April 3, 2025

Orașul Cluj-Napoca a fost de asemenea, martorul unei adevărate feerii cu ocazia Zilei Copilului, sărbătorită în cadrul evenimentului anual Zilele Clujului 2024. Parcurile, centrele culturale și bazele sportive din întreg orașul s-au transformat în spații magice pline de activități educaționale, creative și sportive dedicate celor mici și familiilor acestora.

Activități în parcurile orașului

Manifestările au avut loc între orele 10:00 și 20:00, implicând multiple locații din Cluj-Napoca, inclusiv Parcul Central și parcurile de cartier (CT 19, 14 Iulie, Zorilor, Feroviarilor, Armătura, Iulius).

În Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura, recent renovate, copiii au fost încântați de evenimentul „1 Iunie – Hai-Hui printre povești” 2024, care a transformat aceste spații în adevărate tărâmuri ale poveștilor. În Parcul Feroviarilor si Parcul Armătura ziua a început cu momente interactive cu mascote îndrăgite de copii, precum Chase și Elsa, Mickey și Minnie. Teatrul de Păpuși „Puck” a încântat micuții cu povești clasice ca „Dănilă Prepeleac” și „Muzicanții din Bremen”, iar trupa „Mise-en-scene” din Turda a prezentat o interpretare fermecătoare a „Micului Prinț”. Pe seară, Teatrul Magic Puppet a adus la viață spectacolul itinerant „Forrest King and Forrest Queen”, urmat de un concert vibrant al trupei Sonic Overload. Atelierele creative au fost punctul central al evenimentului, oferind copiilor oportunitatea de a învăța și a se exprima artistic. Poliția Română a organizat un atelier de educație rutieră, iar Biblioteca Județeană „Octavian Goga” a desfășurat activități precum concursuri de pictură, jocuri de șah și sesiuni de lectură. Atelierele de yoga și origami, precum și sesiunile de jocuri de societate, au fost foarte apreciate de către micuți și părinți deopotrivă.

Centrele de cultură și de tineret

Centrul pentru Tineret a fost o altă locație esențială pentru sărbătoarea copiilor, oferind o gamă variată de activități creative și expoziții. Aici, copiii au explorat expoziții cu ilustrații din cărți pentru copii și au participat la workshopuri creative. Atelierul „Descoperim emoții și prieteni imaginari” și atelierul „Cine sunt eu?” au fost doar câteva dintre sesiunile care au stimulat creativitatea și introspecția tinerilor participanți. Activitățile au fost organizate de Editura Signatura.

Turnul Pompierilor a găzduit expoziția „Și cei mai curajoși au fost cândva copii”, organizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj. Aceasta a prezentat portrete ale salvatorilor clujeni din copilărie și din prezent, realizate de fotograful Manases Sándor, alături de echipamente și obiecte istorice folosite de pompieri.

La Casino, Centrul de Cultură Urbană, s-a desfășurat Maratonul Experimentelor Științifice, o oază a cunoașterii și inovației: Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai a prezentat experimente științifice interactive, Logiscool a organizat ateliere de educație digitală și robotică, destinate copiilor cu vârste între 6 și 18 ani, echipa de Robotică Aces de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Cluj-Napoca a prezentat un robot original conceput și construit de ei, demonstrând abilități avansate de inginerie și inovație.

Scriitori și elevi, în dialog despre cărțile copilăriei

Ziua Copilului a fost întâmpinată la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor printr-un eveniment inedit. Cartea cărților copilăriei. Cum am devenit cititor / cititoare (ed. Școala Ardeleană, ilustrație copertă Laura Poantă), proaspăt ieșită de la tipar, a fost prezentată pentru prima dată publicului, într-o atmosferă prietenească între generații, în cadrul unei șezători literare, unde mai mulți scriitori au vorbit despre experiențele lor în calitate de cititori și, ulterior, de autori, într-un dialog cu elevi de la două licee din Cluj-Napoca, însoțiți de profesori de limba și literatura română.

