April 19, 2025

De câțiva ani urmărim cu atenție și consecvență activitățile educative desfășurate în cele două școli gimnaziale de pe raza comunei Cășeiu și de fiecare dată avem parte de surprize plăcute. Așa s-a întâmplat și la sfârșitul săptămânii trecute, când au avut loc tradițonalele târguri de toamnă cu participarea elevilor.

Primii care s-au prezentat cu produsele specifice anotimpului în care ne găsim au fost cei 130 de elevi de la Școala gimnazială Rugășești, un sat unde agricultura este principala preocupare a părinților, iar această tradiție moștenesc și copiii lor. Cel puțin asta am dedus văzând în curtea școlii mesele pline de produsele expuse, bunătăți de toate felurile. Începând cu legumele și fructele de sezon, am remarcat dulcețuri și compoturi, zacusca, produse de panificație, prăjituri și plăcinte, toate vândute de micii vânzători la prețuri simbolice. Nu au lipsit nici cumpărătorii, părinții, bunicii și vecinii copiilor, marfa prezentată trecând repede, toate au fost de cea mai bună calitate. Atmosfera a fost de târg, micii piețari” bucurându-se de reușita acțiunii, la care în fiecare toamnă trebuie să adăugăm sărbătoarea dovleaculului, o inițiativă valoroasă a conducerii unității de învățământ de pe Valea Chiuieștiului. A doua zi a fost rândul elevilor claselor I-VIII de la Școala gimnazială Cășeiu să marcheze Festivalul recoltei”, cum au denumit tradiționala sărbătoare a recoltei de toamnă organizatorii. Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Asociația Dumbrava lui Patrocle” din localitate, care mereu sprijină acțiunile educative desfășurate cu elevii comunei. Și acolo am văzut mese pline cu bunătățile sezonului, dar, mai ales, am constatat la fața locului multă veselie, copiii și adulții fiind deosebit de fericiți, nelipsind muzica bună, pictura pe față și baloanele de săpun. Cel mai fericit om a fost directorul coordonator al Școlii gimnaziale Cășeiu, prof. Cristian Groșan, organizatorul acestor târguri tradiționale, care au ca scop principal, inițierea copiilor în secretele comerțului civilizat, dar, mai ales, în dragostea pentru cultivarea pământului. Tot ce se predă în orele de curs la Cășeiu se pune în practică în cadrul acestor activități extrașcolare, aflate permanent în atenția cadrelor didactice. Deci, se pot organiza diferite manifestări utile și în mediul rural, numai este nevoie de preocuparea factorilor educative. La Cășeiu chiar că am găsit aceste inițiative valoroase, unde elevii au multe de învățat sub cordonarea învățătoarelor și profesorilor cu bună pregătire și cu dorința de a aduce un nou suflu în procesul de învățământ.

Tot zilele treute, în organizarea Asociației Dumbrava lui Patrocle” în cadrul activității educative Lecție de viață” elevii Școlii gimnaziale Cășeiu s-au întâlnit cu actorul Bogdan Bob Rădulescu.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *