November 26, 2024

International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, UBB, a anunțat recent apariția a încă unei contribuții științifice importante a comunității de cercetare. Este vorba de studiul intitulat ”Efficacy of app-based mobile health interventions for stress management: A systematic review and meta-analysis of self-reported, physiological, and neuroendocrine stress-related outcomes”, publicat în prestigiosul jurnal Clinical Psychology Review. Acest studiu a fost realizat de drd. Vasile Sîrbu și prof. univ. Dr. Oana Alexandra David.

După cum informează reprezentanții Institutului amintit, studiul este unul de tip review meta-analitic și a investigat eficiența intervențiilor digitale sub forma aplicațiilor mobile destinate gestionării stresului psihologic, atât în privința indicilor de stres subiectivi, auto-raportați, cât și obiectivi, fiziologici. Datele a 80 de studii clinice controlate randomizate au fost agregate și analizate, reprezentând un eșantion de 16.097 de participanți în total. Printre descoperirile principale s-a arătat că aplicațiile psihologice mobile au un efect general mic dar semnificativ statistic, atât pentru reducerea stresului psihologic auto-raportat cât și pentru indicatorii fiziologici ai acestuia (precum ritmul respirator și variabilitate ritmului cardiac), potrivit surselor citate. De asemenea, problemele legate de somn au fost găsite ca fiind ameliorate cu un efect mediu prin utilizarea acestor intervenții.

În opinia acelorași reprezentanți, rezultatele deschid importante direcții viitoare pentru cercetare și practica clinică. În timp ce stresul reprezintă o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică, contribuind la multe probleme de sănătate fizică și mentală, descoperirile acestui studiu susțin ipoteza potrivit căreia intervențiile prin aplicații de smartphone reprezintă o platformă viabilă pentru gestionarea stresului în rândul populației generale. Acest format poate avea un rol promițător cu precădere în abordările de tratament preventive sau într-o schemă de îngrijire treptată, în care se recomandă persoanelor care nu necesită încă o intervenție terapeutică intensivă”, subliniază reprezentanții The International Institute of Psychotherapy, UBB.

sursă foto: The International Institute of Psychotherapy

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *