„Ziua Eliberării”: un șoc care a trezit Europa din somn !
Se pare că a început cel mai mare război comercial din ultima sută de ani. Președintele Donald Trump rescrie istoria în economie: pentru mărfurile exportate în Statele Unite, Uniunea Europeană va fi taxată cu 20 %, China cu 34%, Regatul Unit al Marii Britanii și Brazilia cu 10%. Trump a numit această inițiativă economică „Ziua Eliberării” Americii. „Se crede că Uniunea Europeană este foarte prietenoasă: dar ne înşeală. Este foarte trist să văd asta. Este foarte patetic: 39%, cu atât ne taxează. Noi le vom percepe 20%”, a explicat Trump la un eveniment la Casa Albă, scrie EFE.
Doar că acest război comercial, care poate costa până la 1,5 trilioane de dolari, ameninţă să alimenteze inflaţia şi să încetinească creşterea globală a economiei. Deși proporția exporturilor românești în SUA este de numai 1,5 %, oamenii de afaceri clujeni îți manifestă îngrijorarea față de situația creată și conideră că perspectiva exportului mărfurilor românești peste ocean va căpăta o cu totul altă configurație.
Cea mai grea situație va fi pentru exportatorii de aluminiu
Iosif Pop – Președintele Consiliului Civic Local Cluj-Napoca, consideră că măsura luată de președintele Donald Trump afectează economia României, pe partea de export, în mod substanțial. În relația cu Statele Unite noi suntem pe excedent, adică exportăm mai mult decât importăm, iar acum, odată cu majorarea taxelor, ori scade volumul exporturilor, ceea ce va însemna pentru importatorii americani un apetit mai mic pentru mărfurile românești care își vor mări prețurile, ori mai puțină producție exportată în SUA pentru noi. Este adevărat, între companiile românești exportatoare și Statele Unite sunt încheiate niște contracte dar dacă în urma unor renegocieri se ajunge la un decomun acord, atunci contractele se pot reconsidera. Dar greu după „Ziua Eliberării”. În unele contracte sunt stipulate forme de protecție pentru situații de acest gen. Totuși, luată situația ca atare, trebuie remarcat însă că cea mai defavorabilă situație apare în dreptul companiilor românești care exportă aluminiu. În diversitatea produselor de export, aceste firme constituie majoritatea în relația cu Statele Unite, pentru că aluminiul face volum și preț mare!” – spune Iosif Pop.
Principalul vinovat: Europa însăși
Dragoș Damian – CEO „Terapia”, menționează că România are un excedent de balanță comercială în relația cu Statele Unite, exportăm mai mult decât importăm, iar ăsta este un semn bun. „Nu știu exact care sunt mărfurile exportate și entitățile exportatoare. Nu știu dacă sunt branduri românești sau doar entități de facturare. Dar opinia mea putenică – și mi-o asum deplin – este că, după acest șoc comercial, Europa se va trezi. A avut nevoie de „week up”. Se va transforma dintr-o Europă cu două regiuni, una bogată și alta săracă, într-o Europă cu o singură regiune. Iar dacă va avea loc această trezire, Europa va deveni mai puternică. Europa a pierdut competitivitatea pe energie, chimie, hrană și altele. Pentru că prinicipalul vinovat pentru crearea acestei situații este chiar Uniunea Europeană. Supra-reglementări peste supra- reglementări. Când ceva li se pare bizar sau neclar cei de la Bruxelles mai dau o reglementare. Că unele țări tergiversează sau se opun unor astfel de reglementări, asta este altceva. România nu se opune niciodată unor astfel de transpuneri. Dacă Uniunea Europeană ar lua toate deciziile în dreptul României, pentru guvernanții români ar fi situația ideală. Decizia pe care America a luat-o este ceea ce eu așteptam, adică Uniunea Europeană va trebui să se trezească. Iar relația dintre Europa de Vest și Europa de Este să funcționeze, așa cum a funcționat relația dintre Germania de Vest cu cea de Est, atunci când a căzut Zidul Berlinului. Cred că trezirea Europei, dacă va avea loc, poate fi considerată un moment simbolic!” spune Dragoș Damian.
O țară nu poate crește din importuri
CEO-ul Terapia crede că România nu arată forme de obediență față de Uniunea Europeană dar preferă să nu ia decizii. „Vă spun din calitatea de consilier onorific al Premierului României: până în urmă cu trei ani nu se vorbea de reindustrializare. Noi suntem dependenți într-o proporție covârșitoare de importurile din Uniunea Europeană. Or lucrul acesta este inacceptabil. Nu poți avea o țară care crește doar din consum. Doar dacă ai o populație cu rată de creștere foarte rapidă, ceea ce nu este cazul la noi. Nu ai cum să te dezvolți mâncând, consumând tot timpul produse importate din Uniunea Europeană. Este un non-sens. Singura măsură de creștere este reindustrializarea. Altfel pierzi sustenabilitatea economică. Nu cu povești trebuie să vii în perioada alegerilor, lucruri de care oamenii s-au săturat. Ci cu lucruri concrete, care vizează viitorul României în noul contex economic. Exportul nostru cu Statele Unite este mic, undeva la 2,5 miliarde de dolari din vreo 60 de miliarde per total. Uniunea Europeană, la rându-i, se bazează pe competitivitatea industriei automotiv, care este principalul său motor. Dacă va scădea această competitivitate, atunci și fabricile de componente din România vor fi afectate” – precizează Dragoș Damian.
O gamă largă la export, dar numai 2,2 miliarde de euro
România a exportat anul trecut în Statele Unite ale Americii produse în valoare de peste 2,283 miliarde euro şi a importat de 1,315 miliarde euro, rezultând un excedent comercial pe relaţia cu SUA de 968 milioane euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Valori ridicate ale exporturilor româneşti în SUA s-au înregistrat în cazul următoarelor produse: semifabricate din fier sau din oţeluri nealiate – 217,865 milioane euro; tablouri, console, pupitre, dulapuri etc – 169,915 milioane euro; aparate de radiodetecţie şi radiosondaj (radar) – 104,171 milioane euro; tuburi, ţevi şi profile tubulare fără sudură – 77,139 milioane euro; rulmenţi cu bile, cu galeţi, cu role sau cu ace – 75,978 milioane euro; motoare şi generatoare electrice – 72,758 milioane euro; toroane, cabluri, benzi împletite, parame, odgoane – 50,038 milioane euro; alte oţeluri aliate în lingouri sau în alte forme primare – 47,37 milioane euro; pompe pentru lichide, chiar cu dispozitiv de măsurare – 42,847 milioane euro etc.
În ceea ce priveşte importurile din SUA, valori mai importante au fost consemnate pentru grupele de produse: arme de război, altele decât revolvere, pistoale – 103,687 milioane euro; bombe, grenade, torpile, mine, rachete, cartuşe – 29,969 milioane euro; părţi şi accesorii pentru arme de război, pentru revolvere şi pistoale, pentru alte arme de foc şi dispozitive care utilizează încărcături explozive, pentru alte arme – 14,909 milioane euro; alte vehicule aeriene (elicoptere, avioane) – 95,984 milioane euro; aparate de emisie pentru radiodifuziune sau televiziune – 68,398 milioane euro; uleiuri din petrol/minerale bituminoase – 68,570 milioane euro; turboreactoare, turbopropulsoare şi alte turbine cu gaz – 58,901 milioane euro; produse laminate plate din oţeluri inoxidanile – circa 31 milioane euro; gaz de sondă şi alte hidrocarburi gazoase – 25,757 milioane euro etc. Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat miercuri că va impune taxe de 20% pentru importurile din Uniunea Europeană (UE) ca parte a războiului său comercial cu ţări din toată lumea, potrivit agenţiei spaniole EFE.
Beniamin Pascu
Articolul Războiul comercial între Statele Unite și UE văzut de clujeni. Dragoș Damian: După acest șoc comercial, Europa se va trezi apare prima dată în ziarulfaclia.ro.