Raportul referitor la provocările privind cooperarea transfrontalieră cu ţările învecinate al eurodeputatului PNL Daniel Buda a fost adoptat marţi de plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, cu 559 de voturi pentru, 20 împotrivă şi 36 de abţineri.
Raportul din proprie iniţiativă menţionează faptul că cooperarea transfrontalieră are trei obiective principale, respectiv promovarea dezvoltării economice şi sociale în zonele de frontieră, abordarea provocărilor comune de mediu, sănătate publică sau securitate, precum şi crearea unor condiţii mai bune pentru mobilitatea persoanelor, bunurilor şi capitalului.
„Vorbim de un raport care impactează aproximativ 228 de milioane de cetăţenii de o parte şi de alta a graniţei, 33 de ţări şi vreo 186 de regiuni. Acest raport îşi propune să sublinieze până la urmă realităţile şi nevoile acestor regiuni din zona de graniţă a Uniunii Europene, legat de ceea ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii pe diverse paliere. Fie că discutăm de infrastructura rutieră, fie că discutăm de infrastructura şcolară sau de sănătate, aceste regiuni au posibilitatea de a accesa aceste fonduri europene astfel încât să se poată dezvolta inclusiv regiunile din afara Uniunii Europene, în speţă, dacă ne gândim la Ucraina sau la Republica Moldova”, a declarat Daniel Buda într-un briefing de luni, de la Strasbourg, pentru jurnalişti români.
Daniel Buda, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală, susţine că Uniunea Europeană are o astfel de abordare dintr-un raţionament foarte simplu.
„Dacă ne gândim la Ucraina sau la Republica Moldova, şi Uniunea Europeană îşi doreşte să aibă vecini puternici pentru a putea până la urmă să facă faţă unor provocări majore care pot să apară de-a lungul timpului, aşa cum a fost pandemia COVID”, a explicat el.
Eurodeputatul PNL a menţionat, în acelaşi timp, că există resurse financiare serioase care sunt alocate pentru acele zone care sunt „furnizoare de migranţi”. El susţine că ţări precum Tunisia pot folosi aceşti bani pentru a dezvolta taberele pentru refugiaţi „de maniera în care acei oameni să nu mai fie nevoiţi să vină în Uniunea Europeană sau, în acelaşi timp, să fie triaţi şi îndrumaţi către diverse locuri în aşa fel încât să nu avem de-a face cu această migraţie ilegală”.