April 4, 2025

„Vei întâmpina multe înfrângeri, dar nu trebuie să te lași învins. De fapt, este posibil ca tocmai aceste înfrângeri să fie necesare – ca să afli cine ești cu adevărat, din ce te poți ridica și cum poți ieși, totuși, învingător.” ― Maya Angelou

Cu acest citat care mi-a rămas întipărit în minte pentru că vorbește despre perseverență, succes și afirmare personală am așternut povestea unei tinere care reprezintă un suflu proaspăt într-un sport care nu a făcut niciodată parte cu adevărat din portofoliul sportiv al României.

Am crescut urmărind competițiile de patinaj artistic și am avut mereu un respect profund pentru cei care practică acest sport. Îmi amintesc cum, pe când eram copil, priveam fascinată către Surya Bonaly, Nancy Kerrigan sau, mai târziu, Michelle Kwan și mă uitam cu admirație cum, realmente, plutesc aceste sportive pe suprafața de gheață a unui patinoar. Patinajul artistic este menit să uimească publicul, iar ca orice alt sport, necesită implicare, antrenament și, mai presus de toate, trebuie să vină din inimă.

În spatele fiecărui sportiv care ne reprezintă la nivel internațional se ascunde o poveste. Nu întotdeauna auzim aceste povești, dar atunci când le descoperim, realizăm cât de mult sacrificiu, dăruire și voință stau în spatele unei evoluții de câteva minute pe gheață. Este și cazul Juliei Sauter, patinatoarea care, deși nascută și crescută în Germania, a ales să reprezinte România cu onoare și devotament.

Până la Julia, România a avut performanțe modeste în acest sport. Îl putem aminti pe Zoltán Kelemen, multiplu campion national, participant la Campionatele Mondiale și Europene de Patinaj Artistic, clasându-se în 2014 pe locul 23 la Jocurile Olimpice de Iarnă. Gheorghe Chiper a obținut în anul 2005 un loc 8 la Grand Prix, iar Roxana Hartmann, multiplă campionă națională s-a clasat la cea mai important competiție din cariera ei pe locul 15.

Julia a intrat în lumea patinajului artistic la vârsta de doar 4 ani. Locuia într-un complex de apartamente în Germania, unde una dintre vecine practica baletul, iar alta patinajul artistic. Mama ei i-a propus să aleagă între cele două. A ales gheața – iar 23 de ani mai târziu, Julia scrie istorie pentru România.

„Antrenorul meu român, Marius Negrea, m-a întrebat dacă vreau să concurez pentru România. Nu era nimeni atunci care să ne reprezinte, și am decis să îmi asum riscul. Nu regret nici o secundă decizia luată.”

De 14 ani, Julia concurează pentru România la cele mai importante competiții internaționale. Deși se antrenează în Germania, susținerea financiară din partea Federației Române de Patinaj lipsește aproape complet. „Mă susțin singură, pentru că federația nu mă poate ajuta din cauza problemelor financiare.”

Viața de zi cu zi a unei patinatoare de performanță nu este deloc ușoară. Julia se antrenează de două ori pe zi pe gheață si de trei ori pe săptămână în afara acesteia, iar în paralel lucrează.

Un nou reper pentru România la europenele de patinaj artistic 2025

Julia Sauter a oferit o performanță remarcabilă la Campionatul European de Patinaj Artistic din 2025, desfășurat la Tallinn, Estonia, clasându-se pe locul șapte. Acesta este un moment important în cariera ei sportivă, un real succes pentru țara noastră și o dovadă clară a angajamentului său față de patinaj.

Noua sa echipă de antrenori – Roxana Hartmann, Christopher Boyadji și Simona Pungă – a contribuit esențial la performanța ei actuală. Julia îmi povestea cum anul trecut s-a confruntat cu probleme de ordin emoțional, iar schimbarea antrenorului și a echipei a avut un efect benefic și i-a redobândit încrederea în sine.

„Sunt foarte fericită. Am avut o primă jumătate de sezon foarte slabă și am fost la un pas de a renunța. Faptul că am revenit în ultimele două competiții, că am început din nou sa am încredere în mine și că am obținut trei clasări consecutive în top 10, e un sentiment minunat. Toate acestea se datorează noii echipe care m-a împins să devin o patinatoare completă. Am intensificat antrenamentele și, astfel, mă simt mai încrezătoare acum,” afirmă sportiva.

Cu aproximativ o lună înainte de Campionatul Mondial de Patinaj Artistic de la Boston, Julia a fost nevoită sa apeleze, prin intermediul rețelelor de socializare și prin platforma GoFundMe, la sprijinul celor ce o urmăresc și o susțin, pentru a  obține  suma de bani necesară pentru acoperirea transportului și antrenamentului din Polonia înainte de competiție.

Îmi permit aici să adresez o întrebare generală. Este normal ca în anul 2025, un sportiv cu rezultate să nu poată primi o finanțare din partea federației? Este normal să nu existe nici o implicare pentru a putea soluționa de doi ani încoace problema pașaportului românesc? Ne dorim performanțe, dar nu ne sprijinim sportivii, suntem mândri când îi vedem pe micul ecran, dar de fapt al cui este meritul?

Campionatul Mondial de Patinaj Artistic i-a adus Juliei calificarea la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2026. Rămâne o problemă însă care trebuie rezolvată până la finalul acestui an, obținerea pașaportului românesc, o condiție esențială pentru ca ea să poată reprezenta România.

Angajamentul și determinarea ei au fost vizibile pe tot parcursul carierei, iar rezultatul recent reflectă efortul depus. Începând acest sezon cu o echipă nouă și o abordare complet diferită, Julia demonstrează o abilitate extraordinară de adaptare. A patinat cu grație și echilibru, arătându-ne o altă față a sa: mai puternică și mai bună, mai încrezătoare în viitorul patinajului artistic românesc.

Pe Julia o putem susține prin donații dar și prin sponsorizări, iar doritorii o pot contacta pe Simona Pungă, antrenorul principal al clubului sportiv Corona Brașov ([email protected]) pentru mai multe detalii. Împreună ducem patinajul artistic românesc la Jocurile Olimpice de Iarnă 2026!

Ileana Bălăceanu

Articolul O poveste despre curaj, patinaj și determinare: Julia Sauter apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *