January 9, 2025

Institutul Naţional de Sănătate Publică derulează, în perioada ianuarie – februarie, la nivel naţional, campania intitulată „Dependenţa de ecrane, noua provocare a erei digitale, cum o gestionăm?”.

Potrivit INSP, campania, care se va desfăşura sub sloganul „Mai multă viaţă, mai puţine ecrane!”, se adresează în special copiilor, adolescenţilor, dar şi părinţilor acestora, precum şi populaţiei generale, deoarece prin creşterea nivelului de conştientizare şi încurajarea unui stil de viaţă orientat către sănătate pot fi reduse în mod semnificativ atât declanşarea unor tulburări mintale, cât şi a unor tulburări de comportament.

„Odată cu dezvoltarea tehnologică a apărut o tendinţă crescândă a oamenilor (în special a populaţiei tinere) de a reduce comunicarea faţă în faţă, comportament care a crescut îngrijorarea faţă de dependenţa de ecran. Din ce în ce mai multe studii asociază dependenţa de ecrane, în special la tinerii de vârstă şcolară, cu diverse psihopatologii în domeniul dezvoltării. Unele dintre acestea susţin că un comportament repetitiv şi nelimitat de accesare a tehnologiilor digitale online sau offline poate fi asimilat unui consum compulsiv asemănător cu cel de utilizare a diferitelor substanţe precum drogurile şi alcoolul şi poate duce la dezvoltarea unei dependenţe numită şi „dependenţă tehnologică””, afirmă specialiştii de la INSP.

Conform Eurobarometrului privind sănătatea mintală din octombrie 2023, 46% dintre respondenţi s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o problemă emoţională sau psihosocială (stare de depresie sau anxietate), 89% dintre respondenţi considerau că promovarea sănătăţii mintale este la fel de importantă ca promovarea sănătăţii fizice.

Cele mai frecvent diagnosticate boli ale sănătăţii mintale includ depresia, anxietatea generalizată şi tulburările de alimentaţie.

Potrivit Tabloului Sănătăţii Mintale în România din anul 2023, raport al Consiliului Economic şi Social al României, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulţilor sunt tulburările de anxietate (3,8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă majoră (2,9%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *