Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a fost distinsă cu premiul „Ioan Moraru” de către Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) pentru volumul „Farmacologie pentru medici – volumul I”, publicat la Editura Medicală în 2022. Premierea rectorului clujean s-a realizat în cadrul Galei Premiilor AOSR, un eveniment de anvergură academică, dedicat excelenței în cercetare științifică, care a avut loc la București, în data de 21 iunie 2024.
La primirea premiului AOSR, rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu, a scris pe pagina de socializare că este onorată: „Sunt onorată să primesc Premiul „Ioan Moraru” din partea Academiei Oamenilor de Știință din România pentru volumul „Farmacologie pentru medici – volumul I”, publicat la Editura Medicală în 2022”. De asemenea, Anca Buzoianu a mulțumit celor care au contribuit la realizarea lucrării: „Le mulțumesc colegilor și tuturor celor care au contribuit la realizarea acestei lucrări, precum și celor care au sprijinit și recunoscut valoarea acesteia!”
Gala Premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România pentru anul 2022 a avut loc în prezența unui public select format din membri ai corpului academic, cercetători, oameni de știință și de cultură, autori, invitați. Printre aceștia s-au numărat Adrian Badea, președintele de onoare al AOSR, Doina Banciu, președintele AOSR, Viorel Jinga, vicepreședinte AOSR, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Anton Hadăr, vicepreședinte AOSR, Petru Andea, secretar științific AOSR.
Gala Premiilor AOSR a devenit un eveniment de marcă prin diversitatea domeniilor științifice abordate și autorii consacrați participanți. Manifestarea din acest an se înscrie în Programul „România Cunoașterii”, inițiat de Academia Oamenilor de Știință din România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București. Este vorba de un program național, care promovează educația, știința și cercetarea ca factori primordiali și vectori ai procesului de dezvoltare a României prin cunoaștere.
T.S.