Prefectul județului Cluj, Maria Forna a avut o întâlnire cu Mircea Mocanu, șeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) în România, discuțiile purtate vizând identificarea de strategii eficiente și coordonate pentru gestionarea integrării migranților în comunitate și consolidarea parteneriatului interinstituțional. La discuții au mai luat parte Emilia Botezan, șef birou în cadrul departamentului Relații Externe și Investitori din Primăria Municipiului Cluj-Napoca și doamna Ioana Barbu, responsabil pe al biroului de migrație Cluj.
În cadrul întrevederii, prefectul Maria Forna a subliniat importanța unei abordări echilibrate a fenomenului migrației, evidențiind necesitatea unei cooperări strânse între instituțiile guvernamentale, organizațiile internaționale și autoritățile locale. Aceasta a reiterat angajamentul Prefecturii de a asigura respectarea drepturilor migranților și de a facilita procesul lor de integrare socio-economică și culturală în județ.
La rândul său, Domnul Mircea Mocanu, în calitate de șef al Misiunii OIM în România, a împărtășit expertiza organizației în domeniul migrației, oferind perspective importante asupra tendințelor actuale, provocărilor și oportunităților legate de mobilitatea umană. Acesta a prezentat programele și resursele disponibile prin intermediul OIM, exprimându-și disponibilitatea de a sprijini inițiativele locale menite să îmbunătățească gestionarea migrației și integrarea migranților.
Participarea doamnei Emilia Botezan, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, a adus o perspectivă esențială din partea administrației locale, direct implicată în implementarea politicilor de integrare la nivel local. Domnia sa a prezentat experiența Clujului în gestionarea diversității culturale și a subliniat importanța unor politici publice adaptate nevoilor specifice ale comunității și ale migranților.
În cadrul întâlnirii, s-au discutat aspecte precum: modalități de îmbunătățire a procesului de primire și orientare a migranților nou-veniți; identificarea nevoilor specifice ale diferitelor grupuri de migranți și dezvoltarea de programe de integrare personalizate; facilitarea accesului migranților la servicii esențiale, cum ar fi educația, sănătatea și piața muncii; promovarea dialogului intercultural și combaterea discriminării și xenofobiei; consolidarea capacității instituționale la nivel local pentru a gestiona eficient aspectele legate de migrație.
„Întâlnirea reprezintă un pas semnificativ în direcția unei colaborări mai strânse și mai eficiente în domeniul migrației. Prin schimbul de experiență și expertiză, s-au identificat puncte comune de acțiune și au fost stabilite premisele pentru dezvoltarea unor proiecte concrete menite să aducă beneficii atât comunității locale, cât și migranților care aleg Clujul ca destinație”, a transmis prefectura Cluj”, a transmis Prefectura.
Articolul Strategii pentru integrarea migranților la Cluj apare prima dată în ziarulfaclia.ro.