Programul Național ,,Masă sănătoasă” se va extinde la aproximativ 1000 de unități de învățământ preuniversitar, datorită alocării unui buget de peste 1,1 milioane de lei din partea Guvernului României. Această creștere va permite ca un număr mai mare de preșcolari și elevi să beneficieze de acest program.
Estimările efectuate de Ministerul Educației indică faptul că în acest an, datorită suplimentării bugetare, aproximativ 420.000 de preșcolari și elevi vor beneficia de această inițiativă. Obiectivul declarat al programului este de a atinge cifra de un milion de beneficiari și, ulterior, de a se extinde în toate unitățile de învățământ preuniversitar.
Reaminttim că guvernarea liberală a preluat inițiativa “Masă Caldă” în 2019, reușind să extindă programul de la 50 la 450 de unități de învățământ.
Deputatul liberal Cristina Burciu susține că scopul acestui program naţional este fără nicio îndoială benefic şi pozitiv, ţintele urmărite de ministrul liberal al Educaţiei fiind susţinerea participării tuturor copiilor în grădiniţe şi şcoli, menţinerea alimentaţiei sănătoase fiind în măsură să încurajeze foarte mulţi preşcolari şi şcolari să frecventeze cu regularitate cursurile, mai ales cei proveniţi din familii cu posibilităţi materiale reduse.
„Demersul prevede continuarea Programului-pilot lansat anul trecut, prin care s-a acordat o masă caldă copiilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, acestea fiind incluse de drept în Programul Naţional „Masă sănătoasă” pentru acest an calendaristic.
Finanţarea platformei de sprijin va fi realizată din bugetul de stat, respectiv din sumele defalcate pentru cheltuielile descentralizate aflate la dispoziţia fiecărei unităţi administrativ teritoriale. De remarcat este faptul că suma iniţială poate fi suplimentată din veniturile proprii ale bugetelor locale, fiind posibilă atât creşterea valorii zilnice distribuită pentru masa caldă, cât şi majorarea numărului de preşcolari/elevi beneficiari din unităţile de învăţământ.
În condiţiile în care mulţi părinţi din ţară nu îşi lasă copiii la şcoală din diferite motive, fie pentru că îi folosesc ca ajutoare în gospodărie, fie deoarece au o situaţie financiară dificilă, consider că acordarea unei mese calde este un motiv suplimentar substanţial în vederea trimiterii preşcolarilor şi elevilor la şcoli şi grădiniţe.
Sunt convinsă că programul „Masă sănătoasă” va susţine la scară largă procesul de învăţare al elevilor, prin stimularea motivaţiei pentru studiu, menţinerea echilibrului socio-emoţional, încurajarea stării de bine şi a comunicării, în scopul creşterii creativităţii educaţionale şi a performanţelor individuale”, a afirmat Cristina Burciu.