November 26, 2024

Desfăşurată în ultima sâmbătă a lunii martie, pe 23 martie 2024, Ora Pământului (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul „stingerea luminilor”, la care au participat oameni din întreaga lume încă de la prima marcare în 2007, pentru a arăta un sprijin simbolic pentru planetă şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la problemele de mediu care afectează pământul, potrivit https://www.earthhour.org/.

În 2024, plecând de la sloganul „Economia de energie, este doar un simplu comutator!”, Earth Hour şi Epson se unesc pentru a îndeplini obiectivul comun de a inspira mai mulţi oameni pentru a lua măsuri pozitive pentru planeta noastră, potrivit https://www.earthhour.org/epson.

Acest parteneriat face parte din mişcarea Earth Hour’s Biggest Hour For Earth şi extinde iniţiativele Epson de sustenabilitate, în care eforturile colective ajută la consolidarea gradului de conştientizare cu privire la reducerea consumului de energie. La fel ca Earth Hour, Epson consideră că micile alegeri, pe care le face fiecare dintre noi, pot avea un impact colectiv asupra planetei noastre. Când vine vorba de conservarea energiei, acest lucru poate fi la fel de simplu ca să facem câteva schimbări conştiente în rutina noastră zilnică.

Epson a dezvoltat o tehnologie în armonie cu mediul, care a determinat crearea de produse inovatoare fiabile, reciclabile şi eficiente din punctul de vedere al consumului energetic. Această dedicare faţă de reducerea impactului produselor noastre asupra mediului s-a extins pentru toate etapele ciclului lor de funcţionare, potrivit www.epson.ro.

După mai bine de 15 ani de la primul eveniment, ne aflăm în prezent într-un moment critic datorită crizelor climatice şi naturale, punând în pericol soarta singurei noastre case şi a viitorului nostru. Suntem aproape de încălcarea până în 2030 a limitei de creştere a temperaturii globale cu 1,5 °C stabilită de Acordul de la Paris privind climă, iar natura, sursa mijloacelor noastre de trai şi unul dintre cei mai mari aliaţi ai noştri împotriva crizei climatice, se află, de asemenea, sub o ameninţare gravă, confruntându-se cu rate alarmante şi fără precedent de pierderi la nivel global. Economisirea energiei este esenţială în lupta cu schimbările climatice. De asemenea folosirea energiei alternative/regeneralile utilizează resurse, precum lumina soarelui, vântul, ploaia, mareele şi căldura geotermală, reprezintă forme de producere a energiei care se pot reînnoi în mod continuu, şi care aduc beneficii semnificative pentru mediul înconjurător şi pentru societate, potrivit www.earthhour.org.

În prezent, activităţile umane distrug natura într-un ritm mult mai rapid decât se poate reînnoi şi dacă nu inversăm pierderea naturii până la sfârşitul deceniului, toate speciile, inclusiv noi, se vor confrunta cu un pericol grav şi fără precedent. Pandemia de COVID-19 a fost deja un semn de avertizare că pierderea naturii destabilizează societatea şi suntem în pericol de a pierde şi mai mult – casele noastre şi accesul la necesităţile de bază, precum hrană, apă curată şi un mediu optim pentru locuit – dacă această pierdere continuă.

Prin urmare, următorii şapte ani sunt cruciali pentru viitorul nostru, impunându-se să rămânem sub pragul climatic de creştere cu 1,5 °C pentru a evita deteriorarea ireversibilă a planetei noastre. Se impune de altfel, să inversăm pierderile naturii până în 2030, încheind deceniul cu o natură mai bogată şi protejată. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oamenii, comunităţile, întreprinderile şi guvernele trebuie să-şi intensifice urgent eforturile pentru a proteja şi a crea echilibrul pentru dezvoltarea singurei noastre case – Pământul.

Având în vedere acest obiectiv pentru 2030, pentru îndeplinirea acestuia acţiunile trebuie intensificate. Astfel, în 2024, Ora Pământului – în mijlocul societăţilor noastre din ce în ce mai divizate şi polarizate, cea mai mare oră pentru Pământ devine un moment preţios de unitate, care reaminteşte lumii că singura noastră casă comună are nevoie de ajutorul nostru şi că toţi putem şi trebuie să jucăm un rol în protejarea ei.

Ora Pământului vă invită să vă opriţi din alte activităţi şi să oferiţi cele 60 de minute făcând ceva, orice pozitiv pentru planeta noastră. Doar 60 de minute, poate că nu pare mare lucru, dar magia se întâmplă atunci când oameni din Asia şi Africa, America de Nord şi de Sud, Oceania şi Europa – susţinători din peste 190 de ţări şi teritorii – oferă o oră pentru singura noastră casă, creând cea mai mare oră pentru Pământ, arată www.earthhour.org.

De-a lungul timpului, organizatorii au marcat acest eveniment prin stingerea luminilor pentru o oră în construcţii emblematice, astfel: la Paris – Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei; la Lisabona – Turnul Belem şi mănăstirea Jeronimos; la Londra – Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei; Fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon; turnurile gemene, Petronas Twin Towers, din Kuala Lumpur (Malaysia); Burj Khalifa (829 m, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite), etc.

Mişcarea „Earth Hour” a fost iniţiată de „World Wide Fund for Nature” (WWF), care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Înfiinţată în 1961, misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura, potrivit awsassets.panda.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *