Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca a sărbătorit vineri, 22 martie 2023, de Ziua Mondială a Apei, printr-o serie de activități desfășurate sub motto-ul „Pentru ape curate și durabile”. Liceeni de la Colegiu „George Coșbuc” și de la Școala Specială pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca au prezentat lucrările realizate cu prilejul Zilei Apei. Aceștia au fost răsplătiți cu diplome și o tombolă a apei.
Colegiul Național „George Coșbuc” Cluj-Napoca a organizat acțiunea în colaborare cu Școala Specială pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca. Din partea Școlii Speciale pentru Deficienți de Vedere la acțiune au participat profesorii dr. adj. Olimpia Luca, Volumia Sângeorzan și Ramona Mureșan. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Cluj a participat inspectorul școlar prof. Torok Ferencz. Au mai fost prezenți Cristina Vădan de la Direcția Bazinală de Apă Someș-Tisa, dr. adj. Monica Ilișiu de la Colegiul Național„George Barițiu”, profesorul Dan Simian de la același colegiu. Reprezentanții Colegiului Național „George Coșbuc” au fost prof.dr. Horațiu Popa Bota, directorul instituției, dir. adj. prof. Floarea Dan, profesorii Vasile Pop, Florin Bucilă, Laura Moldvai.
Un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă
În deschiderea evenimentului, directorul Colegiului Național „George Coșbuc”, prof.dr. Horațiu Popa Bota, a subliniat importanța Zilei Apei și rolul geografiei în educația copiilor: „Marcăm Ziua Mondială a Apei. Din anul 1992 Organizația Națiunilor Unite a decretat această zi. An de an, din anul 1993, se aniversează Ziua Apei pentru a scoate în evidență importanța acestei surse vitale pentru viața pe Planetă. Rolul geografiei în educația elevilor pentru menținerea apelor curate este unul foarte important. La orice nivel, noi, geografii, putem să ne implicăm și să ducem acest mesaj spre părinți, spre bunici, spre gospodării. În acest an, cu elevii din clasele de a VIII-a i-am încurajat pe componenta de poluare cu ulei menajer. Astfel, tot mai mulți elevi colectează ulei uzat în gospodării, alături de vecini, prieteni, ulei pe care îl predau în benzinării sau magazinele mari. Un litru de ulei uzat poluează un milion de litri de apă.”
Prezent la acțiune, prof. univ. emerit dr. Vasile Surd a atras atenția asupra resursele limitate de apă ale Terrei: „Astăzi se sărbătorește pe plan mondial Ziua Apei. Așa cum este arhicunoscut, apa este un element vital pentru viață. Toată lumea a crezut că apa este din belșug. Abia în ultima vreme, în ultimii 25 de ani, după dezbaterile din Clubul de la Roma s-a spus că și apa, ca alte resurse ale Terrei, este limitată, calitativ și cantitativ. S-a tras un semnal serios de alarmă. Dacă omenirea nu își gospodărește în mod conștient resursele de apă, nu va muri de foame, ci va muri de sete. De la copil până la cei de vârsta senectuții, să înțeleagă toți că apa trebuie gospodărită, trebuie păstrată calitativ. Conflictele mari nu-s politici, ci au avut ca bază de plecare clamarea de pământ, inclusiv apa. Uitați-vă la Israel. Gaza cere apă. Li se tăie apa, i-am distrus.”
De asemenea, Cristina Vădan, reprezentantul Direcției Bazinale de Apă Someș-Tisa, a îndemnat la folosirea apei cu responsabilitate. „Important este să conștientizăm că această resursă, apa, nu este o resursă la îndemână mereu. Doar 2% din resursele de apă de la nivel mondial sunt destinate consumului uman. Așadar când deschidem o sticlă cu apă să ne gândim că sunt alți oameni care nu au acest privilegiu, să aibă acces la o apă curată, la o apă care să le asigure existența. Sloganul din anul acesta de Ziua Mondială a Apei este „Apă pentru pace”, ceea ce îndeamnă încă o dată la implicare, responsabilitate, colaborare.”, a spus Cristina Vădan.
În cadrul evenimentului, elevii colegiului și ai Școlii Speciale au susținut o serie de prezentări power point cu temele: „Fluviul Dunărea de la izvor până la țara noastră”, „Afluenții Dunării pe teritoriul României. Importanța apelor Dunării. Prețuiește Apa”, „Importanța apei”, „Delta Dunării”, „Rolul apei în viața cotidiană”, „Lacurile lumii, oglinzi terestre naturale”, „Fluviile Terrei”. Totodată, la secțiunea postere au fost expuse lucrările „Fiecare picătură contează”, „Ziua mondială a apei”, „Importanța apei”, „Apa – energie, vitalitate”, „Proprietățile curative ale apelor termale”, „Importanța Dunării”. Acțiunea s-a încheiat cu o tombolă a apei și cu acordarea de diplome pentru elevii participanți.
T.S.