November 26, 2024

Așa reiese din cercetările de până acum ale polițiștilor clujeni, ancheta se află în derulare. Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au organizat joi, 28 decembrie 2023, o conferință de presă cu tema „Materialele pirotehnice – distracție sau pericol?”. Aceștia au informat că au intensificat activităţile specifice domeniului pirotehnic, cu scopul de a creşte siguranţa comunității. Astfel, în urma acțiunilor desfășurate în ultima perioadă, polițiștii clujeni au confiscat opt tone de artificii și petarde de la un bărbat care le comercializa fără drept.

La conferința de presă au participat adjunctul inspectoratului, comisarul șef de poliție Ciprian Neag, șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisar șef de poliție Vasile Horațiu Mureșan, inspector de poliție  Andreea Pop. În cadrul conferinței, polițiștii s-au referit la activitățile de prevenire, de informarea a populației (cetățenilor și reprezentanților societăților comerciale) cu privire la cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu, dar și la acțiunile de identificare şi combatere a evenimentelor negative care pot fi generate de nerespectarea corespunzătoare a folosirii articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. În cadrul conferinței, inspectorul adjunct al Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, comisarul șef de poliție Ciprian Neag, a recomandat părinților să nu-și lase copiii minori singuri să mânuiască petardele: „Vrem să-i facem conștienți pe cetățeni de riscurile cu privire la utilizarea articolelor pirotehnice și condițiile în care acestea se comercializează, respectiv se dețin. Avem experiența anilor trecuți a mai multor cazuri de utilizare neresponsabilă a articolelor pirotehnice. Mesajul nostru ca instituție este că le recomandăm oamenilor să nu-i lase pe copii să le utilizeze fără supraveghere deoarece pot duce la tragedii care privesc corpul uman, sănătatea persoanei. Au fost în trecut cazuri în județe învecinate în care exploziile unor petarde au dus la pierderea membrelor superioare. Exploziile petardelor pot conduce și la pagube materiale foarte însemnate prin incendiile pe care le pot cauza”. Potrivit informațiilor oferite de șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisar șef de poliție Vasile Horațiu Mureșan, de la începutul lunii noiembrie 2023 și până în prezent, în contextul verificărilor pe linia operațiunilor cu articole pirotehnice, polițiștii clujeni au desfășurat 93 de controale la diferite persoane fizice, precum și la cei 40 de agenţi economici care sunt autorizați să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice din categoriile F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil) și P1 (articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut). De asemenea, citând sursa amintită, în această perioadă au fost efectuate cinci percheziții domiciliare și au fost constatate până în prezent zece infracţiuni, fiind indisponibilizată o cantitate de 8.191 kg articole pirotehnice și suma de 1.731.436 de lei și 30.050 de euro. Pentru neregulile constatate au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.000 lei, toate privind regimul materiilor explozive, în conformitate cu prevederile Legii nr.126/1995.

Interzis cu petarde pe alei și drumuri cu circulație

În cadrul întâlnirii cu jurnaliștii, inspectorul de poliție Andreea Pop a prezentat în detaliu cazul „capturii” a opt tone de articole pirotehnice, acțiune desfășurată în data de 23 decembrie 2023. Este vorba de un bărbat de 31 de ani, din județul Suceava, care domiciliază fără forme legale pe raza municipiului Cluj-Napoca. „Bărbatul gestiona un site unde își încărca produsele pirotehnice pe care le furniza persoanelor interesate. Ulterior, persoanele interesate plasau o comandă iar el pregătea respectivele colete, le trimitea destinatarilor prin intermediul firmelor de curierat. Au fost puse în executare cinci mandate de percheziție domiciliară, toate locațiile fiind pe raza municipiului Cluj- Napoca. Au fost indisponibilizate 8.000 de kg de articole pirotehnice.”, a informat inspectorul de poliție Andreea Pop. Pe linia utilizării corespunzătoare a materialelor pirotehnice, inspectorul de poliție Andreea Pop a făcut câteva recomandări în vederea evitării unor accidente sau distrugeri de bunuri: achiziționarea articolelor pirotehnice de divertisment doar de la punctele special autorizate pentru comercializare, verificarea etichetei inscripționate în limba română, evitarea cumpărării acestora de pe internet, iar persoanele fizice sau juridice autorizate să folosească articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. Același inspector de poliție a expus situațiile în care este interzisă folosirea petardelor: în interiorul localităților, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane, pe drumurile publice deschise circulației rutiere, la o distanță mai mică de 500 m de păduri, între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri, la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi.

Tia Sîrca

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *