March 29, 2025

Ziua Păsărilor, 1 Aprilie, va fi marcată de către Biroul Teritorial Cluj al Societății Ornitologice Române (SOR) printr-un atelier de povești, care va avea loc duminică, 30 martie, între 12.00 și 14.00, la Librăria Bookstory, informează reprezentanții SOR Cluj. Atelierul va fi susținut de poetul și scriitorul Dan Coman și va fi adresat în special copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 12 ani.

Organizatorii transmit că au decis ca, în acest an, să dedice Ziua Păsărilor limbajului înaripatelor care este îndrăgit de o bună parte dintre copii. „Știm că multora dintre voi le plac păsările pentru felul puternic, sfios, armonios, melodios, strident, ritmat, repetitiv în care comunică acestea. Adică pentru cântec. Pentru limbaj, cum ar spune un filolog. Așa că am decis să dedicăm Ziua Păsărilor din acest an limbajului înaripatelor”, afirmă reprezentanții Biroului Teritorial Cluj al SOR. De altfel, tot în spiritul educației tinerilor, pe site-ul SOR, la capitolul „Păsări și Biodiversitate” există rubrica „Sunetele Păsărilor”, unde printr-un click poate fi ascultat cântecul celor mai cunoscute păsări din parcuri și grădini, al păsărilor acvatice, al păsărilor comune din păduri și al celor din zonele agricole. Astfel, cu un singur click, iubitorii păsărilor pot descoperi cum se numesc și cum cântă 34 de păsări, cele mai comune, care cresc și în pacurile din Cluj-Napoca, printre aceste a amintim: pițigoi mare, rândunică, sticlete, graur, silvie mică, mierlă, țiclean, pițigoi albastru etc. Totodată, tot accesând rubrica „Sunetele Păsărilor, printr-un simplu click, iubitorii naturii pot asculta cântecul a 31 de păsări care trăiesc în zona pădurilor, precum: gaița, uliu păsărar, cucul, cinteza, ciocănitoarea de stejar, huhurezul mic, ciocănitoarea neagră. Din categoria păsărilor acvatice, pot fi ascultate cum cântă nagâțul, rața fluierătoare, lișița, chira de baltă, găinușa de baltă, lăstunul de mal etc.

Păsările sunt printre cei mai buni ambasadori ai naturii. Ne stârnesc admirația cu penajul și cu zborul lor, ne încântă cu trilurile lor. Astfel ne fac viața mai frumoasă și ne mobilizează pentru a proteja prin ele natura înconjurătoare. Și chiar dacă nu recunoaștem pasărea după nume sau după ciripit, cu siguranță recunoaștem acum, după o pandemie și mai multe studii de specialitate, efectul deosebit de benefic pe care îl are natura asupra sănătății noastre”, sunt de părere inițiatorii proiectului „Sunetele Păsărilor”.

Tia SÎRCA

Articolul Ziua Păsărilor, sărbătorită printre cărți. Proiect inedit SOR, asculți în apartament păsările din pădure apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *