November 26, 2024

A apărut în deschiderea acestei toamne o carte pierdută prin arhive și recuperată în stil miraculos. Un manuscris, aparținând preotului greco-catolic Valeriu Gr. Sima, constând în „strângerea laolaltă a unui mănunchi de date și informații despre Aurel Munteanu, primul protopop ortodox român al Huedinului”. Contemporan cu martirul protopop ortodox român al Huedinului, Pr. Valeriu Gr. Sima a avut parte el însuși de o Viață plină de pedepse nemeritate, cu privare de libertate și muncă silnică, rămânând cu toate acestea un slujitor de mare însemnătate al bisericii, cu alternanță, greco-catolice, ortodoxe și iar, în fine, greco-catolice, așa cum i-a dictat istoria vremurilor sale, arătându-și educația de excepție prin lucrări intelectuale, cum ar fi publicarea de cărți, slujirea la catedra învățătorului, precum și slujirea cu credință și devotament a bisericii, purtându-și cu mândrie, solemn și sacral hlamida sacerdotală.

Dactilograma documentară a fost găsită în arhivele de la Cluj, de către un intelectual tânăr, de numai 31 de ani, Mădălin-Sebastian Lung, din Huedin, membru al Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor, cu o bio-bibliografie impresionantă, fiind dublu licențiat în geografie și istorie, dublu masterat în geografie și biologie, cu cărți de autor publicate, având o diversitate și expresivitate a temelor abordate strălucitoare, îngrijitor de ediții și coautor (între care și la vol. „100 de ani de la instalarea părintelui Aurel Munteanu ca Protopop Ortodox Român al Huedinului [1923-2023]”, Editura Limes, 2023), de o modestie emoționantă și cu un pronunțat și fascinant accent ardelenesc în vorbire. Acesta recuperează, după cum spuneam, dactilograma, a cărei ediție este publicată la Editura Limes din Florești de Cluj, sub egida Academiei Elitelor, Modelelor și Valorilor, semnând studiul introductiv și notele la aceasta. Prefața cărții aparține Prof. univ. Dr. Dragomir Costineanu, de la Universitatea din Montpellier, iar postfața, de Dr. Ioan Ciorba, de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea. Pe coperta IV-a, sunt selectate două fragmente din textele semnate de cei doi.

Material documentar”, așa cum spune și subtitlul, cartea este compusă din piese diferite constând în articole despre protopopul martir, apărute de-a lungul vremii, scurtă monografie despre Huedinul ortodox, fragmente de lucrări aparținând martirului, despre Despărțământul Huedin al Astrei, toate acestea alcătuind o hartă a Iubirii, a zidirii și a plânsului, deopotrivă, în altarul neamului, în care Dumnezeu pătrunde însoțit de umilința celor ce l-au revelat pentru noi.

Militant de seamă pentru realizarea unității statale în 1918, cărturar iluminat, slujitor de o mare expresivitate teologică a bisericii ortodoxe române în Transilvania, ctitor de biserici-catedrale, Aurel Munteanu (n. 2 mai 1882, Merghindeal, Făgăraș) a sfințit drumul Vieții și al Morții sale martirizate, lăsând urmă evlavioasă și sângerie despre eroism, precum și mărturie despre libertate și despre intervențiile nefaste adesea ale istoriei.

În carte este republicat și un articol semnat de Pr. prof. Mircea Păcurariu, preluat din revista șaguniană „Telegraful Român”, din 15 iunie 1978, prin care autorul ne îndeamnă „să nu uităm martirii!”, făcând referire și la martirul transilvan Aurel Munteanu: „…ucis în chinuri groaznice la Huedin, la 10 septembrie 1940 (…). O bandă de 21 de asasini (etnici maghiari, concetățeni ai protopopului, folosindu-se de armata horthystă drept paravan, care i-a asistat și le-a trecut cu vederea fărădelegile n.n.), în frunte cu criminalul recidivist Gall Francisc, l-a torturat patru ore în șir, lovindu-l cu măciuci, smulgându-i barba cu piele cu tot, ca apoi, unul din ei, Budai Janos Gyepu, să-i vâre un par în gură, scoțându-l prin ceafă. (…), asasinii i-au aruncat cadavrul într-un șanț…”. Sunt ororile semenilor noștri, pe care doar Dumnezeu i-a pedepsit.

Apariția cărții, îngrijită de un tânăr intelectual, Mădălin-Sebastian Lung, care simbolizează nădejdea, se constituie într-o reverență pioasă în memoria martirului protopop ortodox român de la Huedin, Aurel Munteanu, poate fi și un semnal luminos, ci nu orbitor, pentru parlamentarii români, care au refuzat dezbaterea și admiterea propunerii de declarare a sa ca Erou și Martir al neamului românesc. O carte documentară eveniment, de mare însemnătate pentru patrimoniul memoriei poporului nostru îndurător.                        

Dumitru CERNA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *