Lotul reprezentativ al Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj (ISU) a ocupat locul I la Etapa Zonală a Concursului de Descarcerare. De asemenea, sergent-major Magdalena Hetea a fost desemnată cel mai bun comandant de echipaj, iar plutonier Marian Tofana și plutonier Adelin Cseke au luat premiul pentru cea mai bună echipă de servanți. „Am arătat că știm să lucrăm împreună, să ne sprijinim în momentele dificile și să luăm cele mai bune decizii.”, anunță reprezentanții ISU Cluj.
Totodată, la proba de Acordare a Primului Ajutor Calificat locul doi a fost ocupat tot de un echipaj al ISU Cluj.
Reamintim faptul că Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj a organizat, în perioada 30-31 mai 2024, la Cluj, Etapa Zonală a Concursului Național de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat. În cadrul concursului s-au întrecut echipe de pompieri și paramedici SMURD din Serviciile de Urgență profesioniste ale județelor Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Satu Mare și Maramureș.
Echipajele participante au avut de trecut două probe „Descarcerarea din vehicule” și „Acordarea primului ajutor calificat” prin care salvatorii și-au testat deprinderile practice, făcând față diferitelor scenarii de accidente rutiere grave.
La prima probă, cea de descarcerare, echipajul alcătuit din cinci pompieri, a fost evaluat de către specialiști din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Iași, Mureș și Olt după comanda intervenției, siguranța, tehnicile de descarcerare, îngrijirea prespitalicească, folosirea eficientă a echipamentului sau identificarea celor mai bune tehnici de descarcerare.
Echipa de acordare a primului ajutor calificat formată din trei pompieri paramedici a fost jurizată de personalul din cadrul UPU SMURD Cluj, respectiv Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Dâmbovița și Caraș Severin urmărindu-se aplicarea și respectarea întocmai a protocolului cu privire la pacienții traumatizați.
Tia SÎRCA