January 9, 2025

Abia a început noul an și gospodarii comunei Sânmărtin deja s-au apucat de lucru. Edilii localității din împrejurimile municipiului Gherla își fac planuri pe 2025, un an în care doresc să-și continue investițiile demarate sau să înceapă alte lucrări deosebit de importante pentru ridicarea nivelului de trai a populației în cele opt sate componente ale comunei.

Primarul Ioan Fărtan, unul dintre cei mai vechi edili-șef din județul Cluj ne-a înșirat câteva obiective primordiale ce vor fi realizate în perioada următoare. Cea mai importantă investiție este extinderea rețelei de apă potabilă în toate satele comunei. Până în prezent apa a fost introdusă în localitățile rurale Diviciorii Mari, Măhal, Târgșor și Sânmărtin, urmând ca în acest an lucrările să fie continuate și la Sâmboieni, Cutca și Ceaba. Mai ales în ultimele două sate este mare nevoie de asigurarea apei potabile pentru gospodăriile populației, având în vedere că în prezent fântânile din curțile oamenilor nu mai fac față solicitărilor. Pe timp de secetă, vara, apa este totdeauna o problemă. În această situație în 2025 este imperios necesar extinderea conductei din sursa Gilău și pe dealurile unde sunt așezate satele Cutca și Ceaba, unde acum 35 de ani oamenii nici în vis nu se gândeau la această lucrare. Însă, prin grija administrației locale, iată că acest proiect îndrăzneț se va împlini, așa cum s-a rezolvat problema în celelalte patru sate, unde apa deja curge la robinet. Primăria a încercat să introducă și gazul metan în casele locuitorilor din cele opt sate, mai ales că regulatorul se află la câțiva kilometri, la marginea comunei vecine Țaga. Dar, introducerea gazului în gospodăriile populației costă enorm de mult, iar ele nu dispun de resursele financiare necesare. În aceste condiții multe familii au renunțat la acest avantaj, mai bine folosesc lemnele de foc pentru încălzire. Pădurile se află la marginea localităților respective, deci de lemne nu duc lipsă. Desigur, în condițiile legale. Însă, furturile nu au crescut, oamenii legii urmăresc zilnic respectarea legii silvice. O altă lucrare ce îi preocupă pe edilii comunei Sânmărtin este amenajarea de 20 de kilometri drumuri de hotar. Ținând cont că majoritatea locuitorilor celor opt sate lucrează în agricultură și terenurile arabile se află la distanțe mari de locuințele lor, edilii doresc în acest an să construiască 20 kilometri drumuri pentru a ușura deplasarea lucrătorilor pământului în zonele unde dispun de terenurile aferente. Mai ales pe timpul ploios agricultorii comunei se deplasează în condiții foarte grele în hotar. Mai mult ca sigur, în lunile următoare va fi rezolvată și această problemă. Un alt proiect pe 2025 este montarea de noi stâlpi electrice și îmbunătățirea iluminatului public în toate satele. Dacă nu de mult noaptea se circula în beznă pe ulițele celor opt sate, în perioada următoare vor fi create condiții bune iluminatului public.

În primele zile de lucru ale noului an primarul comunei Sânmărtin, Ioan Fărtan a verificat și starea celor două utilaje de deszăpezire din dotare, de care, încă nu au nevoie, dar oricând poate să apară ninsorile și pe meleagurile de pe Câmpie. În curtea Primăriei sunt depozitate zeci de tone material antiderapant, rezervă ce ajunge pe toată perioada iernii.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *