Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chricuță” Cluj-Napoca efectuează gratuit testări Babeș-Papanicolau și HPV pentru femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani anunță reprezentanții IOCN pe pagina de socializare a Institutului. Este vorba de un program de screening care are ca scop testarea și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Tot pe această pagină reprezentanții IOCN oferă informații legate de condițiile care trebuie îndeplinite de pacientele care doresc testarea și modalitatea în care acestea pot face programarea pentru testarea gratuită Babeș-Papanicolau și HPV.
Astfel, cadrele medicale ale IOCN informează că pentru testare sunt eligibile femei asimptomatice din grupa de vârstă 35-64 ani, în scopul depistării precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, precum și femei din grupa de vârstă 25-34 ani, asimptomatice, cu rezultate pozitive la examenul citologic.
De asemenea, cadrele medicale reamintesc că la testări pot participa doar femeile care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, sunt asimptomatice și nu au antecedente sugestive pentru cancerul de col. Femeile care îndeplinesc condițiile amintite se pot programa pentru testare prin telefon, la numărul 0743 124 005, L-V, între orele 10:00-14:00. Solicitările telefonice vor fi preluate de un operator care va nota datele necesare: numele complet al pacientei, CNP-ul și confirmarea existenței unui bilet de trimitere valid.
Programul de testare gratuită Babeș-Papanicolau și Hpv se desfășoară în fiecare vineri, în interval orar: 10:00-12:00, la Cabinetul 6 din Policlinică. Pacientele care se prezintă la Cabinet pentru testare trebuie să aibă documente următoare: cartea de identitate, cardul de sănătate și biletul de trimitere de la medicul de familie către Institutul Oncologic Cluj-Napoca. Pacientele mai trebuie să știe că la sosire vor prezenta biletul de trimitere și actul de identitate la ghișeul „Fișe noi”.
Programul de screening implementat de IOCN are ca scop testarea și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Reamintim faptul că demararea acestui program de screening a fost anunțată de reprezentanții IOCN în cadrul unui conferințe de presă, organizate în luna noiembrie a anului trecut. Depistarea precoce a cancerului de col uterin este o necesitate având în vedere că România este pe primul loc în Europa la mortalitatea din cauza cancerului de col uterin. Situația României în ceea ce privește cancerul de col uterin este asemănătoare cu cea a Europei de Vest de după al Doilea Război Mondial. În România, peste 1.500 de femei mor în fiecare an din cauza acestei boli, deși boala poate fi prevenită prin vaccinare și prin măsuri igienice elementare, atrăgeau atenția în noiembrie reprezentanții Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”. Fără soluții aplicate și imediate riscăm să staționăm în anii 40‘ ai țărilor vestice.
T.S.
Articolul Testare gratuită Babeș-Papanicolau și HPV la IOCN. Cum se face programarea apare prima dată în ziarulfaclia.ro.