Deputatul clujean Răzvan Ciortea atrage atenția că este imperativ ca Ministerul Sănătății să accelereze implementarea unui Plan Național de Extindere a Îngrijirilor pentru aceste categorii de bolnavi. În opinia parlamentarului social democrat planul ar trebui să includă creșterea numărului de centre de îngrijire paliativă și a paturilor dedicate recuperării geriatrice, astfel încât să se atingă un obiectiv de minimum un centru specializat în fiecare județ și identificarea și renovarea spațiilor medicale neutilizate pentru a fi transformate în astfel de unități.
De asemenea e nevoie de extinderea și finanțarea serviciilor de îngrijire la domiciliu, pentru ca vârstnicii să poată beneficia de tratament în mediul lor familiar. Totodată, deputatul spune că planul vizează și creșterea numărului de cadre medicale specializate în domeniul afecțiunilor cronice progresive și paliație prin programe de formare profesională și stimulente financiare pentru atragerea de specialiști în acest domeniu.
„În România, la nivel oficial, sunt peste 300.000 de persoane care suferă de demență, însă această afecțiune este subdiagnosticată în continuare, iar listele de așteptare pentru consult la un centru de memorie ajung și până la șase luni, în timp ce majoritatea județelor nu dispun de astfel de centre.
Pe această cale, fac un apel către Ministerul Sănătății și autoritățile locale să prioritizeze investițiile în îngrijirea paliativă și în centrele de tratament pentru demență și Alzheimer. Nu putem lăsa seniorii noștri, care au construit această țară, să fie uitați în suferință, iar sarcina îngrijirii extrem de dificile a bolnavilor care suferă de aceste afecțiuni progresive să cadă în sarcina copiilor și nepoților”, a transmis Răzvan Ciortea în cadrul unei declarații politice pe care a susținut-o în Parlament
Deputatul PSD de Cluj susține că sistemul de îngrijire geriatrică și paliativă din România se confruntă cu probleme cronice, iar statisticile sunt îngrijorătoare: mii de vârstnici așteaptă accesul la un pat într-un centru specializat, dar foarte mulți nu ajung niciodată să beneficieze de aceste servicii. „În același timp, cazurile de demență senilă și Alzheimer sunt în continuă creștere și la noi, la fel ca în întreaga lume, iar lipsa unui plan național bine dezvoltat îi lasă pe bolnavi într-o situație critică.
Unul dintre pilonii social-democrației este protecția celor vulnerabili și accesul universal la servicii esențiale. De aceea, susțin accelerarea și extinderea rețelei de centre de recuperare geriatrică și îngrijire paliativă, astfel încât fiecare județ să beneficieze de infrastructura necesară pentru îngrijirea seniorilor care au nevoie de suport specializat.
Guvernul, prin Ministerul Sănătății, a făcut pași importanți prin implementarea proiectului PAL-PLAN, care a necesitat fonduri în valoare de 25.199.011 lei, din care 21.792.178 lei fonduri nerambursabile din Fondul Social European, derulat în perioada 2020-2023, însă realitatea arată că măsurile luate până acum sunt insuficiente. Cele opt centre pilot din țară sunt un început, dar nu acoperă nici pe departe necesitățile reale ale populației. Un demers important a fost și pregătirea a peste 800 de cadre medicale și 100 de manageri din spitale publice de la nivel național pentru acordarea îngrijirilor medicale paliative și la domiciliu. De asemenea, creșterea numărului de paturi destinate îngrijirii bolnavilor cu afecțiuni cronice progresive la 3.300 la nivel național este o măsură importantă, dar nu suficientă pentru a răspunde la cererea existentă, iar serviciile de îngrijire la domiciliu sunt încă extrem de limitate”, a transmis deputatul.
Articolul Planul propus de Răzvan Ciortea pentru îngrijirea geriatrică și paliativă din România apare prima dată în ziarulfaclia.ro.