April 8, 2025

Privind cu vreo treizeci de ani în urmă, Bonțida găzduia marele complex de creștere a suinelor în acel ISCIP care trimitea spre abatorizare mii și mii de porci anual, a căror carne a contribuit chiar și la lichidarea datoriilor externe ale României.

De acel complex zootehnic s-a ales praful. ca și de întreaga agricultură și industrie a țării noastre, și uite așa am ajuns să mâncăm ce ne dau alții prin marile lor supermarketuri care au împânzit țara, de unde duc profituri incomensurabile spre a-și potența capitalurile bancare.

România a devenit europeană prin consum, nu prin a-și menține și dezvolta potențialul productiv, de aceea carnea, laptele, brânzeturile, fructele, legumele, sucurile, pâinea congelată și alte multe produse de pe rafturi vin de la fermierii și procesatorii europeni, pentru care, din păcate, cei care trudesc sunt chiar românii noștri, majoritatea exilați de greutățile vieții, de aici și apelativul de căpșunari.

Însă acest tablou de culoare gri mai capătă și câte o nuanță de verde prin curajul unor specialiști pregătiți în universitățile agricole ale țării noastre atunci când diplomele nu se puteau cumpăra, rămânând devotați profesiei și respectului de a realiza doar produse agricole și alimentare românești, pe gustul și tradiția noastră de milenii.

Dacă intri în fermele de creștere a puilor de carne ale Grupului ONCOS te poți ușor convinge că gustul acestei cărni este românesc și proaspăt. Pâinea dospită în brutăria grupului, cu maia și coaptă pe vatră, în 15 sortimente, respectă cu sfințenie rețeta vetrei transilvane.

Grupul ONCOS, născut și crescut prin curajul și generozitatea inginerului Vasile Onaca, cu peste 30 de ani în urmă, a devenit un brand românesc, un producător de produse alimentare ce sunt livrate zilnic în mai multe județe din Transilvania.

Trebuie să reamintim faptul că acest antreprenor a deschis propriile magazine alimentare de desfacere a produselor sale și ale multor fermieri din Ardeal în Cluj – Napoca și județ, în județele Alba, Mureș, Sălaj și Bistrița Năsăud, iar numărul lor este de 77 la această dată. Din spusele președintelui Consiliului de Administrație, ing. Vasile Onaca, se dorește a se ajunge la cifra de 100.

În toate aceste unități alimentare se comercializează de câteva zile noi produse de carmangerie care-și prezintă autenticitatea gustului românesc prin materia primă folosită, adică carnea de pui, porc și vită, ce-și primesc gustul inconfundabil din calitatea porumbului, a orzului și al altor produse furajere obținute pe pământul țării noastre, unde se folosesc cele mai puține tratamente chimice, comparate cu infuzia folosită de marii fermieri ai Europei.

Și cum tot profitul obținut în cei peste 30 de ani a fost reinvestit, Grupul ONCOS a preluat o fabrică de acest profil falimentară din Bonțida, a trecut la modernizări, igienizări, achiziționarea de tehnologie de ultimă generație și selecționarea personalului pregătit pentru a respecta rețetele și calitatea produselor, care, spun tehnologii de aici, nu vor avea concurență.

De ce nu vor avea concurență am aflat de la managerul general al grupului, ing. Vasile Onaca și directorul modernei unități de producție, ing. Bogdan Lupea, care ne-a echipat în costumație albă pentru a putea vizita întregul proces tehnologic în care se realizează un număr important de produse de carmangerie, din care amintim: Șuncă de pui Bonțida; Șuncă de porc Bonțida; Parizer pui Bonțida; Parizer porc Bonțida; Cabanos Bonțida; Cremvurști de pui Bonțida vid și în vrac; Cremvurști de porc Bonțida vid și vrac; Cârnați afumați de porc Bonțida; Mici porc/vită Bonțida; Scăriță afumată Bonțida; Mușchi file afumat/fiert Bonțida; Ceafă afumată/fiartă Bonțida; Gușă fiartă și afumată Bonțida; Salam de vară Bonțida; Salam de porc Bonțida; Salam cu șuncă Bonțida; Kaizer fiert afumat Bonțida; Cârnați proaspeți; Slănină afumată și alte produse ale căror prețuri cu TVA trec cu puțin peste 30 de lei/kg. În curând se vor produce aici și salamuri crud – uscate.

De ce nu au produsele ONCOS de Bonțida concurență ne-au explicat chiar cei doi specialiști ai grupului care au precizat că în această modernă fabrică de mezeluri nu va intra carne din import venită din congelatoarele Europei. Apoi, condimentele folosite și rețetele au rădăcini în tradiția străbună, iar igiena muncii este de un regim draconic. Inoxul și procesele tehnologice automatizate, curățenia exemplară îți dau impresia că aici este o unitate cu sarcini expoziționale, nu productive.

Tânărul inginer Bogdan Lupea ne-a explicat și prezentat întregul traseu al obținerii acestor produse gustoase și sănătoase, de la depozitele de carne vită, porc, pasăre, tranșarea, celulele de tratament termic, de fierbere și afumare, în procedeu rece și cald cu rumeguș special pentru industria alimentară, până la produsele finite care pleacă spre magazine cu mașinile frigorifice ale grupului.

Am mai reținut de la dl. Vasile Onaca faptul că, prin deschiderea acestei fabrici suficient de automatizată, au creat încă 25 de noi locuri de muncă, rotunjind cifra angajaților grupului la 750 de persoane. Mezelurile ce poartă inscripția Bonțida sunt de sorginte românească, se găsesc în magazinele ONCOS, dar și în unități HORECA și alte magazine din Transilvania, de unde vine și materia primă. Iar în luna iulie, când se desfășoară festivalul muzical ,, Electric Castel’’ de la castelul Banffy, miile de participanți vor avea prilejul să guste bunătățile realizate la Bonțida.

Desigur, a mai ținut să precizeze antreprenorul Vasile Onaca, fabrica din Bonțida va procesa din cele zece procente de carne ce le produce România pentru consum în această perioadă, conform cifrelor statistice. ”Noi încurajăm fermierii din sectorul zootehnic să crească efectivele de animale, deoarece potențialul productiv al pășunilor și terenurilor agricole productive ale țării sunt atât de generoase încât nu merită să fie lăsate de izbeliște. Adică să devenim producători, nu importatori de produse alimentare. Să nu uităm că una din componentele principale ale securității țării este și cea alimentară”, ne-a declarat domnul Onaca.

Dumitru VATAU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *