetale nerafinate.

*Nu faceți economie la pătrunjel, leuștean coriandru, țelina sau alte mirodenii.

*Carnea, peștele, fructele de mare să reprezinte cel mult 80-100 gr și nu zilnic verificați recomandările din piramida prezentată anterior.

MODERNIZAREA DESERTURILOR

*Folosiți fructe de toate categoriile proaspete, coapte sau uscate.

*Prăjiturile să fie pregătite în casă, eventual consultați gospodine cu experiență sau urmați sfaturile unor gastrotehnicieni. Ele sunt necesare deoarece înlocuirea cremelor glazurilor compoziției bogate în zahar sau unt, să nu afecteze calitatea și mai ales gustul.

*Încercați pandișpanul cu multe fructe, brânză de vaci. Când prăjitura este gata preparată nu trebuie să o pudrați cu zahăr.

*Dacă vă plac papanașii, pregatiți-i prin fierbere, limitați zaharul și eliminați smântâna!

*Nu uitați de clătite: combinați faina integrală cu cea albă, adăugați brânza de vaci și gemul din fructe de pădure neîndulcit (poate fi folosit și la papanasi).

MODERNIZAREA BĂUTURILOR

*Folosiți apa minerală plată sau carbogazoasă dar și cea de la robinet dacă aveți garanția calității ei. Apa de la dozator este și ea utila.

*Ați încercat limonada pregătită în casă, doar cu mentă și lămâie? Este foarte gustoasă, în orice anotimp.

*Să ne amintim de bragă, acea bautură tradițională românească obținută prin fierberea cu multă apă a meiului măcinat. Are gust dulce-acrișor și se servește rece.

MODERNIZARIEL GUSTĂRILOR

*Gustările sunt opționale, iar când sunt dorite pot fi servite între mesele principale.

*Recomandăm fructe, nuci, alune. Reduceți sau chiar eliminați produsele de patiserie (dulci sau sarate).

MODERNIZAREA ÎNDULCITORILOR

*Folosiți miere de albine în cantități mici.

*Preparatele de stevie sunt cele mai recomandate din lunga lista a îndulcitorilor

*Cel mai bine ar fi să vă obișnuiți cu eliminarea treptată a zahărului, fără a căuta înlocuitorul ideal care nu există.

LOCUL PIZZEI ÎN ALIMENTAȚIA CARPATO-DANUBIANĂ

*Pizza face parte din alimentația modernă. Am fi naivi să credem că o putem elimina din alimentația carpato-danubiană.

*Așadar, din când în când și cât se poate de rar, apelați la porții mici de pizza.

*Selectați-le pe cele vegetale sau „și cu vegetale”. Evitați-le pe cele cu mezeluri de calitate îndoielnică, combinate cu multă grăsime.

*Nu trebuie să le asociați cu consumul de bere sau băuturi carbogazoase.

*Încercările de a colabora cu pizzarii pentru folosirea făinii integrale nu s-au însoțit de succes, deoarece „gustul nu mai este același”. Acasă se poate încerca. Ar fi mai sănătoasă, chiar dacă mai puțin gustoasă.

CAFEAUA ȘI CEAIURILE CU SAU FĂRĂ COFEINĂ

*Fac parte din alimentația carpato-danubiană, în porții consumate cu o frecvență rezonabilă, care depinde de toleranța personală, gust, obiceiurile personale.

*Cafeaua sau ceaiurile care conțin cofeină se recomandă a fi consumate după masă.

*Nu este bine, nici sănătos să vă începeți ziua cu o ceașcă de de cafea, băută „pe stomacul gol”.

Continuăm în sâmbetele viitoare. Așteptăm sugestii și evident critici constructive.

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu

Universitatea Iuliu Hațieganu

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Articolul Alimentația carpato-danubiană (4) apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *