April 19, 2025

În ultima perioadă tot mai des am scris despre activitățile educative desfășurate în școlile din municipiul Gherla, dar tot așa avem ocazia de a semnala și astfel de acțiuni ce au loc în grădinițele orașului. Recent, cu ocazia Zilei Internațională a Fericirii, preșcolarii și școlarii din mai multe instituții de învățământ din județele Cluj și Harghita au participat la un proiect educativ interdisciplinar cu titlul ,,Împreună pe urmele fericirii”, inițiat de Grădinița ,,Căsuța Fermecată” din Gherla.

Au participat la proiect Grădinița ,,Bambi” din Cluj-Napoca, Școala Profesională Răscruci, Școala Gimnazială ,,Gál Sándor” și Grădinița ,,Háromtízes” din Ciucsângeorgiu, Școala Gimnazială ,,Kós Károly” din Izvorul Crișului, Școala Gimnazială ”Xántus János” din Miercurea Ciuc. Proiectul a avut scopul de a consolida relația dintre părinți-copii-grădiniță/școală, subliniind importanța experiențelor comune și a emoțiilor pozitive cum ar fi și fericirea. Timp de patru zile, împreună cu familiile copiilor, s-au desfășurat o serie de activități, care i-au ajutat pe participanți să descopere împreună valorile familiei, micile bucurii ale vieții, importanța creării stării de bine, atât în familie, cât și la grădiniță sau la școală. S-au creat povești cu titlul ,,Fericirea începe în familie”, copiii au confecționat împreună cu părinții ,,Cutia magică a fericirii”, în care au adunat diverse desene, fotografii sau obiecte care simbolizează momente fericite din viața lor. Fiecare familie și-a creat propria ,,Rețetă a fericirii”, pe care au împărtășit-o și celorlalți. În cadrul activității „Împreună ne e bine” s-au desfășurat diverse jocuri în familie – jocuri de societate, construcții creative, jocuri de mișcare etc., care au favorizat colaborarea dintre părinți și copii. Activitatea finală din cadrul proiectului a avut loc chiar în Ziua Internațională a Fericirii, când copiii, alături de părinți, au așezat inimioare cu mesaje pozitive pe ,,Peretele/copacul fericirii” și au dansat împreună ,,Dansul fericirii”. La finalul proiectului, toți participanții au avut ocazia să culeagă de pe copacul fericirii o inimioară cu un mesaj pozitiv și s-o dăruiască cuiva, astfel oferind bucurie și altor persoane. Activitățile din cadrul acestui proiect au fost gândite astfel încât să asigure relaționarea copii – familie – instituție de învățământ, în vederea colaborării între factorii educaționali și pentru crearea stării de bine a copilului atât în familie, cât și la grădiniță sau școală. Activitățile au fost coordonate la nivelul activităților de învățământ de cadrele didactice Hideg Vivien, Sipos Erzsébet, Szabó Ildikó Mária, Bálint-Svella Éva, Pálfi Boglárka, Takács Renáta, Kelemen Enikő, Péter Izabella și Majla Géza, iar inițiatorul și coordonatorul proiectului a fost Hideg Magda din cadrul Grădiniței cu program prelungit”Căsuța Fermecată” din parcul municipiului Gherla, unde într-un mediu natural toată lumea este fericită.

Semnalăm cu satisfacție organizarea unor activități multidisciplinare cu participarea cadrelor didactice din două județe, un adevărat schimb de experiență deosebit de fructuoasă în domeniul învățământului preșcolar.

Szekely Csaba

Articolul Proiect educativ interdisciplinar la grădinița gherleană apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *