April 12, 2025

Unul dintre cele mai titrate ziare spaniole, El País, a inclus în paginile sale un articol dedicat proiectului privind amenajarea malurilor Someșului din Cluj-Napoca.

Înfiinţat în 1976, El País este unul dintre cele mai titrate 20 de ziare din lume. Site-ul El País este al doilea cel mai bun site de informaţie din Spania, după cel al cotidianului El Mundo.

În articolul intitulat „Râul deschide calea”, jurnalista Anatxu Zabalbeascoa arată că regenerarea malurilor râului Someș din Cluj-Napoca (România) constituie un model de regenerare urbană.

Lucrările de reamenajare a malurilor Someșului, între starda Donath și podul Horea, au fost făcute după proiectul semnat de Proiectul semnat de Jaime Daroca, José Mayoral și José Ramon Sierra de la Practica (în tandem cu biroul de proiectare Planwerk). 

Cotidianul El Pais relatează că pentru cei peste 300.000 de locuitori ai municipiului Cluj-Napoca recuperarea malurilor Someșului are multiple beneficii. „Propune un nou cadru de dialog și conviețuire și se alătură eforturilor unei echipe multidisciplinare numeroase, spaniole și române, formată din profesioniști în arhitectură, amenajare peisagistică, inginerie, urbanism. Proiectul reproiectează râul ca un spațiu social care funcționează la diferite niveluri și cu diverse programe, o infrastructură verde, un spațiu de întâlnire și schimb între diferitele comunități care locuiesc în oraș”, consemnează publicația.

În articol se mai menționează că Someșul, ca de altfel orice râu, are în esență un rol de legătură. „Poate uni teritorii, peisaje și valori. Proiectul studioului Práctica recuperează caracterul natural al mediului, transformând zidurile preexistente într-un mediu natural ca urmare a lărgirii secțiunii râului, care servește ca suport pentru implementarea unui sistem de terase și permite transformarea malului într-un ecosistem de zeci de hectare care recuperează diferite specii de vegetație locală, roci și nisip”, se arată în articol.

Totodată se arată că studioul Práctica a proiectat o serie de terase naturale pentru a reconstitui mediul natural, transformând granița dintre oraș și râu într-un front permeabil care promovează biodiversitatea. „În orașul Cluj-Napoca, râul Someș este un coridor verde care, printr-o rețea de căi de mobilitate durabilă, leagă multiple spații publice și zone verzi. Studioul Practica a proiectat o serie de terase naturale pentru a renaturaliza mediul, transformând granița rigidă dintre oraș și râu într-un front permeabil care promovează biodiversitatea. Asta a fost propunerea lor: râul ca conector verde și spațiu public revalorizat, un coridor verde capabil să facă legătura între spațiile publice din apropiere, care funcționa izolat. Astăzi, Parcul Central Simion Bărnuțiur sau Parcul Cetățuia sunt legate prin râu, prin piste de biciclete, poduri peste râu”, se mai menționează în articol.

Coordonatorul proiectului de amenajare a Someșului, Ovidiu Câmpean, fost director al Direcției de Dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, în prezent secretar de stal în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, spune că proiectul de reamenajare a malurilor Someșului este un proiect reușit, care a schimbat în bine fața orașului și de care se bucură foarte mulți clujeni.

Mă bucur să văd că proiectele pe care le-am coordonat când eram la primaria Cluj-Napoca sunt recunoscute la nivel internațional ca exemple de bune practici. Proiectul de reamenajare a malurilor Someșului este un proiect reușit, care a schimbat în bine fața orașului și de care se bucură foarte mulți clujeni. Proiectul a fost prezentat și la Bienala de arhitectură de la Veneția, la Trienala de Arhitectură de la Lisabona, la Galeria Galateca în București și a primit premiul pentru calitatea spațiului public la Bienala de arhitectură Transilvania. Acest proiect a fost realizat în urma unui Concurs internațional de soluții pe care l-am organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, iar selecția celei mai bune soluții de amenjare a aparținut unui juriu internațional format din experți renumiți. Am prezentat și eu proiectul la Forumul de mobilitate de la Utrecht, unde a fost apreciat de către cei prezenți la forum – experți în mobilitate urbană durabilă, reprezentanți ai administrațiilor locale din Europa etc”, a explicat Ovidiu Câmpean. El a precizat că proiectul privind amenajarea Someșului nu este singurupe care l-a coordonat și care primește recunoaștere națională și internațională pentru calitatea intervențiilor. „Proiectul de revitalizare a Turnului Pompierilor a fost nominalizat la EU Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards Premiul se acordă bienal de către Uniunea Europeană și Fundația Mies van der Rohe din Barcelona, «pentru a recunoaște și pentru a recompensa producția de arhitectură de calitate din Europa».

Mă aștept ca și alte proiecte să primească recunoaștere, cum ar fi Parcul Feroviarilor sau pietonalizarea străzilor din zona centrală, pentru ca sunt proiecte care au ieșit foarte bine, chiar dacă au mai avut greutăți în timpul implementării”, a precizat Ovidiu Câmpean.

C.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *