Facultatea de Teologie Ortodoxă dedică un eveniment cultural și liturgic șirului de intelectuali clujeni care au trecut prin închisorile comuniste, teologi și profesori de la Academia Teologică Ortodoxă din Cluj.
Potrivit reprezentanților Facultății de Teologie Ortodoxă mulți dintre acești și-au dat tributul de suferință pentru Biserică și țară, unii dintre aceștia murind la Aiud sau la Canal. Printre aceștia sunt evocați: Liviu Galaction Munteanu, fostul rector al Institutului Teologic clujean, mort la Aiud și propus pentru canonizare, Florea Mureșanu, mort la Aiud, Ilarion Felea, mort la Aiud, Alexandru Filipașcu, mort la Canal, Ioan Bunea, Ioan Lupaș și Gheorghe Noveanu.
Facultatea de Teologie Ortodoxă, aflată în an centenar, îi va comemora pe toți cei amintiți printr-un eveniment liturgic și cultural care va avea loc marți, 14 mai 2024, de Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste.
„Seara culturală își propune o dezbatere–evocare în cadrul unei mese rotunde, la care vor participa istorici și teologi clujeni, care vor vorbi de contextul istoric în care teologii clujeni au pătimit, dar și despre felul în care trebuie recuperată memoria acestora.”, anunță organizatorii. Discuția va fi moderată de istoricul clujean Andreea Ineoan-Dăniclă, iar la dialog vor participa: Cosmin Cosmuța, Gabriel Gârdan, Bogdan Ivanov, Răzvan Perșa, cadre didactice universitare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj și Dragoș Ursu, istoric și cercetător la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.
Citând aceleași surse, atmosfera comemorativă va fi completată printr-un recital din poezia închisorilor în interpretarea actriței Elena Ivanca, de la Teatrul Național din Cluj-Napoca și prin recitalul mezzosopranei Elisabeta Kadelnik, acompaniată la pian de Larisa Pentea, de la Opera Națională Română, care va interpreta lucrări de: Giulio Caccini, Georg Friedrich Hӓndel, César Franck și Gioachino Rossini. Evenimentul este inclus în seria de manifestări care marchează împlinirea unui secol teologie ortodoxă universitară la Cluj-Napoca și este organizat de Facultatea de Teologie în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, Arhiepiscopia Clujului, Teatrul Național și Opera Națională din Cluj și Fundația „Mitropolitul Bartolomeu”.