Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au anunțat că au demarat activități de urmărire penală în două dosare mai vechi, unul din 2017 iar altul din 2021 ce vizează infracțiuni de evaziune fiscală. În dosarul înregistrat acum șapte ani prejudiciul este de aproape 850 de mii de lei iar în cel deschis în urmă cu trei ani prejudiciul este de peste 1,8 milioane de lei.
În cadrul dosarului penal din anul 2017 care vizează săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă agravată și continuată, cercetările efectuate arată că, în perioada anilor 2014 – martie 2017, administratorul unei societăți comerciale din județul Cluj, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, a înregistrat în evidenţa contabilă şi fiscală a societății cheltuieli ce nu au la bază operațiuni comerciale reale în valoare de 5.290.000 lei, pretins desfășurate cu trei societăți comerciale, cu scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului prin neplata TVA și a impozitului pe profit. „Investigațiile vizează un inculpat. În cauză s-a dispus luarea de măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului în vederea garantării reparării pagubei produse prin infracţiunea reţinută, până la concurența sumei de 848.856 lei, precum şi pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare, aplicându-se sechestru asigura toriu asupra unui număr de trei autoturisme și două imobile (teren, construcţie) în valoare totală de 623.000 lei. Prejudiciul estimat în cauză este de 848.856 lei, constând în TVA şi impozit pe profit, la care se adaugă accesorii”, a anunțat Parchetul Tribunalului Cluj.
Într-un alt dosar deschis de Parchetul Tribunalului Cluj în 2021 sunt vizate infracțiuni de evaziune fiscală în formă agravată și continuată. „În fapt, din cercetările efectuate în cauză a rezultat că, în perioada 2015–2017, administratorii unei societăţi comerciale din mun.Cluj-Napoca, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, au înregistrat în în evidenţa contabilă a agentului economic un număr de 86 facturi fiscale de achiziție prestări servicii (reparaţii roboţi industriali) care nu aveau la bază operațiuni economice reale, în valoare totală de 9.993.528,75 lei, aparent emise de două societăți comerciale, cauzând un prejudiciu la bugetul general consolidat al statului”, a transmis Parchetul. Investigațiile vizează două persoane. În cauză s-a dispus luarea de măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale suspectului în scopul garantării recuperării prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului, până la valoarea sumei de 1.847.679,95 lei, aplicându-se sechestru asiguratoriu asupra două imobile(teren intravilan, construcţie) în valoare totală de aprox. 362.000 lei. Prejudiciul produs prin săvârșirea infracţiunii este de 1.847.679,95 lei, constând în TVA şi impozit pe profit. Raportat la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare.