April 8, 2025

Pentru prima dată în România se construiește un spital nou adresat tinerilor toxicomani. Noul Spital de Psihiatrie Pediatrică din Cluj a fost inaugurat ieri, marți, 14 mai 2024, de către președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, în prezența mai multor cadre medicale, a constructorilor care au efectuat lucrările de ridicare a unității spitalicești și a mai multor oficialități clujene.

La inaugurare a participat și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, care a oficiat o slujbă alături de mai mulți preoți clujeni.

Ținând cont de specializare, Spitalul de Psihiatrie Pediatrică din Cluj este singurul construit în ultimii 40 de ani în România. Astfel, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat că inaugurarea spitalului este un moment important pentru Cluj: „Inaugurăm acest spital, un spital construit de la zero, iar din punct de vedere al specializării – psihiatrie pediatrică – este singurul spital construit în România, în ultimii 40-50 de ani. Este un moment important pentru Cluj, pentru noi toți, intrăm într-o normalitate și din acest punct de vedere.”

De asemenea, la Cluj se înregistrează o altă premieră în contextul în care adicția de droguri este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani. „Pentru prima dată în România se construiește un spital nou pentru adolescenții dependenți de droguri. Este un etaj întreg destinat adolescenților care au asemenea probleme, toxicomanilor. Am dorit foarte mult să avem și pentru ei un spațiu adecvat.”, a spus Alin Tișe.

Aproape 3.000 de pacienți se adresează anual spitalului

La nivelul Spitalului de Psihiatrie Pediatrică din Cluj se adresează până la 2.500-3.000 de pacienți pe an, iar la nivelul țării sunt înregistrați aproximativ 21.000 de copii și adolescenți care suferă de afecțiuni psihice. „Este o realitate pe care nu o putem ignora, iar infrastructura actuală dedicată acestor pacienți nu mai satisfăcea cerințele actuale. În România, în ultimii 40 de ani, nu s-a construit nici un spital cu acest specific ceea ce este cu atât mai mult de apreciat că am reușit la Cluj pentru că aici găsiți, pe de o parte bani europeni, iar, pe de altă parte banii comunității noastre, cofinanțarea fiind făcută din bugetul județului. Putem spune că fiecare dintre noi într-o mică sau mare măsură suntem parte a acestei investiții.”, a declarat șeful Consiliului Județean. Valoarea investiției a fost de aproape 39 milioane de lei.

Acesta a mai precizat că Spitalul de Psihiatrie Pediatrică este un spital unic la nivel național din punct de vedere al facilităților: „Este un spațiu multidisciplinar, include spații de diagnosticare, tratament de zi și permanent. Are și spații dedicate învățământului medical, unde studenții mediciniști pot face pregătirea de specialitate.”

Același lucru a fost subliniat și de către directorul general al firmei care a construit spitalul, ACI Cluj, Doru Peciu-Florianu „Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca devine una dintre cele mai moderne din țară și unică din punct de vedere al facilităților de care dispune.” În opinia constructorului, prin realizarea acestui proiect s-au reorganizat spațiile extrem de aglomerate din fosta clinică prin extinderea clădirii noi atât pe verticală cât și pe orizontală. În noul format suprafața utilă a clădirii a crescut de cinci ori, de la 736 metri pătrați cât avea 1977 până la 3730 metri pătrați cât are noua clădire. Clădirea spitalului noi cuprinde subsolul cu anexele, curtea de aprovizionare și spațiile destinate personalului medical, parterul –cu serviciul de primire-internare, sector ambulator și compartimentul de specializare de o zi cu 15 paturi, etajul întâi – cu compartimentul pentru spitalizare permanentă (30 de paturi), etajul al doilea – compartimentul de toxicomani cu acces controlat (10 paturi) și zonă de activități medicale, serviciul de terapie acută și o curte interioară destinată pacienților, și etajul al treilea care adăpostește spații destinate învățământului universitar.

Cenușăreasa a devenit regina balului

După cum a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, Clujul se află într-o etapă de dezvoltare în ceea ce privește spitalele: „În curând, săptămâna aceasta, se va da drumul la lucrările de la Spitalul Regional de Urgență din Florești și, până în toamnă, avem un proiect mare, aproape finalizat, pentru a începe lucrările la Spitalul de Copii Monobloc, din Borhanci, de lângă centura sud, care va încorpora toate secțiile pe care azi Spitalul de Copii le are în vreo 14 locații. Într-o primă etapă, toate secțiile, în afară de Spitalul de Psihiatrie, vor fi în acest spital. Apoi, în etapa a doua, se va construi și o maternitate. Proiectul este aprobat, urmează să dăm drumul la lucrări. Va fi un alt obiectiv important pentru comunitatea noastră și îl vom duce la bun sfârșit pentru că este nevoie de un spital nou cu toate secțiile la un loc, să nu mai plimbăm copii cu salvarea dintr-o parte în alta.”

Prezent la inaugurare, directorul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, dr. Cornel Aldea, a prezentat un scurt istoric al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la construirea noului spital și a asigurat că în cele 14 locații ale spitalului se asigură asistența medicală pediatrică la nivelul cel mai înalt din țară.

Totodată, șeful Departamentului de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca, dr. Viorel Lupu și-a exprimat bucuria vizavi de deschiderea noului spital. „Îmi exprim marea bucurie de a fi părtaș la această deschidere, mulți dintre înaintașii noștri medici, care au merite deosebite, n-au profitat de această zi. Mulțumim arhitecților, constructorilor, conducerii spitalului nostru că au făcut posibil să visăm cu ochii deschiși. Ne bucurăm că Cenușăreasa a devenit regina balului. (…) Copiii au dreptul la o asistență cât mai bună. Avem o mare responsabilitate. Ne-ați dat ștafeta să ne vedem de treabă la un nivel cât mai înalt și să facem într-adevăr bine acestor copiii care au dreptul la cea mai bună asistență.”

În opinia dr. Viorel Lupu, funcționarea noului spital va răspunde nevoilor de azi a micilor pacienți: „Copiii bolnavi au nevoie și de activități, nu numai de medicamente. Avem sală de chinetoterapie, sală de învățat etc. Copilul nu trebuie să rupă legătura cu familia. De aceea, insistăm cu spitalizările de zi. Aceasta înseamnă că nu rupi total legătura cu familia. Dacă nu, se produce alienarea, lipsa de legătură. Asta trebuie să evităm.”

Tia Sîrca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *