Studenții din Grupul de Inițiativă Basarabeană Cluj fac apel la colegii lor care studiază în centrul universitar clujean să participe duminică la votul pentru funcția de președinte al Republicii Moldova precum și la cel pentru referendum, arătând că rezultatul va influența direct viitorul lor – de la oportunitățile de educație și locuri de muncă, până la libertatea de a trăi într-o țară sigură, europeană și democratică.
„Un vot masiv este cea mai puternică armă pe care o avem împotriva tentativelor de manipulare. Prin exercitarea dreptului la vot, demonstrăm că suntem uniți și că nu ne lăsăm influențați de forțe externe care tot încearcă să ne destabilizeze și să ne împiedice să ne alegem singuri drumul. Dacă stăm acasă, riscul ca vocea noastră să fie deturnată de către cei care urmăresc interese contrare națiunii noastre este mult mai mare.
Așadar, haideți să ne mobilizăm și să ne facem auzită vocea pentru un viitor mai bun pentru noi și pentru generațiile viitoare, haideți să demonstrăm că suntem stăpânii propriului nostru destin și că nu vom permite ca viitorul nostru să fie decis de alții!”, a declarat Liviu Bivol, vicepreședinte și coordonator Departament Financiar GIB Cluj:
„Voi fi cu siguranță prezentă la referendumul din 20 octombrie, pentru că îmi doresc ca țara în care m-am născut să prospere, să se dezvolte neîncetat și să ofere moldovenilor tot ce are mai bun, aducându-i pe toți cei din diaspora înapoi acasă. Tinerilor care stau pe dubii, dacă vor merge sau nu la referendum, le-aș spune să nu ezite să o facă, pentru că poate schimba viitorul generațiilor de astăzi și al celor care urmează să vină”, spune Valeria Diacioc, studentă la UBB, FSEGA. .
„Din punctul de vedere al unei tinere, rezultatul va influența direct viitorul nostru – de la oportunitățile de educație și locuri de muncă, până la libertatea de a trăi într-o țară sigură, europeană și democratică. Votul nostru poate aduce în funcție lideri care vor promova reforme reale, vor lupta împotriva corupției și vor asigura un parcurs european al Moldovei. Prin neimplicare, riscăm să lăsăm viitorul nostru în mâinile altora, care poate nu împărtășesc aceleași valori și aspirații”, a transmis Alina Chitoroagă, studentă la UBB, FSE.
.
„Pentru că, dacă nu votezi, nu ai dreptul să te plângi în următorii 4 ani. Tu decizi ce se poate întâmpla în țara ta. Aici se unește familia ta, aici e mâncarea de care ți-e dor mereu când nu ești acasă. De ce nu ai vrea să alegi libertate, democrație și egalitate? Noi mereu facem ceea ce credem ca e bine pentru cei pe care îi iubim, nu? Fie ei frații, fie mama, iubitul sau iubita. De ce nu facem același lucru pentru țară pe care o numim “acasă”?”, afirmă Ana Ili, coordonator Departament Resurse Umane GIB Cluj.
Felicia Turcuman, studentă la UTCN, Facultatea de Arhitectură și Urbanism este de părere că alegerea de a merge la vot reprezintă în primul rând conștientizarea faptului ca tu ești cetățeanul unui stat și ca votul tău își are partea lui de valoare într-un tot unitar numit societate. „Mi se pare extrem de important ca tinerii să intelega adevarata putere pe care o are vocea lor și rolul pe care pot sa îl joace în viitor tării noastre. Totodată alegerea de a merge la vot poate fi privită drept un omagiu adus strămoșilor noștri care și-au pus propria viață pe altarul țării, ca noi, tinerii de astăzi să ne putem exprima liber opinia”, afirmă Felicia Turcuman.
„Participarea la vot reprezintă manifestul tău ca individ, personalitate și cetățean implicat. Nu e vorba doar despre a pune o ștampilă pe un buletin de vot, ci despre a arăta lumii, dar, în primul rând, ție însuți că tu contezi și că votul tău contează. Alegerile care vin sunt cu adevărat istorice. Or, referendumul respectiv va decide direcția și viitorul statului de unde venim. Iată de ce, nepăsarea ne poate costa mult ulterior. Noi tinerii suntem viitorul Republicii Moldova, dar trebuie să înțelegem că în același timp reprezentăm prezentul acestei țări”, arătat Ion Fîntînă, președinte GIB Cluj.
Cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea în zona Transilvaniei au posibilitatea de a vota în 20 octombrie la Cluj-Napoca în cadrul alegerilor prezidenţiale din această ţară și pentru referendumul republican constituțional. La Cluj-Napoca vor fi organizate două secții de votare la Casa de Cultură a Studenților, programul de vot fiind între orele 7-21.
Potrivit legislaţiei, cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în străinătate pot vota în baza paşaportului internaţional valabil.
Pentru alegerile parlamentare din 20 octombrie pot vota cetățenii cu vârsta de cel puțin 18 ani împliniți în ziua votului.
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova 2024 sunt validate dacă în primul tur de scrutin se prezintă la urne cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Este ales candidatul care adună majoritatea voturilor valabil exprimate (50%+1), în caz contrar se organizează al doilea tur de scrutin. În al doilea tur de scrutin participă primii doi candidați ca număr de voturi din primul tur și este ales președinte candidatul care obține cele mai multe voturi.
Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.
Comunitatea cetăţenilor Republicii Moldova care locuiesc din zona Transilvaniei se ridică la câteva mii de persoane. Majoritatea acestora trăiesc la Cluj-Napoca.