October 25, 2024

Pentru prima dată, un reprezentant al Partidului Libertăţii din Austria (FPÖ, extrema dreaptă) a preluat joi funcţia de preşedinte al parlamentului austriac, transmite dpa.

A doua funcţie în stat, după cea de preşedinte al republicii, va fi deţinută de acum înainte de Walter Rosenkranz, care a fost ales la conducerea Consiliului Naţional, camera inferioară a legislativului de la Viena, la patru săptămâni de la victoria istorică a FPÖ în alegerile parlamentare.

Rosenkranz a fost ales, prin vot secret, de 100 din cei 183 de membri ai Consiliului Naţional. Numărul total al voturilor exprimate a fost de 162.

Walter Rosenkranz, în vârstă de 62 de ani, a deţinut în ultimii cinci ani funcţia de Avocat al Poporului în Austria. Între 2008 şi 2019 a fost membru al parlamentului, iar o perioadă lider al grupului FPÖ.

La votul de joi, grupul Verzilor l-a respins în unanimitate. Nici mulţi deputaţi ai altor partide nu l-au susţinut.

În mod tradiţional, cel mai mare grup parlamentar numeşte preşedintele principalei camere legislative.

Cu toate acestea, nu este tradiţional să alegi în această funcţie pe cineva al cărui partid este anti-UE şi nu se distanţează suficient de extremismul de dreapta, a spus liderul Verzilor, Werner Kogler.

Comunitatea evreiască din Austria, Comitetul Mauthausen austriac, care desfăşoară o activitate ştiinţifică şi educativă legată de lagărele de concentrare din epoca nazistă, precum şi Centrul de documentare al rezistenţei austriece au emis la rândul lor avertismente privind alegerea lui Rosenkranz ca preşedinte ale Consiliului Naţional. Aceste organizaţii au arătat, printre altele, că Walter Rosenkranz a fost membru al unei frăţii de extremă dreapta.

Ca un prim pas către o posibilă coaliţie de guvernare după alegeri, Partidul Poporului Austriac (ÖVP) şi Partidul Social-Democrat (SPÖ) plănuiesc să înceapă vineri negocierile.

În mod tradiţional, partidul care obţine cele mai multe voturi este însărcinat cu formarea guvernului, însă nicio formaţiune politică nu vrea să guverneze alături de liderul FPÖ, Herbert Kickl. Din acest motiv, preşedintele Alexander Van der Bellen l-a mandatat pe actual cancelar şi lider al ÖVP, Karl Nehammer, să negocieze cu SPÖ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *