Joi, 21 martie 2024, a fost adoptat de către Guvern Codul Silvic. Potrivit ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, este „primul cod din 2008 încoace, scris de la zero”, „echilibrat, care s-a născut în urma unui dialog extins, serios și bine argumentat cu toți actorii din domeniul silvic”.
Ministrul Mircea Fechet a mai informat că „elaborarea acestui proiect de lege a fost finanțată prin PNRR, ține cont de nevoile de dezvoltare ale țării, răspunde așteptărilor pe care le are societatea de la păduri și pregătește domeniul silvic pentru a răspunde provocărilor ridicate de schimbările climatice”.
Noul Cod silvic vine cu o serie de prevederi pentru salvarea pădurilor de la tăierile masive. Citând aceeași sursă, dacă până în prezent tăierile la ras erau interzise doar în Parcurile Naționale, această interdicție se va extinde. Astfel, pe baza noilor reglementări, tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafața de pădure a țării. Totodată, noul Cod silvic stabilește cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure prin monitorizarea video a drumurilor de acces în pădure și implementarea sistemului de imagini satelitare. Același cod permite suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2.0 a persoanelor suspectate că au comis infracțiuni din domeniu, încă din faza de urmărire penală. În cazul terenurilor care au fost despădurite și abandonate de proprietar, Codul silvic îi dă dreptul statului să își asume împădurirea.
De asemenea, de Ziua Pădurilor, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat: „Ziua Internațională a Pădurilor, să ne amintim cât de importante sunt acestea pentru noi toți și pentru viața noastră de zi cu zi. Pădurile asigură habitatele necesare oamenilor și animalelor, protejează bazinele hidrografice, previn eroziunea solului și diminuează schimbările climatice.
Ministrul Mircea Fechet a afirmat că dorește să crească suprafața împădurită: „Ne aflăm în plină ,,Lună a Plantării Arborilor”, o perioadă în care ne propunem, ca în fiecare an, să creștem suprafața împădurită. Prin PNRR, avem peste 430 de milioane de euro pentru împăduriri și reîmpăduriri, 30 de milioane de euro pentru păduri urbane, 50 de milioane de euro pentru pepiniere”. Ministrul Mediului a subliniat importanța noilor tehnologii în îngrijirea pădurilor. „Tema de anul acesta, „Pădurile și inovația: Noi soluții pentru o lume mai bună”, pune accentul pe cum tehnologia ne poate ajuta să avem grijă mai bine de pădurile noastre. Prin inovație, putem să supraveghem mai eficient pădurile și să raportăm mai exact starea lor. Să nu uităm niciodată cât de multe ne oferă pădurile: hrană, adăpost, energie și chiar mijloace de subzistență, toate acestea contribuind la binele planetei noastre. Pădurile merită toată grija și atenția noastră și vă îndemn să le protejați și să le prețuiți!”, a mai declarat ministru.
sursă foto: pagina de socializare ministru Mircea Fechet