March 31, 2025

Dacă aveți diagnosticul de obezitate, stabilit în cabinete medicale sau de psihologie clinică, cu siguranță dispuneți și de recomandări adecvate. Acestea cuprind una sau mai multe din metodele următoare, referitoare la controlul greutății:

*Adoptarea unui stil de viață sănătos.

*Suport psihologic.

*Tratament medicamentos.

*Tratament chirurgical.

Aceste metode se aplică în două etape distincte, a căror durată este propusă de medic și acceptată de “beneficiarul” cu obezitate

*Etapa de slăbire , adică de scădere în greutate.

* Etapa de menținere a noii greutăți.

Simultan cu controlul greutății se vor lua măsuri pentru controlul complicațiilor obezității, evident dacă există. În acest sens veți fi îndrumat spre specialități adecvate unde veți primi recomandări specific. În continuare dorim să “vă ajutăm să vă ajutați”, cu următoarele sfaturi:

# Este foarte important să aveți în vedere că obezitatea este o BOALĂ CRONICĂ. Îngrijirea se face toată viața, prin metodele menționate, obiectivele fiind atât controlul greutății cât și al al complicațiilor.

#Stilul de viață stă la baza îngrijirii și cu certitudine vi s-a spus acest lucru. Nu dorim să le repetăm în detalii, ci doar să le punctăm.

*Modelul alimentar sugerat ar fi cel carpato-danubian care conține alimente de calitate, predominant vegetale, cu aportul caloric redus față de consumul anterior. Cu siguranță ati primit recomandări referitoare la diferite “diete”, între 1400-1800 Kcal pe zi.

*Alimentația trebuie să fie raportată și la eventualele complicații. De exemplu, dacă aveți hipertensiune, se recomandă reducerea aportului de sare.

*Viața ar trebui să vă fie permanent activă, atat prin practicarea diferitelor forme de mișcare- de la mers pe jos la exerciții de forță-cât și prin reducerea sedentarismului, adică a timpului petrecut la “ecrane” (televizor, tablete, telefon mobil, jocuri electronice). Aceste recomandări vizează in special persoanele care prin profesie , sunt sedentare. Atunci, este bine de a nu prelungi sedentarismul profesional, cu cel de acasă.Viața activă este o metoda foarte utilă atât în controlul greutății cât și al complicațiilor obezității.

*Somnul este sursa de sănătate și pentru persoanele care doresc să-si controleze greutatea. Atenție la durata lui 7-8h, nici mai mult, nici mai puțin. El este sursa energiei de a doua zi. Perturbarea somnului care se manifestă în diferite moduri, devine un factor de rezistență la respectarea alimentației recomandate. Atenție la sforăit sau la existența pauzelor în respirația din timpul somnului, de regulă semnalate de partneri. Atenționarea medicului cu privire la existența lor, ajută la adoptarea măsurilor adecvate.

* Consumul de alcool nu face parte din recomandările pentru controlul ponderal.

* Fumatul este dușmanul notoriu al sănătății, deci și a persoanelor cu obezitate. Ideea că ar “ajuta la slăbire”este incorectă.

*Aplicați stilul de viață sănătos la toți membri familiei. Atenție mare la greutatea copiilor și nepotilor. La vârsta lor este mai bine să fie evaluați de către medicul de familie.

*Mențineți-vă prieteniile “ sănătoase’, acelea care vă ajută la respectarea stilului de viață sănătos, Dacă prietenii sunt nemulțumiți de propria lor greutate, să nu ezitați să-i sfatuiți……sunteți deja pregătiți în optimizarea stilului de viață.

Săptămâna viitoare vom “vorbi” despre medicamente și chirurgia obezității.

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu

Universitatea Iuliu Hațieganu

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Articolul Stilul de viață la persoanele cu obezitate apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *