
O echipă de studenți și masteranzi ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMF) Cluj-Napoca, coordonată de prof.univ.dr Lorena Filip, cadru didactic la disciplina Bromatologie, Igienă, Nutriţie din cadrul Facultății de Farmacie a UMF, a fost prezentă miercuri, 9 aprilie 2025, în mijlocul elevilor de gimnaziu de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca pentru a-i învăța despre alimentația și stilul de viață sănătos. Acțiunea face parte dintr-un proiect intitulat „Crește armonios mâncând sănătos” care se derulează de mai mulți ani de către reprezentanții UMF în școlile și liceele din orașul Cluj-Napoca, cu sprijinul Academiei Oamenilor de Știință din România. Obiectivul proiectului este formarea unor obiceiuri alimentare echilibrate și a unei relații sănătoase cu mâncarea, într-un context educațional adaptat nevoilor specifice ale copiilor și adolescenților. Elevii de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” i-au primit pe musafiri cu multă căldură, au fost bucuroși să dialogheze pe tema propusă, să-și spună opiniile, dar și interesați să ceară sfaturi. De asemenea, elevii din clasele de liceu au vizitat miercuri UMF, unde au participat la expuneri privind alimentația sănătoasă, susținute de șef lucr.dr. Oana Mîrza și asist.drd. Denisia Pașca.
Stima de sine, scăzută din cauza aspectului fizic
Prin lecțiile susținute, studenții și masteranzii UMF Cluj-Napoca nu numai că îi ghidează pe elevi în domeniul alimentației sănătoase și echilibrate, dar le arată și avantajele adoptării unui stil de viață sănătos: „Suntem o echipă cu experiență, formată din studenți de la programul de licență de Nutriție și Dietetică UMF Cluj și din masteranzi din cadrul masteratului de Nutriție și Calitatea Vieții, și împreună cu doamna profesor dr. Lorena Filip am venit să susținem o prezentare copiilor din clasele de gimnaziu. Scopul acțiunii este acela de conștientizare a elevilor vizavi de alimentația sănătoasă, punând accentul, totodată, pe stima de sine și pe aspectul personal. Vrem să coroborăm toate acestea astfel încât nu doar să le oferim o imagine idilică a alimentației sănătoase, dar să vedem cum pot să implementeze cunoștințele legate de alimentație care să-i ajute în dezvoltarea personală. Știm foarte bine că o alimentație sănătoasă este corelată cu un aspect sănătos, iar pentru elevii din gimnaziu, la vârsta la care se află, contează extrem de mult aparențele, felul în care arată. Unii tind să țină diete sau alții dimpotrivă să supraconsume alimente și atunci din cauza înfățișării pe care o au mulți dintre ei au o stimă de sine scăzută. Acest lucru, din păcate, le afectează relațiile”, precizează Oleg Frumuzachi, dietetician, doctorand la catedra Botanică-Farmaceutică din cadrul UMF Cluj-Napoca.
Învățați să-și compună o farfurie sănătoasă
Prezentările sunt concepute să fie interactive, elevii putând astfel să-și expună propriile cunoștințe, păreri sau experiențe vizavi de alimentația lor. „Prezentarea este interactivă. Le oferim copiilor noțiuni de bază despre lipide, glucide și proteine pe care le corelăm cu aspecte relaționale cât și personale, cum este stima de sine, încrederea pe care o au în propria lor persoană, iar la final încercăm să le prezentăm și un model de „farfurie sănătoasă” astfel încât să poată, la rândul lor, implementa singuri cunoștințele pe care le dobândesc în cadrul workshop-ului nostru”, spune dieteticianul Oleg Frumuzachi.
Unul dintre avantajele acestor acțiuni este acela că elevii își iau informațiile corecte direct de la specialiști: „În comparație cu generația mea, am absolvit liceul în anul 2017, elevii de azi au mai multe cunoștințe în domeniu și sunt mai conștienți vizavi de ceea ce ar trebui să mănânce și cum să mănânce. Totuși, le lipsește un ghidaj de specialitate, unul mai solid, deoarece există extrem de multă dezinformare, în special în mediul online, iar ei sunt consumatori foarte mari de informații luate din acest mediu. Activitățile noastre îi ancorează în „realitatea dietetică” și le oferă un imbold să continue acțiunile pe care le fac deja în privința unei alimentații sănătoase. În cazul în care, în online, află despre anumite informații eronate sau mituri pot să ni se adreseze și atunci, fiind în contact direct cu un specialist în domeniu, pot primi informația corectă”, afirmă doctorandul UMF.
La rândul său, prof.univ.dr. Lorena Filip declară că inițial proiectul „Crește armonios mâncând sănătos” a fost demarat în cadrul unui alt proiect, FARMAPract, derulat de UMF Cluj-Napoca: „Așa am început și noi cei de la Nutriție și Dietetică să ne implicăm în programele educative. Deoarece proiectul „Crește armonios mâncând sănătos” implementat la acel moment în câteva licee a avut un mare succes am decis ca și după terminarea proiectului FARMAPract să continuăm acest demers. Mai mult, am avut susținerea Academiei Oamenilor de Știință din România, a președintelui Filialei Cluj, prof.dr. Marius Bojiță și datorită acestei colaborări am reușit să facem ca proiectul să continue în fiecare an. Ne-am axat pe educația copiilor din gimnaziu și liceu. În rândul elevilor de liceu am observat un mare interes pentru nutriție sănătoasă, unii dintre aceștia hotărându-se chiar să se orienteze, să urmeze studii universitare de nutriție”.
Sedentarismul poate să se instaleze de la vârste mici
Pentru a evita instalarea obezității la copii este important să respectăm necesarul nutritiv și să-i implicăm în cât mai multe activități fizice. „Este un proiect care înseamnă implicare în viața societății. Vrem să aducem un plus de bine, de sănătate pentru copiii noștri, în contextul în care alimentația din ziua de azi trebuie să fie foarte atent aleasă deoarece sunt provocări. Dacă cunoaștem, mai ales ca părinți, aspecte care țin de ceea ce înseamnă alimentație sănătoasă, dar și din perspectiva siguranței alimentare, atunci putem să asigurăm necesarul nutritiv calitativ și cantitativ al copiilor. Iar copiii, la rândul lor, trebuie să înțeleagă că nu tot ceea ce arată bine sau este foarte gustos este și sănătos. Copiii trebuie să combine activitățile de la școală cu cele extrașcolare care implică și activitate fizică. Mulți copii se limitează doar la activități precum învățatul, cititul sau petrecerea timpului pe telefon, neglijând complet mișcarea fizică. Acest stil de viață favorizează instalarea sedentarismului încă de la vârste fragede și contribuie la formarea unor obiceiuri nesănătoase care pot persista și la maturitate. Aceste aspecte favorizează într-o oarecare măsură și apariția obezității. Sunt mulți copii cu greutatea corporală mai mare care le afectează inclusiv stima de sine și are un impact negativ asupra dezvoltării copilului și a asupra sănătății viitorului adult” afirmă prof.univ.dr. Lorena Filip.
Hrana trupului și spiritului
Directorul Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Simona Gruian, afirmă că de-a lungul întregului an școlar elevii liceului sunt educați în spiritul adoptări unui stil de viață sănătos. În acest scop, elevii participă la activitățile din Săptămâna fructelor și legumelor, Săptămâna verde, Școala Altfel. Aceștia au avut parte chiar de îndrumarea unui bucătar profesionist care i-a ajutat să se ghideze în domeniul alimentației sănătoase, ajutându-i să-și creeze un meniu săptămânal. „Pe lângă hrana trupului, insistăm și pe hrana spirituală de care copiii au nevoie deoarece este foarte importantă și acest tip de hrană. Noi mai mult ca oricând, fiind o școală care promovează educația prin valorile creștine, suntem preocupați de aceste activități, mizând pe faptul că tinerii au nevoie nu doar să-și creeze competențe, nu doar să parcurgă curriculum național, ci și să se dezvolte pentru viață. Ținta este starea de bine a copilului, echilibrul interior, crearea unor sentimente pozitive față de școală și mediul școlar”, mai declară directorul Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”.
În plus, în cadrul vizitei de la universitate, elevilor din clasele de liceu li s-a prezentat oferta educațională a UMF prin proiecția a două filmulețe atractive. Cel mai apreciat a fost filmulețul cu festivitatea de absolvire, festivitate de tradiție în UMF, remarcabilă prin unicitatea și solemnitatea ei. Unii dintre elevii din clasele a XI-a și a XII-a au fost interesați de programele de scurtă durată pentru care, din acest an, admiterea s-a simplificat, fiind doar un simplu concurs de dosare. Acțiunile fac parte din cadrul Săptămânii altfel, iar coordonatoare sunt profesoarele Carmen Poruțiu și Ecaterina Petrișor.
Tia SÎRCA
Articolul Studenții și masteranzii UMF educă elevii în spiritul alimentației sănătoase apare prima dată în ziarulfaclia.ro.