Considerată unul dintre puținele evenimente de top, la nivel global, care se organizează în România, în domeniul cercetării, Școala de Vară de Neuroștiințe Experimentale din Transilvania (Transylvanian Experimental Neuroscience Summer School, TENSS), ediția a 12 a, va avea loc în perioada 1 iunie – 19 iunie 2024 la pensiunea Lacul Știucii, din Săcălaia (jud. Cluj). Organizatorii școlii de vară sunt Raul Mureşan – Transylvanian Institute of Neuroscience, Cluj-Napoca, România, Florin Albeanu – Cold Spring Harbor Laboratory, New York, SUA, Adam Kampff – Sainsbury Wellcome Centre, University College, Londra, Marea Britanie.
TENSS reunește simultan, pe parcursul mai multor săptămâni, cercetători de top la nivel mondial din domeniul neuroștiințelor, de la Harvard, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Max Planck, Heidelberg, University College London (UCL), Cold Spring Harbor Laboratory (New York), UC Berkeley, Cornell, alături de cei de la Institutul Transilvan de Neuroștiințe (TINS), care asigură partea cea mai importantă a infrastructurii evenimentului.
Printre lectorii invitați din acest an se numără Florian Engert (de la Harvard), Hannah Monyer (Universitatea din Heidelberg), Sonja Hofer si Tom Mrsic-Flögel (UCL), Na Ji (UC Berkeley), Ruben Portugues (Universitatea Tehnică din Munchen), Chris Xu (Cornell) sau Wolf Singer (Institutul Ernst Strüngmann, Frankfurt).
Scopul TENSS este de a pregăti, în fiecare vară, noi generații de cercetători de top la nivel global, tineri doctoranzi și postdoctoranzi din institute și laboratoare de neuroștiințe din întreaga lume, inclusiv români, și, în același timp, să faciliteze cunoașterea și crearea unei rețele colaborative între participanți și lectorii invitați, care să stea la baza unor cercetări viitoare de anvergură în neuroștiințe.
Cursurile TENSS sunt axate pe metode experimentale și teoretice legate de modul în care creierul funcționează la nivelul circuitelor neuronale, participanții dobândind competențe de la construcția și asamblarea tehnologiilor pe care le utilizează în cercetare (cum ar fi microscoapele cu doi fotoni și metode de înregistrări electrofiziologice) până la subiecte teoretice avansate. În același timp, TENSS oferă perspective asupra tehnicilor moderne de învățare automată și asupra inteligenței artificiale, cu aplicabilitate în analizarea datelor din neuroștiințe.
Ecouri în presa de specialitate internațională
Caracterele inovative și de excelență ale TENSS au fost remarcate, încă de le primele ediții și în cea mai prestigioasă publicație științifică la nivel global, „Nature”, care a scris entuziast despre eveniment, subliniind că este ”un far rar al excelenței în cercetare din România” și ”o poveste care i-a inspirat pe mulți oameni de știință de top din întreaga lume”. La fel de laudativ a fost și articolul apărut în „National Geographic, precum și altul despre inițiative de democratizare a cercetării în domeniul neuroștiințelor de la „Simons Foundation”.
Organizatorii mulțumesc tuturor celor care au susținut organizarea TENSS din acest an. „Avut emoții legate de organizarea acestei ediții, în contextul creșterii de costuri, în special de servicii (în România și la nivel global) și al schimbării politicilor unor fundații care sprijină cercetarea de a nu mai finanța școli de vară. De aceea, profităm de ocazie să le mulțumim public tuturor celor care au donat pentru organizarea TENSS, precum și lectorilor și profesorilor invitați care nu doar că au acceptat să vină să susțină cursuri și ateliere în mod voluntar, ci și-au și acoperit singuri costurile deplasării”.