Consilierii locali clujeni urmează să dezbată în ședința de vineri a noile tarife pentru serviciile de salubrizare prestate de pentru Lotul 1 de Supercom S.A. în baza contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţilor de colectare şi transport.
În prezent, tariful pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la populația din mediul urban este de 272,66 lei/tonă fără TVA, respectiv 1,32 lei/persoană/lună fără TVA.
Pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile de la populația din mediul urban, tariful este 263,69 lei/tonă fără TVA, respectiv 3,25 lei/persoană/lună fără TVA. Tariful pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la populația din mediul rural este de 633,31 lei/tonă fără TVA, respectiv 1,40 lei/persoană/lună fără TVA.
Pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile de la populația din mediul rural, tariful este de 461,80 lei/tonă fără TVA, respectiv 3,01 lei/persoană/lună fără TVA.
Tariful pentru colectarea deșeurilor voluminoase la solicitare este 190,69 lei/tonă fără TVA iar pentru colectarea, transportul, tratarea și eliminarea deșeurilor de construcții-demolări la solicitare tariful este de 99,91 lei/tonă fără TVA.
Noile tarife ce vor fi supuse aprobării în ședința de vineri sunt: pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la populația din mediul urban este de 637,50 lei/tonă fără TVA, respectiv 2,40 lei/persoană/lună fără TVA; pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile de la populația din mediul urban, tariful este 386,89 lei/tonă fără TVA, respectiv 5,15 lei/persoană/lună fără TVA; Tariful pentru colectarea deșeurilor reciclabile de la populația din mediul rural este de 708,22 lei/tonă fără TVA, respectiv 2,83 lei/persoană/lună fără TVA; pentru colectarea deșeurilor reziduale și biodegradabile de la populația din mediul rural, tariful este 455,89 lei/tonă fără TVA, respectiv 6,44 lei/persoană/lună fără TVA.
Lotul 1 cuprinde Zona 1 – municipiul Cluj-Napoca și 30 de comune: Aghireșu, Aiton, Apahida, Așchileu, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Cămărașu, Căpușu Mare, Cătina, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Dăbâca, Feleacu, Florești, Frata, Gârbău, Geaca, Gilău, Jucu, Mociu, Pălatca, Panticeu, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tureni, Vultureni și Zona 2 – orașul Huedin și 13 comune: Beliș, Călățele, Ciucea, Izvoru Crișului, Măguri-Răcătău, Mănăstireni, Mărgău, Mărișel, Negreni, Poieni, Săcuieu, Sâncraiu, Râșca.
ADI Eco Metropolitan Cluj organizează și gestionează serviciul de salubrizare a tuturor localităţilor de pe raza județului, iar compania de salubritate controversată Supercom a câștigat contractul pentru colectarea gunoaielor menajere din tot județul Cluj pentru următorii 10 ani.
Membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco-Metropolitan Cluj sunt reprezentați de cele 81 de Unități Administrativ Teritoriale din județul Cluj, interesul general al asociației fiind inclusiv îmbunătățirea calității serviciului de salubrizare în județul Cluj.
Supercom are trei loturi în județul Cluj, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor: Cluj-Napoca/Huedin; Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii
Compania românească Supercom, jucător pe piaţa serviciilor publice de salubritate şi de management al deşeurilor, a preluat, în luna aprilie, ultimele două componente aferente Centrului de Management Integrat a Deșeurilor din județul Cluj. Este vorba Stația de Tratare Mecano-Biologică și Stația de sortare a deșeurilor. Astfel, au fost preluate o serie de echipamente, utilaje și linii tehnologice, precum: hale, containere, camioane, platforme de compostare/depozitare, rezervoare de apă, stații de pompare, bazine de retenție a levigatului, stații de epurare, rețele electrice/apă/canalizare, drumuri, parcări, etc.
Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este format din:celula de depozitare a deșeurilor, cu o suprafața de 8,95 ha și o capacitate de depozitare de 1.550.000 mc; stația de sortare a deșeurilor, cu o capacitate de procesare de 92.100 t/an; stația de tratare mecano-biologică a deșeurilor (TMB), cu o capacitate de procesare de 206.000 t/an; infrastructura adiacentă: zonă administrativă, drumuri, platforme, stația de tratare levigat, rețele, etc.
C. PURIȘ