Întâlnirea a debutat cu salutul doamnei Irina Petraș, președintele Filialei, care a prezentat autorii și editorul volumului, Vasile George Dâncu, astfel încât elevii să îi poată identifica și cunoaște îndeaproape, provocându-i la întrebări. „Această lansare a antologiei este un fel de întâlnire-pilot. De-a lungul anilor, la liceele din Cluj am organizat desanturi scriitoricești. Autorii au mers la școală și au vorbit despre carte, despre literatură în mijlocul copiilor. În acest an, m-am gândit că s-ar putea să fie interesant pentru elevi să vină aici, la Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor, să vadă scriitorii acasă la ei și să intre într-un dialog care să fie folositor pentru ambele părți”, a spus Irina Petraș. „Cartea cărților copilăriei am pus-o la cale cu gândul la voi. Am convocat 105 scriitori din toată țara să povestească primele lor experiențe de lectură, pentru ca fiecare elev, fiecare tânăr care va răsfoi această carte să afle cât de multă siguranță și deschidere îți dă lectura și, prin urmare, această poveste despre primele lecturi să fie una molipsitoare.”

„Cartea e splendidă și mă bucur că sunt atât de mulți copii. Cercul meu de lectură, indiferent în ce școală am predat, a fost unul nonconformist. Am avut tot felul de activități, nu un program anume, fiindcă mi se pare că vrăjitoria aceasta a transformării unui copil într-un cititor trebuie să fie bine meșteșugită. Prin urmare, încerc să îi fac să citească de plăcere. Pentru ei, întâlnirea de aici este extraordinară, ne-am propus să citim pe îndelete cartea. E foarte important ceea ce faceți, să știe că scriitorii sunt vii, că nu sunt pe cale de dispariție”, a spus prof. Corina Dindelegan, coordonatorul Cercului de lectură al claselor de gimnaziu de la Colegiul Național „Emil Racoviță”.

„Pentru elevii Liceului de Arte este prima întâlnire de acest gen și sper să nu fie ultima. Alături de doamna Steliana, am încercat să le arătăm elevilor că sunt și autori în viață și că au foarte multe de învățat de la ei și, de ce nu, să ajungă și ei, cândva, scriitori. Sunt foarte mulți care scriu și atunci am considerat că întâlnirea cu un scriitor îi ajută, le poate da acel impuls”, a subliniat prof. Alexandra Ivanciuc, coordonatorul Cercului de literatură Ceainăria cu lecturi de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”.

Într-un dialog antrenant și benefic, poeții, prozatorii, eseiștii și criticii literari prezenți la eveniment și-au expus pe scurt amintirile legate de primele cărți citite și le-au oferit sfaturi mai tinerilor cititori, momentele fiind intercalate de intervențiile elevilor curajoși care au valorificat ocazia pentru a exprima ce înseamnă pentru ei lectura, de ce citesc, ce fel de cărți preferă. La final, aceștia au primit câte un exemplar din antologie, cei doritori abordând autorii pentru câte un autograf.

Totodată, cu prilejul șezătorii de la Filiala clujeană, la Galeriile de Artă „Steaua” elevii și dascălii au putut admira expoziția „Grădini” a colegilor de la Liceul „Romulus Ladea”, îndrumați de prof. Adela Gocan și Sanda Istrătescu.

 

Seara Muzicală în Piața Unirii

Seara de 1 iunie s-a încheiat spectaculos în Piața Unirii cu un concert de muzică clasică. Ansamblul BIGG DIMM A’BAND și orchestra Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” au interpretat fragmente din opere celebre precum „Bărbierul din Sevilla” și „Cosi fan tutte”. Evenimentul a culminat cu „Rendez-vous Classique”, reunind Orchestra și Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, Corul Operei Naționale Române Cluj-Napoca și Corul Operei Maghiare de Stat Cluj-Napoca.

Mara A. MUNTEAN & Iulia GHIDIU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *