October 24, 2024

Trupa Daoud din Franța a reușit să capteze atenția și inimile juriului și publicului la cea de-a șaptea ediție a Jazz in the Park Competition, organizată între 5 și 7 iulie 2024 în Parcul Central din Cluj-Napoca. Supranumită „copilul problemă al jazzului francez”, Daoud a impresionat prin energia și forța nouă pe care le-a adus pe scenă, combinând influențe din hip-hop, house italian și jazz modern pentru a crea o muzică vibrantă și plină de groove. Această fuziune inovatoare a asigurat trupei premiul întâi, însoțit de un premiu de 5.000 de euro și un contract pentru a performa la festivalul Jazz in the Park din acest an, ce va avea loc între 30 august și 1 septembrie 2024 în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca.

 

 

Pe locul doi s-a clasat Lyder Røed Quintet din Norvegia, care a câștigat 3.000 de euro, iar locul trei a fost ocupat de MAGRO din Germania, care a plecat acasă cu 1.000 de euro. Pe lângă aceste premii, s-au acordat și alte distincții importante: Nonconformist Anthology a primit premiul pentru cea mai bună formație românească, iar Jazz Family Trio „ShekBand” din Ucraina a fost recompensată pentru cea mai valoroasă compoziție.

 

Premiul publicului

 

Anul acesta, fanii au avut ocazia să își exprime preferințele prin vot, iar premiul publicului a mers la Zouratie Kone Trio din Belgia. Această trupă, condusă de maestrul percuționist Zouratié Koné, a oferit o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului, creând un vibe deosebit în Parcul Central din Cluj-Napoca.

 

Mențiuni speciale

 

Juriul a acordat și mențiuni speciale unor artiști remarcabili:

– Brice Ndjana, basistul Zuratie Kone Trio;

– Pianista Shekband, Anna Shekera;

– Raffael Auer Tobar din Abel Marton band;

– Alexandru Ciocan, clarinetist în Nonconformist Anthology;

– Mențiune specială a juriului: David Luca Quartet.

 

Juriul a fost format din personalități cunoscute în lumea jazzului și a muzicii: vocalista și compozitoarea Elena Mîndru, jurnalistul de radio Bogdan Roșca-Zăsmencu, liderul și pianistul formației JazzyBIT, Teodor Pop, și stage managerul Jazz in the Park, Horea Marc.

 

O competiție internațională de anvergură

 

În total, 11 formații de jazz au ajuns în finala concursului internațional de jazz organizat la Cluj, dintr-un număr record de 246 de trupe înscrise din 39 de țări. Trupele au avut șansa nu doar de a performa în fața unui juriu avizat, ci și de a interacționa cu un public numeros și de a experimenta atmosfera de festival.

 

Elena Mîndru, membru juriu Jazz in the Park Competition, a declarat: „O competiție matură și intensă anul acesta. Un line-up foarte variat, lucru ce a făcut dificilă jurizarea, dar s-a cristalizat în final o idee unanimă despre câștigători. Eu aș da și un premiu publicului clujean care e superb! Au ASCULTAT! Și cu siguranță au descoperit voci noi, precum și noi cei din juriu. A fost atât de plăcut să văd atâția oameni cu copii dansând și ascultând muzică live în parc. Atmosfera asta faină și creativă a transformat Parcul Mare într-un Wonderland, parcă nici nu eram în centrul Clujului. Sunt tare mândră de Jazz in the Park Competition 2024.”

 

Participarea publicului și atmosfera de festival

 

Peste 67.000 de participanți au fost prezenți la Jazz in the Park Competition 2024. Pe lângă concertele susținute de finaliști, festivalul a adus pe scena mare invitați speciali care au transformat serile de jazz în momente memorabile: Elena Mîndru, Roberto Fonseca, celebrul pianist și compozitor cubanez, și trupa Klawo, câștigătorii Jazz in the Park Competition 2023, care au revenit cu drag la Cluj. Alături de aceștia, pe scena invitaților speciali au mai cântat Corto.Alto, 7th SENSE și Răzvan Florescu Quartet.

 

Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Park Competition, a declarat: „Acum 7 ani când am pornit acest concurs, el era o scenă mică din festivalul nostru. Nu mi-aș fi imaginat că într-un timp atât de scurt, nivelul artiștilor și al evenimentului va crește atât de mult. Competiția noastră este un festival în adevăratul sens al cuvântului, cu zeci de mii de participanți și aduce aminte de ce făceam în parcul central prin 2019. Mulțumesc publicului că ne susține și alege să facă parte din comunitatea noastră, mulțumesc sponsorilor care ne susțin, echipei din spatele întregului proiect și promit că nu va mai trece mult timp până acest eveniment va fi unul de referință în Europa.”

 

Mara A. MUNTEAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *