În perioada 23 ianuarie – 21 februarie a.c., grupul de artiști români RoArtConn din statul american Connecticut expune la Chen Art Gallery (Universitatea Centrală de Stat, New Britain, CT) în cadrul proiectului colectiv intitulat Five Perspectives, curatoriat de Adrian Panaitișor. Printre artiștii participanți se numără și clujeanul Flavius Lucăcel, care va duce, așadar, din nou, peste hotare conceptul ferestrelor vechi restaurate și care spun povestea uitată a satului său natal. Într-un interviu acordat ziarului Făclia, Adrian și Flavius ne oferă perspective asupra acestei prime expoziții colective a grupului și a colaborării dintre artiști.
Manifestarea, a cărei deviză călăuzitoare este promovarea diversității artistice, reunește creatori de frumos de origine română din domeniile designului, ornamentării arhitecturale (Ioana Barac) picturii (Ileana Dumitriu, Liviu Cupceanu), ilustrației de carte (Ioana Hobai), desenului și activității curatoriale (Luiza Budea), picturii și reciclării artistice (Flavius Lucăcel), sculpturii (Iulian Budea, Liviu Cupceanu) și fotografiei (Liviu Cupceanu). Adrian Panaitișor, originar din București, totodată curatorul expoziției de față, este artistul conceptual care ne invităm să descoperim ce se află acolo unde pictura (2D) întâlnește sculptura (3D), folosindu-se de dimensiunea teoretic-filosofică a lui 2,5.
„Atunci când există pasiune, te interesează cât de mult ai progresat în ochii tăi”
Ne mărturisește Adrian. „Ca în orice alt domeniu, vei găsi oameni interesați, care pot să descopere arta, care au învățat, pasionați, și sunt alții care au nevoie de puțin ajutor. În cariera mea, am avut două direcții – una să predau și alta să creez artă. (n. red. legat de lucrări), eu de fiecare dată încerc să explic care a fost intenția mea. Ca să îi ajut pe oameni să mă întâlnească undeva la mijloc. Încerc acum să îmbin pictura cu sculptura, să aflu ce este la mijloc între cele două, fără să fie sculptură pictată și fără să fie pictură cu elemente tridimensionale. Este o abordare conceptuală.
Talentul românesc este extraordinar. Am plecat dintr-o lume cu talent extraordinar. În Statele Unite, cu posibilitățile care sunt aici, artiștii (care au emigrat) au crescut foarte mult, ca nivel artistic. În cazul acesta particular, organizația artistică din statul Connecticut, Românul Corporation, este liantul care i-a adus pe toți laolaltă. Cred că de la vicepreședintele organizației a plecat ideea să ne adunăm toți care avem interes artistic, arte vizuale și să facem un grup. E foarte interesant cât de multe domenii sunt acoperite de acest grup mic. Îmi face o deosebită plăcere să stau de vorbă cu artiști care gândesc altfel decât gândesc eu, e ca o carte nouă care te învață automat ceva.
Cu grupul acesta (RoArtConn – Romanian Artist Connection) din Connecticut am mai participat sporadic la niște evenimente care au avut loc în comunitatea noastră de români de aici, vizavi de Ziua Națională a României. Dar acum am reușit să găsim o galerie, cea de la Universitatea Centrală de Stat, unde vom deschide expoziția din 23 ianuarie și va mai urma încă una, la Universitatea din Hartford, pe 30 mai, curatoriată de Ioana Barac.”
„Relația dintre mine și Flavius este una puternică”
„Prima discuție telefonică pe care am avut-o cu Flavius, pe care l-am contactat inițial la sugestia președintelui organizației, a fost așa, ca un val de energie pozitivă, genul lui optimist m-a atras foarte mult. Am continuat să comunicăm și s-a legat o prietenie și am vrut să vedem cum putem defini în termeni artistici această prietenie. Ceea ce face el este nu numai foarte util, ci și foarte original. Într-o lume în care un artist original e cu mult mai important decât un artist care-și încearcă puterile cu cubismul sau cu altă formă de artă, ideea lui Flavius mi-a plăcut foarte mult. Există un anumită prospețime în ideea pe care o aduce vizual cu lucrările lui. Relația dintre mine și Flavius este una puternică, sper să ne aducă mai mult decât două expoziții în Statele Unite.”
„Expoziția aceasta este despre un grup de români”
„Expoziția aceasta (n. red. inaugurată în data de 23 ianuarie) nu este despre mine. Este despre un grup de români care, cu ajutorul lui Flavius și al altor câțiva, încearcă să aducă arta românească pe simezele galeriilor americane”, a declarat Adrian Panaitișor pentru cotidianul Făclia.
„Întotdeauna am fost fascinat de lucruri făcute manual”
„Expoziția Five Perspectives este despre grupul de artiști români care participă cu lucrări. Sunt foarte curios ce reacții vor fi, cum va fi primit ceea ce fac eu în contextul expoziției și în grup, în primul rând. Adrian și cu mine am ajuns la o prietenie frumoasă, dezbatem idei și, în al doilea rând, noi deja lucrăm la un proiect comun, pentru septembrie-octombrie la Chicago, proiect susținut de Romanian United Foundation, condusă de antreprenorul Mihai Lehene. Suntem la început, dezvoltăm idei. Sunt curios cum voi fi primit în America, eu am mai expus acolo în 2001, în Philadelphia, era o expoziție colectivă organizată în scop caritabil.
Eu transform materialele, fac un fel de construcții. Este și un trend la nivel mondial, de reciclare în artă. Întotdeauna mi-a plăcut ideea de a refolosi, de a recicla, întotdeauna am fost fascinat de obiecte, de lucruri făcute manual, mi se păreau importante. Nu puteam să arunc sau să abandonez un astfel de lucru”, ne-a mărturisit Flavius Lucăcel.
„E un demers natural față de o lume pe care o iubesc”
„Ceea ce fac eu este o recuperare sentimentală a unor materiale create de o lume care nu va mai fi, lumea bunicii mele, a mamei mele. Sunt lucruri despre care eu vreau să vorbesc. E un demers natural față de o lume pe care o iubesc și pe care o voi iubi întotdeauna.
Anul acesta va fi un an plin pentru mine. Voi fi la Timișoara, la București, s-ar putea să fiu și la Budapesta și în Israel. Toate proiectele importante din 2025, din România și poate din Ungaria și Israel, vor fi împreună cu Daniel Săuca și Centrul de Cultură și Artă Sălaj. El este curatorul expozițiilor mele, construim împreună conceptele, facem selecțiile, lucrăm foarte bine împreună”, a adăugat artistul.
Iulia GHIDIU
Articolul Perspective artistice transatlantice apare prima dată în ziarulfaclia.ro.