Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este partener în proiectul strategic ROGEN, o inițiativă națională de amploare în domeniul genomicii, coordonată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, anunță reprezentanții UMF Cluj-Napoca, într-un comunicat de presă. Proiectul în valoare de 85 de milioane de euro își propune să revoluționeze cercetarea medicală din România prin modernizarea infrastructurii de cercetare, promovarea inovației și integrarea rezultatelor în sistemul național de sănătate.
Citând aceleași surse, UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca este unul dintre cei 20 de parteneri de elită implicați în această inițiativă ambițioasă. Universitatea contribuie la dezvoltarea infrastructurii de cercetare genomică, inclusiv la crearea unei rețele naționale de biobănci, implementarea unor echipamente avansate pentru secvențierea genomică și elaborarea platformelor de stocare securizată a datelor.
„Participarea noastră la acest proiect ambițios reprezintă o oportunitate extraordinară de a contribui la transformarea cercetării medicale din România. Prin colaborarea cu partenerii noștri academici și de cercetare, ne propunem să creăm o infrastructură modernă, capabilă să sprijine descoperiri care să aducă beneficii concrete pacienților și sistemului național de sănătate. Suntem onorați să lucrăm alături de cele mai prestigioase instituții din țară în această inițiativă vizionară, care va plasa România pe harta europeană a cercetării avansate”, declară prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Proiectul ROGEN aduce multiple beneficii, printre care: crearea rețelei naționale de cercetare genomică, aliniată standardelor europene, și a genomului național de referință, incluzând variante genetice specifice populației din România, identificarea markerilor genetici relevanți pentru diagnosticul precoce și tratamente personalizate. Totodată acest proiect generează implementarea soluțiilor inovatoare pentru bolile prioritare: cancer, boli infecțioase, boli rare, patologii cardiovasculare și neurologice, dar și transferul rezultatelor cercetării în sistemul național de sănătate, pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale, potrivit reprezentanților UMF.
Proiectul beneficiază de finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională (51%), de la bugetul de stat (49%) și contribuții din partea mediului privat (0,1%), având o durată de 60 de luni.
Articolul UMF, partener într-un proiect de cercetarea genomică de 85 de milioane euro apare prima dată în ziarulfaclia.ro.