November 26, 2024

Trei roboți aparținând Departamentului de Robotică din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) au animat atmosfera la Bruxelles la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor care a avut loc săptămâna trecută. Este vorba de roboții: „Pepper”, cel care a vrăjit publicul povestind și cântând despre tradițiile ardelenești, Ufactory, chelnerul-robot care a servit participanții cu țuică, și Unitree Go2, cel care a dansat și a făcut salturi spre uimirea asistenței. Prezența și evoluția roboților a fost posibilă ca urmare a invitației primite de UTCN din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest care a dorit să realizeze la Bruxelles o prezentare a regiunii combinând inovația cu tradiția. „Este vorba de un eveniment care promovează regiuni din Europa la care Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) a fost selectată să fie prezentă. S-a dorit promovarea unor aspecte tradiționale din regiune și ADRNV a fost invitată să participe cu un stand. A ales două județe, Maramureș și Sălaj, care s-au prezentat cu produse tradiționale însemnând brânzeturi, preparate din carne, băuturi tradiționale. ADRNV-ul a avut ideea să facă un fel de prezentare a tradiționalului prin perspectiva modernului, adică regiunea are și tradiție, dar are și zona de inovare. Așa s-a ajuns să ne contacteze, eu fiind și coordonatorul Departamentului de Robotică”, a declarat pentru ziarul Făclia, decanul Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției din cadrul UTCN, prof. dr. ing. ec. Stelian Brad.

Pepper și vraja produselor tradiționale

Astfel, având lângă ei produsele tradiționale din Sălaj și Maramureș, roboții de la UTCN au impresionat participanții cu evoluțiile lor neașteptate. „Am participat din partea Departamentului de Robotică cu câteva proiecte de avangardă. De la noi din laborator au fost doi roboți, un robot umanoid care a spus tot felul de povești despre tradițiile noastre, despre produsele care erau acolo și cred că a fost cel care a atras publicul și a întreținut atmosfera”, a spus prof. dr. ing. ec. Stelian Brad.

Robotul „Pepper” fiind antrenat cu inteligență artificială a răspuns la orice întrebări i s-au adresat. El a spus glume, a evitat să spună lucruri delicate și nu a răspuns la provocări. „A fost antrenat cu o bază de date masivă, dar și cu informații primite de la reprezentanții cele două județe participante”, a spus decanul Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției.

Pepper, îmbrăcat în straie tradiționale, a destins atmosfera cântând melodii din cele șase județe ale regiunii Nord-Vest. Spre încântarea participanților Papper a fost secondat de robotul „Unitree Go2”. „Am mai avut o platformă de tip dog, care când „Pepper” cânta, aceasta dansa”, a spus decanul clujean. Robotul-câine nu s-a mulțumit doar să danseze. A purtat steagul României și a făcut salturi, atrăgând toate privirile.

Coadă la țuica chenerului Ufactory

De un mare succes s-a bucurat servirea făcută de chelnerul robot „Ufactory”. „Ufactory este un robot colaborativ, tot de la noi din laborator. L-am pregătit pentru o celulă, ca să servească țuică. A servit țuică din greu. Numai asta a făcut, a fost chelner. Lua țuica cu paharul dintr-un minicazan și-l punea pe masă să se servească lumea. Din păcate, spre sfârșitul evenimentului nu am mai avut țuică. Nu știam de unde să mai facem rost. Se consumase toată. Coada cea mai mare era la Ufactory. Erau unii care stăteau la coadă de două-trei ori.”, a declarat profesorul clujean.

După cum a precizat același profesor, evoluția roboților a avut un impact imens pentru că toți participanții au poposit la standul României, respectiv al regiunii Nord-Vest. „Participanții au venit pentru tehnologie. A fost interactiv. Oamenii au putut pune întrebări. Și-au făcut fotografii cu roboții. Toți vroiau să-și facă poze. Inclusiv expozanții au dorit să-și facă poze cu Pipper. Pentru că s-au simțit bine i-au făcut lui Papper cadouri.”, a mai spus acesta.

Alături de evoluția interactivă a roboților, reprezentanții UTCN au prezentat într-un sistem de realitate virtuală bisericile de lemn din Maramureș. Echipa UTCN a fost coordonată de prof. dr. ing. ec. Stelian Brad și prof. dr. ing. Călin Neamțu, directorul departamentului de Robotică din cadrul Facultății de Inginerie Industrială, Robotică și Managementul Producției. Din echipă au mai făcut parte: drd. Bogdan Balog, drd. Dragoș Andreșan, drd. Vlăduț Trifan, drd. Alexandru Cîrlejan și masterand Goia Darius.

Totodată, la standul UTCN, susținerea din partea ADR Nord-Vest a fost asigurată de Csilla Hegeduș, director general interimar, Petru Alboi-Șandru, șeful Autorității de Management pentru Programul Regional Nord-Vest, Ovidiu Mărginean, Anca Roman și Cristian Otgon.

Standul a fost apreciat în mod deosebit și de către reprezentanți ai Comisiei Europene, funcționari ai Comisiei și Parlamentului European, alături de membri ai Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei. La Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor au mai participat regiuni din Grecia, Italia, Turcia, Portugalia, Spania, etc.

sursă foto: UTCN

Tia SÎRCA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *